Як виконує обіцянки голова групи «Довіра» Олег Кулініч

Читать на русском
Голова депутатської групи Довіра Олег Кулініч виконав сім обіцянок і провалив поки що лише одну.
Слово і діло

«Слово і діло» випустило серію матеріалів про те, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Ми писали про обіцянки Давида Арахамії зі «Слуги народу», Юрія Бойка та Вадима Рабіновича з «Опозиційної платформи – За життя», Юлії Тимошенко з «Батьківщини», Ірини Геращенко та Артура Герасимова з «Європейської солідарності», Тараса Батенка та Віктора Бондаря з групи «За майбутнє», Ярослава Железняка з «Голосу» (на той момент у парламенті ще не оголосили про зміну голови фракції). Сьогодні на черзі голова групи «Довіра» Олег Кулініч.

За даними «Слово і діло», у Кулініча 48 обіцянок: виконав – 7 (15%), не виконав – одну, у процесі реалізації – 40.

Кулініч провалив лише одну обіцянку

Єдина обіцянка, яку не виконав Кулініч – група «Довіра» підтримуватиме ініціативи, спрямовані на боротьбу з коронавірусом. «Ми підтримуватимемо всі ініціативи, у тому числі і ініціативи президента, які підтримують або спрямовані на європейський вектор, необхідні для країни, для економіки країни, для боротьби зі світовою фінансовою кризою та з коронавірусом», – говорив депутат у квітні минулого року.

З кінця березня до кінця грудня 2020 року Верховна рада ухвалила понад 15 законопроєктів, що стосуються протидії коронакризі. Депутатська група підтримала більшість із них, зокрема:

  • про внесення змін до закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (№ 3320);

  • про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення здатності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (№3380);

  • про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (№ 3329-д);

  • про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання розповсюдженню на території України COVID-19 (№ 4429).

Водночас більшість членів групи «Довіра» утрималися під час голосування за законопроєкти щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами в період дії карантину (№3297), про внесення змін до закону «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (№3438), «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби» (№3891) та деякі інші.

Таким чином, нардеп не зміг виконати обіцянку.

Які обіцянки виконав Кулініч

Кулініч виконав програмну обіцянку подати до Бюджетного кодексу пропозиції на 2020 рік щодо фінансування доріг місцевого значення. Депутат подав до держбюджету-2020 кілька правок, які стосувалися надання коштів на утримання доріг, щоправда, всі їх відхилили.

Виконано програмну обіцянку ухвалити у другому читанні антирейдерський закон. Кулініч є ініціатором законопроєкту про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству і, звичайно, проголосував за нього.

Метою закону є забезпечення захисту майнових прав власників та користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню та захопленню підприємств в аграрному секторі економіки.

Щодо земельної реформи, Кулініч у програмі обіцяв завершити передачу земель місцевим громадам. Він проголосував за закон про ринок землі та законопроєкт №2194 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, який регулює передачу земель «на місця».

Крім того, проголосувавши за законопроєкт №2194 та законопроєкт щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв'язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, розташованого на ньому, Кулініч виконав обіцянку спростити процедуру передачі земель у користування.

На початку року Кулініч пообіцяв порушувати у Верховній раді питання перегляду умов надання субсидій у формі пільгових тарифів: «Адже очевидна неможливість людей впоратися з цим фінансовим тягарем, але скрізь вони чують лише відмовки та незрозумілі їм пояснення про різні «формули» оплати, тоді як платити їм просто нічим».

Депутат виконав обіцянку: справді протягом двох тижнів на засіданнях парламенту порушував це питання. Крім того, наприкінці січня група «Довіра» підтримала зміни до бюджету-2021 щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію та щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проєктів.

Нардеп виконав обіцянку ініціювати зміни у законодавстві щодо тендерних закупівель. Він став одним з авторів законопроєкту №5289 щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами (готується на повторне перше читання), а також законопроєкту №5318 щодо відновлення прозорості здійснення медичних закупівель (знято з розгляду).

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, скільки програмних обіцянок виконали партії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: