VIP-втрати росії в Україні: хто з генералів був ліквідований під час війни

Читать на русском

Росія за два роки повномасштабної війни підтвердила загибель в Україні семи генералів. Насправді VIP-втрати російської армії можуть бути вдвічі вищими: західні розвідки повідомляли про два десятки ліквідованих генералів, більшість загинула на початку вторгнення. На інфографіці «Слово і діло» – російські генерали, про смерть яких повідомлялося публічно.

Останній наразі російський генерал загинув в Україні в листопаді 2023-го – це був генерал-майор Володимир Завадський, заступник командувача 14-го армійського корпусу. Що з ним сталося до кінця невідомо: була інформація, що він підірвався на міні, причому у тиловому районі. Місце загибелі також не підтверджено: різні джерела писали про район Ізюму Харківської області чи Кринок Херсонської області.

Минулого року росія підтвердила загибель ще двох генералів в Україні. У червні на Запорізькому напрямку було ліквідовано генерал-майора Сергія Горячева, який очолював штаб 35-ї загальновійськової армії рф. На початку вторгнення військові 35-ї загальновійськової армії перебували у Бучі, а червні це формування було розгромлено під Ізюмом.

Горячев загинув внаслідок ракетного удару по штабу.

У липні в районі Бердянську загинув заступник командувача Південного військового округу рф генерал-лейтенант Олег Цоков: по командному пункту, де він знаходився, було завдано удару ракетами Storm Shadow.

Росіяни не підтверджували, але, за інформацією OSINT-аналітиків, у лютому 2023-го на Донбасі міг бути ліквідований ще один генерал – генерал-майор ВДВ Дмитро Ульянов, який командував полком мобілізованих.

В 2022 році росія підтвердила загибель чотирьох генералів. У лютому біля Маріуполя було вбито заступника командувача 41-ї армії генерал-майора Андрія Суховецького. Обставини його смерті невідомі, але пропагандисти стверджують, що його «вразила куля іноземного снайпера-найманця».

У березні в Україні було вбито заступника командувача 8-ї армії рф, генерал-майора Володимира Фролова.

У травні біля Попасної Луганської області було збито російський штурмовик Су-25, за штурвалом якого знаходився генерал-майор ВПС росії у відставці Канамат Боташев.

У червні також у Луганській області було ліквідовано генерал-майора Романа Кутузова, яким саме підрозділом він керував – невідомо. Воєнкори заявили, що він загинув, «повівши в атаку своїх підлеглих».

Але це не всі російські топові втрати за перший рік вторгнення. У березні 2022-го в українській розвідці повідомили, що під Харковом було ліквідовано генерал-майора Віталія Герасимова – начальника штабу та першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу росії.

Також було ліквідовано командувача 29-ї загальновійськової армії Східного військового округу генерал-майора Андрія Колесникова.

У Маріуполі вбили генерал-майора, командира елітної 150-ї мотострілецької дивізії Олега Мітяєва.

Під Ізюмом у квітні в результаті удару по передовому командному пункту 2-ї армії було ліквідовано генерал-майора Андрія Симонова.

Нагадаємо, динаміку знищення особового складу російської армії можна побачити на цій інфографіці «Слово і діло».

Станом на лютий Пентагон оцінював втрати російської армії в Україні в 60 тисяч вбитих військових, кількість поранених у три-чотири рази більша.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: