Турбіна для рф: Канада поверне Німеччині решту підсанкційних турбін Nord Stream

Читать на русском
При цьому, російський Газпром на три дні припинить постачання газу до європейських країн через газогін Північний потік.
Ілюстративне фотоReuters

Канада вирішила не змінювати свого рішення щодо повернення Німеччині усіх п’яти турбін для російського газопроводу «Північний потік 1», попри ворожі дії країни-агресора щодо України.

Про це повідомляє CBC News з посиланням на заяву міністра закордонних справ Канади Мелані Жолі.

«Канада досі планує повернути п’ять турбін, які використовуються у російському газопроводі, попри те, що компанія-оператор труби відмовилася приймати турбіну, що вже була повернута до Німеччини», - йдеться у повідомленні.

«Газпром» оголосив про зупинку єдиної турбіни «Північного потоку», що залишиласяГазпром оголосив про зупинку єдиної турбіни Північного потоку, що залишилася, на ремонт на три доби з 31 серпня. Постачання газу на цей час Північним потоком буде зупинено.

Як зазначається, на запитання про те, чи не змінила Канада своєї думки після дій Газпрому, Жолі відповіла заперечно.

«Ми ухвалили таке рішення. Саме про це просила нас Німеччина», - сказала Жолі.

Згідно з її словами, дозволивши обслуговування підсанкційного газопроводу, Канада хоче позбавити режим путіна формальних причин скорочувати постачання газу до Європи.

«Канада не хоче давати путіну жодної формальної причини подальшого використання енергопотоку до Європи як зброї», – наголошує міністр.

Нагадаємо, Канада прийняла рішення передати російському газовому монополісту «Газпром» турбіну, необхідну для газопроводу «Північний потік-1». З початком вторгнення турбіна була затримана на заводі, де її ремонтували.

Щоб формально уникнути порушення санкцій, Канада і Німеччина розробили цілу схему. Канада передасть турбіну з заводу в Монреалі Німеччині, а Берлін вже відправить турбіну російському Газпрому. Рішення було прийнято, попри наполегливе прохання України відмовитися від передачі турбіни.

Німеччина звинуватила росію в боягузтві та веденні прихованої торгової війниУ Німеччині вважають, що росія повинна визнати ведення прихованої торгової війни проти Берліна, а не брехати та викручуватися, виправдовуючи скорочення поставок газу

Водночас, скандальна турбіна для російського «Північного потоку-1» застрягла в Німеччині.

У зв'язку зі скандалом російський «Газпром» зупиняє експлуатацію ще однієї турбіни Siemens. Постачання по «Північному потоку-1» до ЄС з 27 липня становитимуть не більше 33 млн кубів на добу.

На ситуацію вже відреагував президент України Володимир Зеленський. Він закликав ЄС бити по країні-агресору у відповідь на чергові газові загрози, які пов'язані з постачанням по газопроводу «Північний потік».

Також «Газпром» заявляє, що турбіну в росію повернути неможливо через санкції Заходу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: