ДПЗКУ входить у стан дефолту – ЗМІ

Читать на русском
Державна зернова корпорація може сплатити лише десяту частину за кредитом перед Китаєм. Це означає, що ДПЗКУ наздоганяє дефолт.
фото ДПЗКУ

Державна продовольчо-зернова корпорація може сплатити лише 9% від необхідної суми виплати за китайським кредитом. Це означає, що на ДПЗКУ чекає дефолт.

Про це йдеться у статті «Економічної правди» у п'ятницю, 21 січня.

Діяльність ДПЗКУ: які фінансові результати показували керівники корпораціїДПЗКУ існує з 2010 року. Чистий прибуток корпорація отримала тільки в 2012 році. Хто керував компанією і який був фінансовий результат – на інфографіці.

Як пише видання, 21 січня є останнім днем ​​для переведення корпорацією наступного траншу за кредитом Експортно-імпортного банку Китаю. Погасити необхідно платіж в 96,4 млн дол., але на рахунках ДПЗКУ, за даними порталу, є лише близько 23 млн дол. Це чверть потрібної суми.

«При цьому компанія планує виплатити Китаю ще менше – 8,8 млн доларів. Це означає, що ДПЗКУ входить до стану дефолту», - сказано у матеріалі.

Автори статті з'ясували, що держава не планує рятувати збиткове підприємство, а в Офісі президента підтримали дефолтний сценарій, який автоматично відкриває державну гарантію.

У виданні зазначили, що теоретично шанс на порятунок ДПЗКУ є, адже за умовами кредиту дається десять додаткових днів, щоб закрити платіж. Однак тоді починає діяти штрафна санкція та умови змінюються.

«Тож у разі дефолту є два сценарії: держава сплатить або черговий платіж за кредитом, або доведеться платити залишок кредиту – 900 млн дол. та відсотки за ним. Якщо процентна ставка становитиме 5%, додатково до тіла кредиту додається 160 млн дол. відсотків», - йдеться у статті.

Мова йде про борговий вантаж перед Китаєм більше ніж на 1 мільярд доларів.

У Мінфіні виданню зазначили, що до можливого дефолту ДПЗКУ почали готуватися ще з 2017 року та закладали до бюджету кошти на виконання гарантійних зобов'язань. Зокрема, у бюджеті на 2022 рік закладено на виплати за зернову корпорацію 6,9 млрд. грн.

Проте цих грошей не вистачить, якщо Пекін вимагатиме повернути всю суму – понад 1 млрд дол. або 28 млрд грн.

Зазначимо, народний депутат від «Слуги народу» Мар'ян Заблоцький анонсував, що ДПЗКУ може стати банкрутом вже цього тижня.

Нагадаємо, 16 вересня 2021 року міністерство економіки України призначило в.о. голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ). Ним став Василь Коваленко.

Попередній в.о. голови правління Андрій Власенко звільнений наказом Міністерства економіки від 15.09.2021 р №32-п.

До цього Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ. Посадові особи корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість і не вносили передоплату за товар.

13 серпня силовики затримали в столичному аеропорту «Жуляни» на той час керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка, який намагався втекти з країни. Пізніше його відсторонили від посади та посадили під домашній арешт.

А 7 вересня у порту «Чорноморськ» слідчі затримали партію зерна на 7 млн ​​доларів, яку намагалися вивезти з митної території України за адресою компанії-нерезидента, який має заборгованість перед ДПЗКУ.

Як ми повідомляли раніше, Державна продовольчо-зернова корпорація так і не уклала договір про реструктуризацію кредитних зобов’язань на суму 1,5 млрд доларів перед Експортно-імпортним банком Китаю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: