Бої за Авдіївку стали одними з найкривавіших з початку великої війни – NYT

Читать на русском
Майже через три тижні після початку наступу на Авдіївку російська армія не змогла зробити швидкий прорив. Але втрати вже перевищили втрати під Вугледаром.
Anadolu

Битва за Авдіївку стала однією з «найдорожчих» у війні для російської армії. Українська артилерія та дрони ще на підступах до міста знищують колони російської бронетехніки та піхоту.

Про це йдеться у статті The New York Times.

Втрати рф в техніці після початку наступу на Авдіївку вп'ятеро перевищують українські – ЗМІРосійська армія, за даними аналітиків, за шість днів наступу на Авдіївку втратила 118 одиниць техніки, ЗСУ за цей період – 25 одиниць.

Майже через три тижні після початку наступу на Авдіївку російська армія не змогла зробити швидкий прорив. У результаті вона втратила сотні людей та понад 100 одиниць бронетехніки та танків. На головному напрямі атак росіяни просунулися ледь на милю, а в інших місцях лише на кілька сотень ярдів.

Як пише видання, українська армія також зазнає тяжких втрат: за словами одного солдата, з його підрозділу чисельністю понад 50 осіб залишилися неушкодженими після перших днів боїв лише 6.

Проте втрати росіян під Авдіївкою навіть більші, ніж у боях під Вугледаром.

«Максимум, що в нас було, це півдня тиші. Ця атака була найжорстокішою за всю війну», – сказав один із військових 109-ї бригади територіальної оборони.

Наразі українські війська продовжують блокувати для росіян використання основних автомагістралей та залізниць уздовж лінії фронту. Це надає Авдіївці стратегічну військову цінність: її захоплення відкине ЗСУ від Донецька та відкриє основні залізничні та автомобільні маршрути для російських військ у цьому районі.

Для окупантів місто має також політичну цінність: захоплення Авдіївки після стількох років опору стало б великим успіхом для путіна напередодні зими.

Українські військові розповіли, що росіяни слідували за передбачуваною схемою під час наступу на Авдіївку: розпочали бій за допомогою важкої артилерії та бомбардувань з повітря, а потім наступали колонами бронетехніки. Вони були добре підготовлені: вперед було відправлено обладнання для розмінування, щоб розчистити шлях, а ззаду групи бронетехніки, щоб висадити піхоту. Але ЗСУ помітили їхнє просування та зупинили.

Нагадаємо, у ЗСУ розповіли про втрати окупантів з початку наступу на Авдіївку.

30 жовтня у міській адміністрації повідомили, що російські військові розпочали підготовку до чергової спроби оточити Авдіївку.

У ГУР заявили, що окупанти готові пожертвувати ще більшою кількістю техніки та особового складу, адже їм було поставлено політичне завдання захопити місто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: