ДПЗКУ може отримати мільярдний збиток від операцій з зерном за «неринковими» цінами

Читать на русском
ДПЗКУ може отримати мільярд гривень збитку через те, що попереднє керівництво проводило операції з зерном за заниженою вартістю.

Збитки Державної продовольчо-зернової корпорації від купівлі і продажу зернових за «неринковими» цінами можуть скласти близько 1 млрд грн з початку року.

Це дані попереднього аналізу комерційної діяльності, повідомляє пресслужба ДПЗКУ.

«Попереднє керівництво корпорації в період з листопада 2020 року до серпня 2021 року проводило експортні операції зернових з підконтрольними їм компаніями-нерезидентами. Вартість товару була заниженою зі значною відстрочкою оплати. За попереднім аналізом комерційної діяльності АТ «ДПЗКУ», з початку року збитки від покупки і продажу зернових за «неринковим» цінами можуть скласти близько мільярда гривень», – повідомили в ДПЗКУ.

Діяльність ДПЗКУ: які фінансові результати показували керівники корпораціїДПЗКУ існує з 2010 року. Чистий прибуток корпорація отримала тільки в 2012 році. Хто керував компанією і який був фінансовий результат – на інфографіці.

У корпорації зазначили, що попереднє керівництво проводило закупівлю зернових врожаю 2021 року за завищеною вартістю на 300-500 гривень на тонні через компанії, які використовують схеми «скруток» ПДВ. Для цього була змінена процедура спотових закупівель: з переліку обов'язкових прибрали документи, що підтверджують походження зерна. Тепер ДПЗКУ може недоотримати повернення ПДВ в значній сумі.

Крім того, у компанії за останні місяці утворилося 29 млн доларів дебіторської заборгованості з боку нерезидентів.

«В рамках кримінального провадження щодо дій попереднього керівництва на терміналі «Транссервіс 2008» арештовані 54,3 тис. тонн ячменю. З них 32,6 тис. тонн знаходяться на судні більше 2-х тижнів, що може привести до значного погіршення якості або псування товару, що призведе до значних фінансових втрат», – додали в ДПЗКУ.

Нагадаємо, 16 вересня міністерство економіки України призначило в.о. голови правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ). Ним став Василь Коваленко.

Попередній в.о. голови правління Андрій Власенко звільнений наказом Міністерства економіки від 15.09.2021 р №32-п.

Нагадаємо, Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ. Посадові особи корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість і не вносили передоплату за товар.

13 серпня силовики затримали в столичному аеропорту «Жуляни» керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка, який намагався втекти з країни. Пізніше його відсторонили від посади та посадили під домашній арешт.

А 7 вересня у порту «Чорноморськ» слідчі затримали партію зерна на 7 млн ​​доларів, яку намагалися вивезти з митної території України за адресою компанії-нерезидента, який має заборгованість перед ДПЗКУ.

Як ми повідомляли раніше, Державна продовольчо-зернова корпорація так і не уклала договір про реструктуризацію кредитних зобов’язань на суму 1,5 млрд доларів перед Експортно-імпортним банком Китаю

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: