Кризова дипломатія: з ким зустрічався і кому телефонував Зеленський на тлі загрози від Росії

Читать на русском

З початку року для зниження загрози нацбезпеці з боку Росії Україна працює над тим, щоби підтримувати високу інтенсивність дипломатичних переговорів. Практично щодня до Києва приїжджають топпредставники країн-партнерів, щоби висловити свою підтримку, а Володимир Зеленський постійно «на телефоні» з лідерами союзних для України держав. На інфографіці «Слово і діло» – хто від початку року приїжджав до України, і з ким Володимир Зеленський проводив телефонні переговори.

Володимир Зеленський з початку року особисто зустрівся і говорив телефоном із лідерами США, Німеччини, Франції, Туреччини, Великої Британії, а також генсеком НАТО та топчиновниками ЄС.
Українська дипломатія у 2022 роціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З ким із іноземних гостей зустрічався Зеленський у 2022 році

У січні президент Володимир Зеленський провів у Києві зустрічі з радниками канцлера Німеччини та президента Франції. Крім того, приїжджала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок: з нею президент обговорив можливі санкції проти Росії та енергетичну безпеку, зокрема, газопровід «Північний потік-2».

14 січня свій візит до Києва здійснив президент Азербайджану Ільхам Алієв: була підписана Спільна декларація щодо поглиблення стратегічного партнерства та низка інших двосторонніх документів.

Від США до Києва приїжджала делегація Конгресу, а також державний секретар Ентоні Блінкен. З Блінкеном Зеленський також обговорював санкції проти Росії та допомогу США Україні.

Наприкінці січня Київ відвідали комісар ЄС із питань сусідства, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії. У Польщі Зеленський зустрічався із Анджеєм Дудою.

Активна дипломатія стримує агресію РФ – КулебаДипломатія, зокрема, активні візити до України закордонних партнерів, стримують агресивні наміри Росії.

Лютий розпочався з візитів прем'єр-міністра Польщі Маріуша Моравецького та прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона. Джонсон після зустрічі з президентом заявив, що Британія всіма способами протидіятиме спробам Путіна «підірвати архітектуру європейської безпеки». Крім того, за словами Джонсона, тільки-но «нога російського солдата ступить на територію України», проти Росії автоматично запровадять санкції.

На початку лютого в Україну також приїжджав прем'єр Нідерландів Марк Рютте, міністри закордонних справ Чехії, Австрії, Іспанії та Словаччини, а також прем'єр Литви. Усі вони зустрічалися із Володимиром Зеленським. Був із візитом президент Франції Еммануель Макрон та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Під час візиту останнього Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.

З лідерами яких держав Зеленський говорив телефоном

Уже тричі за цей рік Зеленський спілкувався телефоном із Джо Байденом, остання розмова відбулася вчора, 13 лютого. Сторони оцінили ситуацію в контексті російської загрози, обговорили можливі санкції. Крім того, Зеленський запропонував Байдену приїхати до Києва: «Переконаний, що ваш приїзд до Києва найближчими днями, вирішальні для стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації». Але як пишуть ЗМІ, американський президент очікувано відмовиться від запрошення.

Двічі телефоном Зеленський спілкувався з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо – 12 лютого обговорювали, зокрема, активізацію допомоги Україні. До речі, Трюдо президент теж запросив приїхати в Україну.

З Джонсоном та Макроном Зеленський спілкувався до їхнього приїзду до Києва. Двічі глава держави говорив телефоном із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, президентом Євроради Шарлем Мішелем.

Крім того, у січні-лютому Зеленський проводив телефонні перемовини з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, прем'єром Швеції, президентами Литви, Азербайджану, Румунії, Словаччини та Польщі.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, як часто Україну за часи незалежності відвідували перші особи США.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: