Морський бій: динаміка знищення російських кораблів та катерів

Читать на русском

Дві успішні атаки українських дронів на російські кораблі – судно «Оленегорский горняк» і танкер SIG – показали, що рф вже не може спокійно почуватися в Чорному морі і епосі її домінування там прийшов кінець. Більше того, президент Володимир Зеленський попередив, що якщо окупанти продовжать атакувати українські порти, то залишаться без кораблів. «Якщо росія продовжуватиме домінувати в Чорному морі і блокуватиме його, обстрілюючи ракетами, то Україна робитиме те саме, що є справедливим захистом наших можливостей. Якщо вони стрілятимуть, у нас не так багато зброї, але якщо вони стрілятимуть, то до кінця війни вони можуть залишитися без кораблів», – заявив він. За час повномасштабної війни російський флот постраждав не так сильно, динаміка знищення та пошкодження кораблів і катерів – на інфографіці «Слово і діло».

Росія втратила 18 кораблів та катерів за час повномасштабної війни, ще до 10 суден було пошкоджено. Динаміка – на інфографіці.
Скільки ворожих кораблів знищили українціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За даними Генштабу ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення в Україну росія втратила 18 кораблів та катерів.

За перші три дні війни росія втратила катер та невідоме судно. У березні було знищено 3 невідомі судна, катер «Раптор» (в акваторії Маріуполя) та десантний корабель «Саратов». «Саратов» був потоплений в результаті удару по захопленому росіянами порту Бердянська, його втрату рф визнала лише через рік.

Найзначнішою втратою росії на Чорному морі став крейсер «Москва», потоплений 14 квітня 2022 року – це був флагман Чорноморського флоту рф, третій за розміром бойовий корабель ВМФ.

За непідтвердженою інформацією, крейсер був уражений українськими ракетами «Нептун». Точна кількість загиблих моряків невідома, але ЗМІ повідомляли, що втрати могли обчислюватися сотнями людей. Росія ж визнала загибель менше ніж 20 членів екіпажу.

У травні росія втратила біля острова Зміїний три катери – «Серна» та два «Раптори». Також було знищено два невідомі судна.

У червні, вже під час «жесту доброї волі», росіяни втратили біля Зміїного ще один катер. Крім того, в акваторії Чорного моря ракетою «Гарпун» було знищено рятувальне буксирне судно «Василь Бех».

Ще одне невідоме судно рф втратила в жовтні.

Цього року лише в січні вдалося потопити два російські катери – в районі острова Білорудий та біля Херсона.

Крім того, до десяти російських кораблів зазнали пошкоджень під час війни.

На початку березня 2022-го пошкодження зазнав ракетний корабель «Самум». 24 березня, коли в Бердянську потопили «Саратов», було пошкоджено ще два десантні кораблі – «Новочеркаськ» та «Цезар Куніков».

Минулого серпня в окупованому Севастополі помітили пошкоджений патрульний корабель «Василь Биков». У жовтні під час атаки на Севастополь були пошкоджені тральщик «Іван Голубець» та фрегат «Адмірал Макаров».

В 2023 році у травні українські морські дрони пошкодили в Чорному морі розвідувальний корабель «Іван Хурс».

4 серпня під час атаки на базу в Новоросійську було підбито десантний корабель «Оленегорский горняк». За даними британської розвідки, що ґрунтуються на аналізі фотографій корабля, пошкодження там серйозні – ймовірно, пробиті кілька водонепроникних відсіків.

ЗМІ повідомили, що інцидент у Новоросійську є спільною операцією СБУ та ВМС України. В українській розвідці зазначили, що втрата такого корабля послаблює флот окупантів.

Наступного дня дрон атакував у Чорному морі російський нафтовий танкер SIG.

Україна офіційно не визнавала своєї причетності до двох останніх атак. Але, наприклад, голова СБУ Василь Малюк наголосив, що атаки проводились у територіальних водах України, тому вони повністю законні.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» також можна відстежити динаміку знищення російських літаків та гелікоптерів упродовж повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: