Спецтрибунал для керівництва рф: Кулеба назвав п'ять основних параметрів

Читать на русском
Україна пропонує покласти в основу майбутнього трибуналу для керівництва росії п'ять параметрів. Один із них – статус глави держави чи посадової особи не звільнятиме від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав створити Спеціальний трибунал зі злочину агресії проти України для залучення вищого військового та політичного керівництва росії.

Заяву Кулеба зробив на Міжнародній конференції в Гаазі щодо притягнення росії до відповідальності, повідомляє пресслужба МЗС.

«Я висловлюся гранично ясно: Україна звинувачує росію у скоєнні злочину агресії», – заявив міністр.

Трибунал для керівництва росії: юрист розповів, як він працюватимеСпеціальний трибунал стосуватиметься лише одного злочину – злочину агресії проти України. Він буде не проти росії як держави, а проти конкретних індивідів, вищого політичного та військового керівництва рф.

Ініціативу створення Спеціального трибуналу вже підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європейський парламент, ПА НАТО, ПА ОБСЄ та парламент Литви.

Україна, за словами Кулеби, пропонує покласти в основу майбутнього спецтрибуналу п'ять основних параметрів:

  • Спецтрибунал буде базуватися на правилах і підходах, які застосовуються Міжнародним кримінальним судом і викладені в його Римському статуті. Він розслідуватиме та переслідуватиме злочини агресії проти України, вчинені на її території, як це визначено статтею 8 bis Римського статуту.

  • Юрисдикція Спецтрибуналу поширюватиметься на всі події з лютого 2014 року, початку збройної агресії росії проти України.

  • Спеціальний трибунал матиме юрисдикцію щодо фізичних осіб, які здійснюють ефективний контроль над або безпосередньо керують політичними чи військовими діями держави.

  • Офіційний статус підсудного, такий як статус глави держави чи офіційний статус іншої посадової особи, не звільнятиме таку особу від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання.

  • Спеціальний трибунал розглядатиме лише злочини агресії проти України та буде створено як міжнародний кримінальний ad hoc трибунал.

Нагадаємо, нещодавно Дмитро Медведєв прокоментував створення трибуналів для розслідування дій росії. Як він заявив, спроба покарати країну із найбільшим ядерним потенціалом «потенційно створює загрозу існуванню людства».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: