Динаміка знищення артилерії окупантів

Читать на русском

На початку повномасштабної війни російська армія мала значну перевагу в артилерії, кількість якої перевищувала можливості ЗСУ у кілька разів. Але завдяки ефективній контрбатарейній боротьбі, особливо під час контрнаступу, українські військові нівелюють цю перевагу. На сьогоднішній день знищено вже понад 7 тисяч артилерійських систем окупантів. Динаміка по місяцях війни – на інфографіці «Слово і діло».

Придушення та знищення артилерії ворога називається контрбатарейною боротьбою. За словами військового аналітика Forbes Девіда Екса, Україна починає у цій боротьбі вигравати. «Почавши війну, маючи на озброєнні близько 5 тисяч гаубиць та реактивних систем залпового вогню – утричі більше, ніж українці – росіяни втратили більше артилерії… Армія, яка виграє контрбатарейну боротьбу у конкретній битві, найчастіше її виграє», – зазначив він.

Протягом минулого року українські війська знищили менше 2 тисяч артилерійських систем противника: у березні – 280, квітні – 128, травні – 198, червні – 153, липні – 110, серпні – 167, вересні – 325, жовтні – 312, листопаді – 216 (у ці три місяці стався контрнаступ у Харківській області, підготовка та звільнення Херсона), грудні – 99 (найнижчий показник за час повномасштабної війни).

За десять місяців поточного року було знищено понад 5 тисяч артилерійських систем. Протягом січня ЗСУ знищили 160 одиниць артилерії окупантів, у лютому – 215, у березні – 253, у квітні – 233, у травні – 490.

Рекордних втрат в артилерії росіяни зазнали, коли ЗСУ розпочали контрнаступ: червень – 676, липень – 660, серпень – 658. Абсолютний рекорд зі знищення артилерійських систем ворога було зафіксовано у вересні – 900 одиниць. Ще 848 артсистем росіяни втратили у жовтні.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що росіяни та українці випускають по 40 тисяч артилерійських снарядів на день.

За інформацією ЗМІ, у Запорізькій області російські війська станом на жовтень втратили вп'ятеро більше артилерії, ніж Україна.

Нагадаємо, «Слово і діло» відстежило динаміку знищення російських літаків та гелікоптерів протягом повномасштабної війни.

На цій інфографіці – знищення та пошкодження російських кораблів та катерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: