ДПЗКУ до кінця тижня може стати банкрутом – нардеп

Читать на русском
Державна продовольчо-зернова корпорація України може стати банкрутом вже цього тижня - нардеп Заблоцький.

Державна продовольчо-зернова корпорація України може стати банкрутом вже цього тижня.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат від «Слуги народу» Мар'ян Заблоцький:

«Державна продовольчо-зернова корпорація … навряд чи зможе самостійно виплатити 95 млн доларів чергового траншу кредиту. Це було неминуче, оскільки значна частина з 1,5 млрд доларів, отриманих від Китаю в 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича».

Діяльність ДПЗКУ: які фінансові результати показували керівники корпораціїДПЗКУ існує з 2010 року. Чистий прибуток корпорація отримала тільки в 2012 році. Хто керував компанією і який був фінансовий результат – на інфографіці.

Він додав, що корупційні зловживання відбувались також «за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода».

За його словами, розраховуватись за кредитом доведеться уряду, оскільки він був виданий під державні гарантії. Загалом залишилося виплатити трохи менше 1 млрд доларів.

«Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році», – написав нардеп від «Слуги народу».

Він додав, що нардепи готують проєкт листа в Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США.

Нагадаємо, Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ. За версією слідства, посадові особи корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість і не вносили передоплату за товар.

Силовики затримали в столичному аеропорту «Жуляни» керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка, який намагався втекти з країни. Пізніше його відсторонили від посади та посадили під домашній арешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: