Не відображає позицію: в ООН відмежувалися від заяви свого «представника» про обстріл Одеси

Читать на русском
В ООН запевнили, що коментар неназваного джерела для The New York Times не відображає позицію організації щодо ракетного обстрілу порту Одеси.
Укрінформ

В ООН запевнили, що коментар «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію організації щодо ракетного обстрілу порту Одеси.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

«Вчора The New York Times опублікувала провокативну новину, українські ЗМІ її передрукували. Нібито неназване джерело в ООН стверджує, що ракетним ударом по порту Одеси рф технічно не порушила зернову угоду, підписану в Стамбулі. Мовляв, росія не обіцяла не обстрілювати ті частини українських портів, які напряму не задіяні в експорті зерна», – йдеться в повідомленні.

Ніколенко зауважує, що МЗС України така позиція здивувала, адже вона дисонує із заявою генерального секретаря Антоніу Гутерріша, який беззастережно засудив обстріл Одеського порту.

Україна одразу звернулася до керівництва ООН за роз‘ясненнями та вже сьогодні отримали запевнення, що неофіційний коментар «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію ООН.

Угода щодо розблокування експорту зерна: які умови та чого побоюється УкраїнаУгода про розблокування українських портів має нарешті вирішити проблему із більш ніж 20 тоннами зерна на експорт. Як розблокуватимуть порти та вивозитимуть зерно – у матеріалі.

«Лише заява генсекретаря Гутерріша відображає позицію організації. От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної. Це було зроблено навмисно або ненавмисно – питання відкрите», – додав речник МЗС.

Нагадаємо, вранці 23 липня росія завдала удару крилатими ракетами по Одеському торговому порту. Почалася пожежа. На щастя, ракети не потрапили в зерносховище, де було готове до відправки зерно. При цьому, Україна продовжує технічну підготовку до запуску експорту аграрної продукції.

Зауважимо, що 22 липня у Стамбулі було підписано угоду за участю України, ООН і росії про вивезення зерна з України по Чорному морю через порти Одеса, Чорноморськ і Південний.

У МЗС України заявили, що удар по порту Одеси був «плювком президента володимира путіна в обличчя генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану». Своєю чергою в ООН «рішуче засудили» ракетний удар росії.

Міністерство закордонних справ рф визнало, що удар по морському порту в Одесі завдали російські військові. Там стверджують, що в порту було знищено український військовий катер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: