Угода щодо розблокування експорту зерна: які умови та чого побоюється Україна

Читать на русском
Угода про розблокування українських портів має нарешті вирішити проблему із більш ніж 20 тоннами зерна на експорт. Як розблокуватимуть порти та вивозитимуть зерно – у матеріалі.

В українських портах з початку повномасштабної війни заблоковано понад 20 млн тонн зерна, призначеного на експорт. Сьогодні в цьому питанні, нарешті, може бути поставлена крапка: у Стамбулі представники України, росії, Туреччини та ООН мають підписати угоду про вивезення зерна. Відновлення експорту не лише допоможе у вирішенні світової продовольчої кризи, а й забезпечить валютні надходження до українського бюджету. Чому розблокування експорту важливе, що передбачає угоду та які є побоювання в України – у матеріалі «Слово і діло».

Чому розблокування поставок зерна важливе для України та всього світу

Якщо коротко, то світ зараз входить у період глобальної продовольчої кризи. Причиною цього стала не лише війна в Україні – вплинули також кліматичні потрясіння та наслідки пандемії коронавірусу.

Вторгнення росії в Україну значно загострило ситуацію. Збої в ланцюжках поставок спричинили ще більше зростання цін на продовольство, крім того, зростають ціни на енергоносії. Оскільки українські порти заблоковані та зерно не можна вивезти (а Україна до війни була п'ятим за величиною постачальником у світі), це призводить до зростання цін на зернові, що також спричиняє подорожчання продуктів.

Все це може призвести до катастрофічних наслідків: за оцінкою ООН, голод у світі додатково охопить майже 50 мільйонів людей, насамперед постраждають країни Африки та Близького Сходу.

Скільки зернових експортує УкраїнаЯк змінювався обсяг експорту зернових та зернобобових з України – на інфографіці Слово і діло.

До речі, поки лише очікується підписання зернової угоди, світові ціни на пшеницю вже впали на 2% – це дає уявлення про те, який вплив вона може мати, пише Financial Times.

Розблокування експорту важливе, звісно, не лише для світу, а й для самої України. По-перше, якщо зерно не вивезуть, аграріям просто ніде буде зберігати наступний урожай, і він почне псуватися (а люди у світі в цей час голодуватимуть).

Як пояснював міністр аграрної політики Микола Сольський, відсутність експорту «розірве фінансовий цикл»: фермери, які не отримають гроші за врожай, не матимуть змоги купити насіння, добрива, гербіциди та пальне для нової посівної кампанії. В результаті аграріям доведеться знизити посіви озимини, пшениці та ячменю від 30% до 60%.

По-друге, експорт аграрної продукції був одним із головних джерел надходження валюти до державного бюджету. «Наша економіка дуже сильно страждає від того, що наші порти заблоковані. Це впливає на аграріїв. Бо вони не можуть продати вироблену продукцію. Страждає українська гривня, бо мільярди доларів експортної виручки не заходить в країну. Що створює передумови до подальшого послаблення національної валюти і може загрожувати ще більшим зростанням цін. Неможливість експортувати сьогодні призведе до рішення про майбутні посіви і буде ще довго впливати на врожаї в Україні. Це просто робочі місця для тисяч українців, особливо в Одесі і Одеський області. Це гроші, які так конче потрібні, щоб протриматись під час війни», – написав експерт Сергій Фурса.

Що передбачає зернова угода

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, Україна не підписуватиме безпосередньо угоду з росією: буде підписано договір з Туреччиною та ООН, а росія вже підпише з ними дзеркальний договір.

Експорт зерна проходитиме через три порти – «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ». «Є безпечні коридори, маршрути, які ми розробили спільно з військовими, і цими маршрутами проходитимуть усі цивільні судна. Ми продаватимемо зерно всім. І всі судна, які вільно можуть дотримуватись цих рекомендацій, можуть заходити до нас», – розказав член української переговорної делегації Рустем Умеров.

Офіційно: ЄС визнав росію єдиним винуватцем продовольчої кризи у світіРосійська влада використовує голод, як зброю проти цивілізованого світу, бажаючи дестабілізувати ситуацію у світі

Контролюватиме дотримання правил безпеки моніторингова група під егідою ООН, яка перебуватиме в Стамбулі. Російських судів в акваторії України не повинно бути.

Як уточнює видання The New York Times, було також досягнуто домовленості про зняття частини мінних загород у портів, але повного розмінування не проводитиметься.

Тобто механізм буде таким: зерно вирушатиме з трьох портів у конвоях у супроводі українських кораблів, водночас діятиме режим припинення вогню для захисту суден у географічних межах. Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають до українських портів, щоб переконатися, що вони не перевозять зброю.

Розблокування портів: які побоювання має Україна

Основне побоювання України під час розблокування портів полягає у тому, що росія може скористатися безпечними коридорами для нападу на Одесу.

Напередодні угроди представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко наголосив, що українська делегація підтримає лише ті рішення, які гарантують безпеку південних регіонів України, сильні позиції ЗСУ у Чорному морі та безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки.

Михайло Подоляк сьогодні повідомив, що головні ними умовами України є: жодного супроводу транспорту російським кораблям та присутності представників росії в українських портах, а також перевірка кораблів у турецьких водах спільними групами.

Глава МЗС Дмитро Кулеба говорив, що будь-яка домовленість повинна гарантувати, що росія «дотримуватиметься коридорів, не проникатиме в гавань і атакуватиме порти і не обстрілюватиме порти з повітря ракетами».

Росія намагається продати вкрадене українське зерно африканським країнам – NYTШтати попередили 14 країн, переважно в Африці, про те, що росія спробує продати їм вкрадене українське зерно.

При чому, за словами Подоляка, росія гарантом безпеки не вважається. «Жодні гарантії, які може дати комусь російська федерація, не вважаються дійсними, і ми на них не звертаємо уваги. Є гарантії – Туреччина та ООН, і з ними ми працюємо. Це є ключовим. Інше – ніхто не йтиме на будь-які ослаблення режиму безпеки в Чорноморській акваторії», – заявив він.

Що в росії взагалі говорять про зернову угоду

Дмитро Кулеба кілька днів тому говорив, що не розуміє, навіщо володимиру путіну потрібна зернова угода. Міністр бачив лише один аргумент: росія прагне показати країнам (в Азії та Африці), які зберігають нейтралітет щодо війни, що путін їх «врятував від голоду і зростання цін на харчі».

Ось сьогодні Дмитро Пєсков назвав свою версію, навіщо потрібна угода. «Путін сказав про те, що на тлі тієї продовольчої кризи, яка насувається, дуже важливо розблокувати шляхи постачання на світові ринки і добрив, і продовольства, і зерна. І в цьому плані не критично — тому що особливої, вирішальної допомоги це не надасть, це порівняно невелика кількість українського зерна, — але, все-таки, дуже важливо, щоб це зерно потрапило на світові ринки, а також щоб непрямі обмеження, які діють щодо наших товарів, вони також дозволили ринку отримати додаткові обсяги і добрив, і зерна, тощо».

При цьому раніше в росії говорили, що проблема експорту українського зерна «не має відношення до світової продовольчої кризи»: за словами Сергія Лаврова, це Захід та Україна намагаються внести проблему «в розряд світової катастрофи».

Володимир путін заявляв, що проблема транспортування «роздмухується штучно», і росія взагалі не заважає вивезенню зерна.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: