Турбіну в росію повернути неможливо через санкції Заходу – «Газпром»

Читать на русском
Цю заяву було зроблено через кілька годин після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц приїхав на завод Siemens Energy і оглянув турбіну для Північного потоку-1.
Ілюстративне фотоngee.ru

Російська компанія «Газпром» заявила, що через санкції країн Заходу постачання росії турбіни для російського газопроводу «Північний потік-1», яку вимагав негайно повернути газовий монополіст, і яка викликала великий скандал серед українських союзників, наразі неможливе.

Про це газова компанія рф повідомляє у Телеграмі.

«Санкційні режими Канади, ЄС, Великої Британії та невідповідність існуючої ситуації чинним контрактним зобов'язанням з боку Siemens роблять постачання двигуна 073 на КС «Портова» неможливим», - заявляє російська компанія.

Німеччина звинуватила росію в боягузтві та веденні прихованої торгової війниУ Німеччині вважають, що росія повинна визнати ведення прихованої торгової війни проти Берліна, а не брехати та викручуватися, виправдовуючи скорочення поставок газу

При цьому, жодних додаткових пояснень цієї позиції у повідомленні «Газпрому» не наводиться.

Цю заяву було зроблено через кілька годин після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц приїхав на завод Siemens Energy у німецькому місті Мюльхайм-ан-дер-Рур і оглянув турбіну для «Північного потоку-1», яку Канада на прохання Німеччини погодилася повернути в росію після ремонту попри санкції.

Згідно зі словами Шольца, рішення Канади передати росії турбіну дало змогу продемонструвати, що російська федерація використала цю ситуацію лише як привід для скорочення постачання газу до Європи.

Нагадаємо, Канада прийняла рішення передати російському газовому монополісту «Газпром» турбіну, необхідну для газопроводу «Північний потік-1». З початком вторгнення турбіна була затримана на заводі, де її ремонтували.

Щоб формально уникнути порушення санкцій, Канада і Німеччина розробили цілу схему. Канада передасть турбіну з заводу в Монреалі Німеччині, а Берлін вже відправить турбіну російському Газпрому. Рішення було прийнято, попри наполегливе прохання України відмовитися від передачі турбіни.

Водночас, скандальна турбіна для російського «Північного потоку-1» застрягла в Німеччині.

У зв'язку зі скандалом російський «Газпром» зупиняє експлуатацію ще однієї турбіни Siemens. Постачання по «Північному потоку-1» до ЄС з 27 липня становитимуть не більше 33 млн кубів на добу.

На ситуацію вже відреагував президент України Володимир Зеленський. Він закликав ЄС бити по країні-агресору у відповідь на чергові газові загрози, які пов'язані з постачанням по газопроводу «Північний потік».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: