Reuters: Козак на початку війни говорив путіну, що «домовився з Україною про відмову від НАТО» – той відкинув угоду

Читать на русском
Дмитро Козак на початку вторгнення говорив путіну, що нібито домовився з Україною про відмову від НАТО. Але путін відкинув угоду і продовжив війну.
Reuters

На початку повномасштабної війни заступник голови адміністрації президента рф Дмитро Козак говорив володимиру путіну, що нібито попередньо домовився з Україною про задоволення головної вимоги – відмови від вступу до НАТО. Але путін відкинув угоду і продовжив військове вторгнення.

Про це пише Reuters з посиланням на три джерела, близькі до російського керівництва.

З кремля дзвонили з пропозиціями капітулювати, а Зеленський був готовий піти з посади – розслідування WP про перші дні війниУ розслідуванні видання WP йдеться, що в перші дні війни Сергій Шойгу та Дмитро Козак передавали українській стороні пропозиції капітулювати. Володимир Зеленський у свою чергу був готовий піти у відставку, якби це допомогло покласти край війні.

За словами співрозмовників агентства, Козак сказав путіну, що укладена угода позбавляє росію необхідності продовжувати повномасштабне вторгнення в Україну. Але путін ясно дав зрозуміти, що виконання лише вимоги про НАТО недостатньо і він розширив свої цілі, включивши в них анексію української території. У результаті угода зірвалася.

Прессекретар путіна Дмитро Пєсков у коментарі Reuters заперечив цю інформацію: «Це абсолютно не має нічого спільного з реальністю. Нічого такого не було. Це зовсім неправильна інформація». Козак на прохання про коментар не відповів.

За словами двох із трьох джерел, поштовх до завершення угоди стався одразу після вторгнення росії 24 лютого. За кілька днів Козак вирішив, що отримав згоду України на основні умови, яких домагалася росія, та порекомендував путіну підписати угоду. Але той відмовився.

Ще одне джерело стверджує, що Козак запропонував угоду путіну і отримав відмову незадовго до вторгнення.

Нагадаємо, як свідчить розслідування The Washington Post, росія в перші години та дні війни намагалася добитися капітуляції України. Зокрема керівнику ОПУ Андрію Єрмаку дзвонив Козак.

Наразі переговори з росією, за словами Володимира Зеленського, неможливі.

Хоча, як розповіла віцепрем'єрка Ольга Стефанішина, російські чиновники на тлі контрнаступу ЗСУ у Харківській області пропонували Україні мирні переговори.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: