Перед парламентами яких країн Зеленський виступив за рік повномасштабної війни

Читать на русском

Практично з перших днів повномасштабної війни, коли Україна максимально активізувала зовнішньополітичну активність, щоб заручитись підтримкою союзників, однією з головних «фішок» Володимира Зеленського стали звернення до парламентів різних держав. За рік із початку вторгнення президент виступив перед парламентаріями майже чотирьох десятків країн, а перед деякими вже двічі. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

З початку повномасштабної війни Зеленський звернувся до національних парламентів майже чотирьох десятків країн, докладніше – на інфографіці.
Звернення Зеленського до національних парламентівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільш насиченою в плані виступів президента була весна. Вперше Зеленський в онлайн-форматі виступив перед Європарламентом за тиждень після вторгнення росії. Це було під час дебатів на тему «Російська агресія проти України».

Наступного разу президент виступив у Європарламенті вже особисто – 9 лютого.

8 березня відбулося історичне звернення Зеленського до парламенту Великої Британії. Історичне, бо до президента України ніхто по відеозв'язку перед парламентарями не виступав.

Ще раз Зеленський звертався до парламенту Британії 8 лютого під час візиту до Лондона.

16 березня Зеленський виступав онлайн перед Конгресом США. Ще одна його промова там була під час візиту до Вашингтона 22 грудня.

Також у березні глава держави звертався до парламентів Польщі, Канади, Німеччини, Ізраїлю, Італії, Японії, Франції, Швеції, Данії, Норвегії, Нідерландів, Бельгії та Австралії.

У квітні Зеленський виступав перед парламентами Румунії, Іспанії, Ірландії, Греції, Кіпру, Фінляндії, Південної Кореї, Литви, Естонії, Португалії. У травні його звернення слухали в Албанії, Ісландії, Словаччині, Мальті та Латвії.

У червні Зеленський виступав лише двічі – перед парламентами Люксембургу та Чехії. У липні він виступав перед парламентом Словенії.

У серпні, а також восени звернень Зеленського до іноземних законодавців не було. 13 грудня президент виступив онлайн перед парламентом Нової Зеландії, 13 січня – знову перед парламентом Литви, 16 лютого – вдруге перед парламентом Норвегії.

Перед Верховною радою України під час повномасштабної війни президент виступав шість разів: 3 травня, 22 травня, 1 липня, 28 липня, 28 грудня, 7 лютого.

Нагадаємо, щоб порівняти зовнішньополітичну активність «Слово і діло» дослідило, які закордонні візити здійснював володимир путін після вторгнення в Україну, і хто зі світових лідерів приїжджав до нього.

З інфографіки можна дізнатися, які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: