Парламент Канади зажадав від Трюдо пояснень щодо турбіни для Газпрому

Читать на русском
Трюдо та міністрів хочуть запитати, з якої причини уряд ризикнув обійти санкції проти росії та повернути турбіни до Німеччини
Ілюстративне фотоFotolia

Канадський парламент хоче отримати від уряду Джастіна Трюдо і самого прем'єр-міністра вичерпні пояснення, з якої причини Канада прийняла рішення повернути Німеччині турбіни для газопроводу «Північний потік-1», які будуть надалі передані росії.

Про це повідомляє видання Politico.

«Двох федеральних міністрів і трьох послів запросять виступити перед комітетом у закордонних справах Палати громад Канади, щоб обговорити суперечливе рішення канадського уряду повернути Німеччині шість турбін «Північного потоку-1» - сказано в матеріалі видання.

Шольц схвалив скандальне рішення Канади про повернення турбіни «Газпрому»Згідно його словами, німецький уряд полегшено видихнув, коли Канада ухвалила рішення про санкційний виняток щодо газової турбіни для росії.

Так, члени постійного парламентського комітету у закордонних справах хочуть заслухати міністра закордонних справ Мелані Жолі та міністра природних ресурсів Джонатана Вілкінсона, які більше за всіх виступали за повернення турбін. Їх хочуть запитати, з якої причини уряд ризикнув обійти санкції проти росії та повернути турбіни. Допитати обох політиків хочуть до 22 липня.

Комітет також запросив на слухання посла України в Канаді Юлію Ковалів та представників Конгресу Українців Канади. Крім того, парламентарії викликали на засідання послів Німеччини і Європейського Союзу - Сабін Спервассер та Меліту Габрич.

«Рішення уряду обійти власні санкції - це ляпас українському народу в його найскладніший час. Важливо бути стійкими в нашій рішучості. Якщо ми не будемо такими, Росія буде посилювати тиск» - прокоментував ситуацію член комітету від опозиційної Консервативної партії Гарнет Дженуіс.

Нагадаємо, Канада прийняла рішення передати російському газовому монополісту Газпром турбіну, необхідну для газопроводу «Північний потік-1». З початком вторгнення турбіна була затримана на заводі, де її ремонтували.

Щоб формально уникнути порушення санкцій, Канада і Німеччина розробили цілу схему. Канада передасть турбіну з заводу в Монреалі Німеччині, а Берлін вже відправить турбіну російському Газпрому. Рішення було прийнято попри наполегливе прохання України відмовитися від передачі турбіни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: