Україна закликала Канаду не йти на поводі у «Газпрому» і не повертати росіянам турбіну

Читать на русском
Разом з тим джерело в уряді Канади стверджує, що рішення повернути росіянам турбіну вже прийнято
Ілюстративне фотоReuters

Україна закликала Канаду відмовитися від ідеї передати російському газовому монополісту турбіну для газопроводу «Північний потік-1», оскільки ця ідея йде врозріз з положеннями діючих проти Росії санкцій.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters з посиланням на власне джерело в Міністерстві енергетики України.

Джерело нагадало виданню, що санкції проти росії категорично забороняють передачу рф будь-якого обладнання, яке пов'язане з видобутком, перероблюванням і транспортуванням природного газу. Якщо Канада проігнорує вимогу України, Київ наполягатиме перед Європою на перегляді підходу до виконання санкцій проти росії. При цьому якщо рішення про передачу турбіни буде прийнято, то це створить небезпечний прецедент свідомого точкового обходу санкцій на вимогу росії, причому відразу двома країнами G7.

Разом з тим джерело агентства в уряді Канади стверджує, що рішення повернути росіянам турбіну вже прийнято. Нібито Канада і Німеччина не хочуть, щоб відсутність турбіни стала для росії приводом припинити постачання газу через СП-1.

Нагадаємо, що росія в червні різко зменшила поставки газу в Європу. Нібито це було зроблено через те, що турбіна газопроводу СП-1 потребувала заміни. У кремлі зажадали віддати турбіну, яка перебувала на ремонті в Канаді, натякаючи, що якщо цього не зроблять - поставки газу будуть припинені.

Тим часом у червні обсяги транзиту газу через українську ГТС впали до історичного мінімуму з 1991 року і склали 1,25 млрд кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: