Зустріч Зеленського і Путіна: що на даний момент відомо про можливі переговори

Читать на русском
Зеленський і Путін намагаються домовитися про двосторонню зустріч. Все, що про це відомо, зібрало Слово і діло.
Слово і діло

З моменту загострення ситуації у східного кордону України Володимир Зеленський намагається вийти на контакт з президентом Росії Володимиром Путіним. Запит на проведення телефонної розмови в Кремлі проігнорували, а до онлайн-конференції лідерів «нормандської четвірки» Путін приєднатися не захотів (він попередньо поспілкувався з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном, але без Зеленського). Тепер український президент хоче «витягнути» Путіна на особисту зустріч. Поки що жодної конкретики немає: сторони ще не досягли спільного бачення, де і як пройде зустріч, і які теми будуть обговорюватися. «Слово і діло» зібрало все, що відомо на даний момент.

Зустріч Зеленського і Путіна: хто «перший почав»?

20 квітня у розпал російських військових навчань у наших кордонів і загострення ситуації на Донбасі Володимир Зеленський випустив відеозвернення. Він запевнив, що Україна не хоче війни, але готова до неї, і не перестане боротися за мир дипломатичним шляхом.

Окремо президент російською мовою звернувся до Путіна. «Одного разу президент РФ сказав: якщо бійка неминуча – потрібно бити першим. Але, по-моєму, сьогодні кожен лідер повинен розуміти, що бійка не може бути неминучою, коли мова йде не про підворіття і хуліганів, а про реальну війну і мільйони людських життів. І що, на відміну від бійки, у війні програють усі сторони. І що не можна когось захистити, нападаючи. І що неможливо звільнити когось, захопивши. І що неможливо привезти мир на танку. Людям, які не розуміють, від кого їх хочуть захищати і звільняти і чому для цього їх можуть обстріляти і бомбити», – сказав Зеленський.

Напередодні відбулася зустріч радників «нормандської четвірки» і підгрупи з безпеки в ТКГ, за результатами якої Росія відмовилася підтримати спільну заяву.

Місія нездійсненна: за яких обставин зможуть зустрітися Зеленський та ПутінЧому і для чого українська сторона сподівається на зустріч із президентом РФ, і чи можуть бути точки дотику для діалогу між Росією та Україною – аналізував політолог Олександр Радчук.

«При цьому прозвучала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію. А що мені розуміти? Я кожен місяць там буваю. Пане Путін! Я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітися в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна», – звернувся Зеленський до російського президента.

Пізніше глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пояснив, звідки ця ідея у Зеленського. За його словами, це представники Росії на переговорах запропонували «зустрітися на лінії розмежування і побачити цю ситуацію безпосередньо».

У Росії над пропозицією думали два дні. 21 квітня прессекретар Дмитро Пєсков заявив, що «у Путіна навряд чи був час ознайомитися з пропозицією Зеленського». 22 квітня Пєсков сказав, «якщо президент вважатиме за необхідне, він відповість сам».

Відповідь Путіна – зустріч у Москві

Володимир Путін особисто відповів на звернення Зеленського ввечері 22 квітня. «Якщо мова йде про розвиток двосторонніх відносин, то, будь ласка, ми приймемо президента України в Москві в будь-який зручний для нього час», – заявив він.

Що стосується теми Донбасу, то за словами Путіна, «Україна повинна спілкуватися з представниками Донецької і Луганської народних республік».

Денис Пушилін і Леонід Пасічник тут же вхопилися за це і запропонували Зеленському приїхати на Донбас «для відкритої розмови». «Я не збираюся розмовляти з терористами, на моєму місці це неможливо», – відповів Володимир Зеленський.

Особисто Зеленський на пропозицію Путіна не відповів. Але і віцепрем'єр Олексій Резніков, і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявили, що президент України в Москву поїхати не може. «Ніколи президент України не поїде в Москву домовлятися щодо війни на Донбасі», – сказав Кравчук.

Зеленський доручив ОПУ готувати зустріч із російським президентом

26 квітня Зеленський повідомив, що доручив керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку організувати зустріч із Путіним: «Все йде до того, що ця зустріч відбудеться. Я запропонував зустрітися на Донбасі. Президент РФ підтвердив бажання зустрітися, але запропонував мені зустрітися в Москві. Я вже поставив завдання керівнику Офісу президента, щоб він зв'язувався з адміністрацією президента Путіна, і вони знайшли розуміння про терміни і місце, де ми можемо зустрітися».

Єрмак вчора, 27 квітня, підтвердив, що команда президента працює над цим питанням: «Необхідно продовжувати працювати у всіх напрямках і у всіх форматах. Тому що ми не знаємо, зрештою, який формат принесе на нашу землю спокій, коли ми зможемо повернути всі наші території і всіх наших людей і закінчити війну».

«Я абсолютно впевнений, що вони (переговори Зеленського і Путіна – ред.) будуть дуже змістовними, тому що є багато тем для переговорів», – вважає він.

Де можуть відбутися переговори Зеленського і Путіна

Поки що немає розуміння, де президенти України і Росії можуть зустрітися. У Москву Зеленський не поїде, запросити Путіна до Києва, як вважає Єрмак, некоректно.

Леонід Кравчук сказав, що зустріч може пройти тільки в нейтральній країні. За його словами, це могла би бути Швейцарія або Фінляндія.

23 квітня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу погодився стати посередником в переговорах між Україною і Росією. «У пана Нетаньягу хороші відносини з президентами Зеленським і Путіним. Я радий повідомити, що прем'єр-міністр не відповів «ні», а сказав, що постарається зробити все, що в його силах», – сказав посол. Але більше ніякої інформації про посередництво Ізраїлю немає.

Сам Зеленський заявив, що важливим є не місце проведення розмови, а її зміст. Остання пропозиція президента України – Ватикан.

«Ватикан – дійсно ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту. У цьому Ватикан відрізняється від інших світових гравців: він залишається виключно моральною силою і завжди діє незацікавленим чином, не маючи військово-політичних або економічних інтересів. Посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої бракує нашим спробам домовитися», – сказав Зеленський в інтерв'ю La Repubblica.

У Кремлі заявили, що поки не знають, чи готовий Путін зустрітися із Зеленським десь, крім Москви. І вже зрозуміло, що з обговоренням змісту зустрічі будуть проблеми. Адже у Путіна не готові говорити ні про Крим, ні про війну на Донбасі – виключно про двосторонні відносини.

Нагадаємо, журналіст Денис Попович проаналізував, чого чекати від переговорів між Зеленським і Путіним.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: