«Цапи-відбувайло»: хто з російського військового керівництва був відсторонений за провали в Україні

Читать на русском

У росії практично від початку вторгнення в Україну почали шукати «цапа-відбувайла» за воєнні невдачі. І навесні, і в жовтні аналітики припускали, що ця роль дістанеться міністру оборони Сергію Шойгу – його вже публічно критикують не лише у Держдумі, а й сам володимир путін. Втім, звільняти Шойгу в кремлі не поспішають: не лише тому, що немає відповідної кандидатури на заміну, а й тому, що міністра поки що можна звинувачувати у всіх провалах. Натомість упродовж восьми місяців постійно «летять голови» генералів. Хто вже заплатив посадою за провали в Україні – на інфографіці «Слово і діло».

На кого у кремлі звалили провину за провали російської армії в Україні та усунули з посад – на інфографіці.
Хто з військового керівництва рф був відсторонений за провали в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Одними з перших були відсторонені від своїх посад (а за деякими даними, навіть заарештовані) командувач 1-ї танкової армії генерал-лейтенант Сергій Кисіль, командувач 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Владислав Єршов.

Про їхнє усунення стало відомо через місяць після початку повномасштабного вторгнення росії. Зокрема, Єршова відсторонили за великі втрати живої сили, зброї та військової техніки, а Кисіля зробили винним у відправленні на війну строковиків.

Наприкінці квітня українська розвідка повідомила, що свої посади втратили віцеадмірал, командувач чорноморського флоту Ігор Осипов, генерал-майор, командувач 22 АК південного військового округу в Криму Аркадій Марзоєв та командир 103 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Михайло Пономарьов.

Як повідомили в ГУР, усунення Осипова пов'язане зі втратою крейсера «Москва», Марзоєва – за «незадовільне виконання поставлених військових завдань».

Наприкінці червня в Інституті вивчення війни повідомили, що за масові втрати десантників під Києвом звільнили командувача повітрянодесантних військ рф Андрія Сердюкова. «На Сердюкова поклали відповідальність за низьку ефективність і великі втрати серед російських підрозділів ВДВ, особливо під час операцій у перші тижні після широкомасштабного вторгнення під Києвом», – розповіли в ISW.

Приблизно тоді стало відомо про усунення «сирійського м'ясника» генерала Олександра Дворнікова. Дворнікова у квітні було призначено командувачем російського угрупування в Україні, у британській розвідці цей крок пов'язували зі спробою росії централізувати командування.

Але, як і прогнозували у Білому домі, зміна командування не допомогла володимиру путіну виправити свої стратегічні провали в Україні.

Після Дворнікова недовго війну проти України курирував генерал-полковник Геннадій Жидко.

Крім того, влітку стало відомо про звільнення командира Східного військового округу генерал-полковника Олександра Чайко, який брав участь у підготовці, плануванні та організації вторгнення рф на територію північних областей України.

Після провалів росії на Харківському напрямку було звільнено командувача Західного військового округу Олександра Журавльова.

Нагадаємо, ще навесні західні військові джерела повідомляли, що володимир путін настільки особисто залучений у війну в Україні, що сам приймає оперативні та тактичні рішення «на рівні полковника чи бригадира».

8 жовтня міноборони росії призначило генерала Сергія Суровікіна новим командувачем окупаційних військ в Україні.

ЗМІ також повідомляють, що Сергія Шойгу можуть прибрати з посади міністра оборони росії. На його місце пропонують Олексія Дюміна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: