«Вагнерівці» на війні в Україні: удари ЗСУ по місцях розташування російських найманців

Читать на русском

Російська приватна військова компанія «Вагнер», яка підпорядковується Євгену Пригожину, брала участь у бойових діях у Сирії, ЦАР, Лівії, Судані, Мадагаскарі. З 2014 року найманці ПВК воювали також на Донбасі, а з початком повномасштабної війни в Україні угруповання «вийшло з тіні» і вже не приховує своєї ролі у конфлікті та причетності до воєнних злочинів. За оцінкою Білого дому, в Україні зараз перебувають близько 50 тисяч «вагнерівців»: лише 20% з них контрактники, решта – ув'язнені, яких Пригожин вербує у російських колоніях та використовує як «гарматне м'ясо». Найбільше підрозділів ПВК на сході, зокрема, у найгарячішій зараз точці фронту – під Бахмутом. З початку війни українські військові здійснили кілька вдалих ударів по місцях розташування найманців, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

9 червня українські військові знищили базу «вагнерівців» в окупованій Кадіївці Луганської області. Найманці розміщувалися на території місцевого стадіону: приміщення, де вони знаходилися, а також сусідня будівля була знищена ударом артилерії (якою саме зброєю – невідомо).

Точних даних щодо загиблих немає, але могло бути знищено від 50 до 250 бойовиків. За інформацією ЗМІ, місце дислокації підрозділу «Вагнера» українські військові дізналися від місцевих жителів.

«Вагнерівці» у Кадіївці ще кілька разів потрапляли під удар ЗСУ. У вересні, за інформацією журналіста, було знищено казарму, де базувалися найманці – на території Будинку культури імені Горького.

У ніч на 11 грудня було завдано удару по готелю «Гостьовий будинок Жданова», де розташовувався штаб «вагнерівців». За твердженням росіян, удару було завдано з реактивної системи HIMARS. Жертвами удару, за словами голови Луганської обладміністрації Сергія Гайдая, стали щонайменше 60 бойовиків.

14 серпня українські військові вдарили по штабу ПВК «Вагнер» у Попасній Луганській області. Як розповів Гайдай, могли бути ліквідовані до 100 найманців, причому із керівного складу. Цікаво, що розташування бази могли видати самі росіяни: незадовго до удару російський воєнкор опублікував фото з бази.

Наразі найманці «Вагнера» відіграють ключову роль у боях біля Бахмута Донецької області. Як пише Інститут вивчення війни з посиланням на американську розвідку, за останні тижні там могли загинути понад тисячу найманців.

Нагадаємо, через понесені в Україні втрати ЧВК вербує нових рекрутів серед злочинців. У британській розвідці попереджали, що через зниження стандартів для найму бойовиків угруповання «Вагнера» втратить свою цінність для росії.

Експерти назвали шість чинників, що вплинуть на подальший перебіг війни в Україні.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, кого з російського військового керівництва було відсторонено за провали в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: