Тритижневий бій у Вугледарі став найбільшою танковою битвою війни та болючою поразкою рф – NYT

Читать на русском
Тритижневий бій під Вугледаром у лютому став найбільшою танковою битвою за час війни. Росія втратила там не менше 130 танків та бронетранспортерів.
The New York Times

Тритижневий бій у місті Вугледар Донецької області став найбільшою танковою битвою у війні України з росією та обернувся болючим провалом для росіян.

Про це пише The New York Times із посиланням на українських офіційних осіб.

Як пише видання, у цій битві обидві сторони кинули в бій танк: але при цьому росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували в обороні, стріляючи здалеку або з укриттів.

Втрати росії в Україні перевищили її сумарні втрати у всіх конфліктах після Другої світової війни – CSISРосія за рік повномасштабної війни в Україні втратила людей більше, ніж у всіх разом узятих збройних конфліктах після Другої світової війни. Темп втрат також набагато вищий, ніж, наприклад, у Чечні чи Афганістані.

У результаті росія тільки не змогла захопити Вугледар, але й зробила ту ж помилку, яка коштувала їй сотень танків на початку війни – наступаючим колонам влаштували засідку.

Тепер російська бронетехніка, що підірвалася на мінах, підбита артилерією або знищена протитанковими ракетами, розкидана по сільськогосподарських полях по всьому Вугледару. За словами українських військових, росія втратила в бою щонайменше 130 танків та бронетранспортерів.

Лейтенант Владислав Баяк розповів виданню про те, як ЗСУ змогли завдати окупантам таких тяжких втрат. За його словами, засідки були фірмовою тактикою України проти російських бронетанкових колон із перших днів війни. ЗСУ вивчали дороги, а потім чекали на російські танки.

«Протитанкові групи у посадках, озброєні американськими ракетами Javelin з інфрачервоним наведенням та українськими Stugna-P з лазерним наведенням, активували озброєння. Далі були готові артилерійські батареї. Ґрунтова дорога була очищена від мін, але всі поля навколо були засіяні ними, щоб спонукати росіян просуватися вперед і не дати танкам розвернутися, коли пастка закриється», – розповідає видання деталі боїв.

Баяк зазначив, що колона танків стає найбільш уразливою після того, як починається стрілянина і водії намагаються розвернутися, виїжджаючи на заміновану дорогу. Потім підірвані танки стають перешкодою, сповільнюючи або зупиняючи колону. У цей момент українська артилерія відкриває вогонь, підриваючи нові бронетехніки та вбиваючи окупантів.

Під час бою під Вугледаром російські танки знищували з радянського озброєння, а також за допомогою американських Javelin та гаубиць M777, французьких САУ Caesar та ракетних систем HIMARS.

Нагадаємо, у боях під Вугледаром росія фактично втратила 155 бригаду морської піхоти з Владивостока. Вона розбита включно із командним складом.

Видання NYT раніше писало, що катастрофічний провал російських військ у Вугледарі знову порушує питання про військову тактику рф і відновлює сумніви в її здатності вести великомасштабний наземний наступ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: