Російська еліта стурбована зростаючим впливом Пригожина та його закликами до масових репресій – Bloomberg

Читать на русском
Представники російської еліти побоюються за себе та свої сім'ї після того, як Євген Пригожин закликав до сталінських репресій щодо тих, хто недостатньо підтримує війну.

Російська еліта та урядовці з зростаючим занепокоєнням спостерігають за тим, як гравці, яких вони колись вважали маргінальними, на зразок Євгена Пригожина, стають все більш впливовими. Публічні заклики Пригожина до «негайних сталінських репресій» проти бізнесменів, які не надто підтримують війну проти України, змусили деяких заможних росіян побоюватися за свою безпеку.

Про це пише Bloomberg.

Як пише видання, відкриті нападки Пригожина на вищих воєначальників (деякі з яких згодом були відсторонені) посилили занепокоєння з приводу небажання чи нездатності Кремля захищати «своїх».

Повний крах режиму путіна ймовірніший, ніж державний переворот – Foreign AffairsКрах режиму путіна є вірогіднішим сценарієм його усунення від влади, ніж збройне повстання незадоволених російських генералів чи заколот кремлівських еліт, вважає американський політолог.

Деякі джерела видання не виключають навіть чисток та масових арештів, як за часів Сталіна. Один високопосадовець порівняв нинішню ситуацію з військовою диктатурою, але без військового перевороту, що зазвичай передує їй. За словами інсайдерів, «домінуючою емоцією зараз є страх».

При цьому, як завжди буває в росії, ця тривога не переросла у щось на зразок внутрішнього опору путінській ескалації.

Майже дев'ять місяців бойових дій лише зміцнили думку багатьох представників ділової та економічної еліти про те, що вторгнення путіна в Україну було катастрофічною помилкою, яка прирікає країну на ізоляцію та слабкість, пише видання. Але ті, хто виступають проти, «надто налякані, щоб висловлюватися», кажуть джерела. Бізнесмени намагаються не втручатися у політику, сподіваючись залишитися на боці Кремля та зберегти роботу підприємств.

Путін не має іншого вибору, пише видання, окрім як покладатися на агресивних гравців, таких як Пригожин і Рамзан Кадиров.

«Пригожин веде себе як паралельний уряд. Можливо, він зможе поборотися за владу, якщо не за путіна, то після нього», – вважає Андрій Колесніков із Фонду Карнегі за міжнародний світ.

Деякі джерела у кремлі говорять, що Пригожин тепер зустрічається з путіним частіше, ніж раніше. Але за деякими даними, він не входить до найближчого кола.

Нагадаємо, видання Washington Post з посиланням на американських чиновників повідомляло, що Пригожин в особистій розмові з путіним критикував російське військове керівництво, зокрема, за провали на війні в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: