Крейсер «Москва», Макіївка, Васильків: найбільші одномоментні втрати росіян під час війни

Читать на русском

Збройні сили України на початку року дещо змінили свою тактику завдання ударів далекобійною зброєю, вразивши не тільки як зазвичай склади боєприпасів, а й місця дислокації окупантів. За кілька днів ЗСУ вдарили по військових базах у Запорізькій та Херсонській області, вбивши чи поранивши сотні окупантів. Але найбільших та найболючіших втрат росіяни зазнали у Макіївці: ударом HIMARS було знищено будівлю ПТУ, де у новорічну ніч знаходилися мобілізовані солдати. Загинути в Макіївці могли близько 400 окупантів, що є своєрідним рекордом рф з одномоментних втрат. Інші такі рекорди – на інфографіці «Слово і діло».

Де росія зазнала найбільших одномоментних втрат за час війни – Макіївка, Білогорівка, потоплення крейсера Москва, збиття Іл-76 у Київській області.
Найбільш успішні удари ЗСУ по скупченнях окупантівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перша подібна невдача сталася у росіян вже на другий день повномасштабного вторгнення: 26 лютого українські військові збили літак Іл-76 у Василькові на Київщині. На борту були російські десантники, з урахуванням місткості літака, могли загинути до 175 осіб.

Крейсер «Москва», підбитий у квітні, міг забрати з собою на дно понад 400 моряків. У росії досі не визнали своїх великих втрат: спочатку заявили, що весь екіпаж зміг врятуватися, а потім – що загинула лише одна людина.

До Макіївки рекордом зі знищення окупантів була Білогорівка (Луганська область). У травні окупанти зробили невдалу спробу форсувати річку Сіверський Донецьк біля цього населеного пункту. У спробі оточити українські сили росіяни самі опинилися у пастці: їм дозволили перебратися на південний берег річки, а потім ударили по них із артилерії. У цій провальній операції могли загинути близько 400 військових (точно невідомо, за один день чи кілька).

Влітку ЗСУ завдали кілька вдалих ударів по штабах та базах російських окупантів. На початку липня в результаті удару по базі в Мелітополі було вбито понад 200 військових, ще три сотні було поранено.

У ніч проти 24 липня українські військові вдарили по командному пункту росіян у готелі в Красному Лучі (Луганська область) – в результаті приблизно 100 «200-х». Також близько 100 окупантів загинули внаслідок ударів по їхніх штабах у Попасній та Лисичанську Луганської області.

Наприкінці літа з росіянами сталася Кадіївка – ЗСУ знищили їхню базу в готелі «Донбас». Було ліквідовано близько 200 військових повітрянодесантних військ рф.

На початку грудня наші військові знову вдарили по базах окупантів у Мелітополі, загинуло близько 200 військових.

А в новорічну ніч із РСЗВ HIMARS було знищено будівлю профтехучилища в окупованій Макіївці Донецької області: там було розміщено пункт дислокації мобілізованих, й загинути могли до 400 військових (плюс сотні поранених).

Через кілька днів, враховуючи який резонанс викликала новина, міністерство оборони росії визнало удар по базі, але сильно занизило свої втрати – повідомили про 89 загиблих.

Провину фактично поклали на самих загиблих: як сказали в міноборони, основною причиною удару стало «включення та масове використання, всупереч забороні, особовим складом мобільних телефонів у зоні досяжності засобів ураження противника».

Нагадаємо, раніше ми писали, кого з російського військового керівництва було відсторонено за провали в Україні.

На інфографіці «Слово і діло» – удари ЗСУ по місцях розташування найманців ПВК «Вагнер».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: