Поганий прецедент: Україна відреагувала на рішення Канади повернути «Газпрому» турбіну

Читать на русском
Рішення уряду Канади повернути відремонтовану турбіну для використання в газопроводі Nord Stream стало поганим прецедентом винятку з санкцій.
EURACTIV.COM

Рішення уряду Канади повернути відремонтовану турбіну для використання в газопроводі Nord Stream стало поганим прецедентом винятку з санкцій.

Про це заявив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

«На жаль, Канада піддалась тиску та прийняла рішення повернути турбіну «Газпрому». Це дуже поганий прецедент винятку з санкцій. Але логіка такого рішення зрозуміла», – йдеться в повідомленні.

Після повернення турбіни очікується, що «Газпром» повністю відновить транзит газу до Німеччини. Це дозволить Європі продовжити накопичувати газ на зиму і, відтак, призведе до зниження цін на газ. Натомість Макогон наголошує, що жодних проблем з вільними потужностями транзиту газу до ЄС наразі немає. Тому навіть після повернення турбіни рф продовжить шантажувати Європу.

«Але я вважаю, що навіть після повернення турбіни «Газпром» знайде привід і далі скорочувати постачання до ЄС. Тому що навіть без цієї турбіни у нього є можливість значно збільшити транзит: повністю не використовується маршрут через Польщу 90 млн куб. м на добу, та через Україну газпром використовує тільки 40% від заброньованих та сплачених потужностей, а це ще 70 млн куб. м на добу», – додає Макогон.

Нагадаємо, Канада прийняла рішення передати російському газовому монополісту «Газпром» турбіну, необхідну для газопроводу «Північний потік-1». З початком вторгнення турбіну затримали на заводі, де її ремонтували, оскільки санкції забороняють постачання до росії газового обладнання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: