Як виконують обіцянки співголови фракції ОПЗЖ Бойко та Рабінович

Читать на русском
Співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко виконав 14 відсотків обіцянок, Вадим Рабінович – лише 3 відсотки.
zagittya.com.ua

«Слово і діло» найближчими тижнями докладно аналізуватиме, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Ми почали з лідера монобільшості Давида Арахамії і тепер переходимо до другої за величиною фракції у Верховній раді – «Опозиційної платформи – За життя». В ОПЗЖ два співголови – Юрій Бойко і Вадим Рабінович.

Як виконує обіцянки Юрій Бойко

За даними «Слово і діло», Юрій Бойко за час роботи у дев'ятому скликанні дав 137 обіцянок: виконав – 19 (14%), провалив – 30, у процесі виконання – 88.

Практично всі виконані обіцянки Бойка стосувалися позиції фракції під час голосування. Як і обіцяв нардеп, «Опозиційна платформа» не голосувала за держбюджет-2020 та зміни до нього, а також за бюджет-2021, підтримала відставку уряду Олексія Гончарука, не голосувала за «антиколомойський» та «антиолігархічний» законопроєкти, не голосувала за «ресурсний» законопроєкт №5600.

Крім того, фракція не підтримала відставку Дмитра Разумкова з посади спікера Верховної ради. «Звичайно, ми із цим не згодні. Із цим не згодні всі фракції, окрім двох – «Слуги народу» та ще там пари груп, які вони собі прикупили до союзників. Ми природно голосуватимемо проти такого рішення, тому що вважаємо це явний шлях у нікуди», – заявив Бойко.

Бойко виконав обіцянку про те, що ОПЗЖ не братиме участі у кадрових перестановках у Кабміні, якщо там не буде їхнього представника. За призначення Ірини Верещук, Юлії Свириденко та Павла Рябікіна фракція не голосувала.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко запевнив, що фракція голосуватиме за відставку всього урядуСказано 2 листопада 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Торік у серпні Бойко пообіцяв, що ОПЗЖ вийде на акцію протесту проти рішення ЦВК про неможливість провести вибори на деяких територіях Донецької та Луганської областей. Акцій було навіть кілька. На одній із них депутат пообіцяв домогтися скасування цього рішення ЦВК.

Представники фракції подавали позови до суду та писали листи міжнародній спільноті та представникам української влади. Але 25 жовтня вибори у 18 громадах на Донбасі не відбулися. Однак 11 травня Шостий апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу ЦВК, і тепер вибори зможуть провести. Обіцянка – виконана.

Також Бойко виконав обіцянку про те, що фракція оскаржить закриття телеканалів «112 Україна», NewsОne та ZIK: до Верховного суду надійшло чотири позови щодо оскарження санкцій РНБО.

Як і обіцяв нардеп, ОПЗЖ подала зміни до закону про середню освіту: було зареєстровано законопроєкт щодо забезпечення мовних прав корінних народів, національних меншин України у галузі освіти та законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конституційного права громадян України на здобуття повної загальної середньої освіти. Але Рада цих ініціатив не розглядала.

Бойко провалив вже чимало програмних обіцянок, зокрема, домогтися зняття депутатської недоторканності, забезпечити перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими списками, добитися ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії. Верховна рада ухвалила закони, які могли б забезпечити виконання цих обіцянок, але Бойко та його колеги по фракції їх не підтримали.

Крім того, не виконана обіцянка ухвалити закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми з народної ініціативи». Фракція подала два законопроєкти про референдум – один повернули на доопрацювання авторам, другий – відхилили (при цьому навіть не всі члени ОПЗЖ підтримали його). За президентський законопроєкт Бойко та його фракція не голосували.

Хоч і дуже старався, але Бойко не зміг виконати програмну обіцянку скасувати закон про мову. Разом із колегами по фракції він подавав до Конституційного суду подання з вимогою визнати закон неконституційним. Але КСУ ухвалив інше рішення. Крім того, ОПЗЖ реєструвала у Раді законопроєкти, які нівелювали деякі норми закону про мову, але більшість із них зняли з розгляду.

У перший день роботи нового парламенту Бойко обіцяв внести законопроєкт про особливий статус Донбасу на п'ять років, а також законопроєкт про надання компенсації переселенцям, які втратили майно. Але таких ініціатив від фракції не було.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв, що фракція підтримає імплементацію формули ШтайнмаєраСказано 23 жовтня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Незважаючи на обіцянку депутата, «Опозиційна платформа – За життя» не домагалася у КСУ скасування закону про корінні народи – подання фракція не вносила.

Улітку минулого року Бойко обіцяв, що фракція ініціює постанову про відставку уряду Шмигаля. Але більше, ніж за пів року, відповідну постанову ОПЗЖ не внесла.

Також фракція не стала звертатися до правоохоронних органів через запис розмови Джо Байдена та Петра Порошенка. Ні до САП, ні до НАБУ, ні до Офісу генпрокурора їхнє звернення не надходило. Сам Бойко такого запиту теж не мав.

У березні цього року Бойко пообіцяв, що його фракція підтримає законопроєкти «Слуги народу» щодо зниження тарифів. «Якщо стоятиме питання про голосування за мир, то ми підтримаємо цю ініціативу. Якщо стоятиме питання щодо зниження тарифів – то ми підтримаємо. Якщо стоятиме питання про те, щоб захистити російську мову та ідеологічні речі, які важливі для нашого виборця – так», – нардеп перераховував питання, щодо яких його фракція готова голосувати разом із монобільшістю.

У квітні Рада провалила постанову «слуг народу» про звернення до Кабміну щодо вжиття невідкладних заходів для зниження ціни на електроенергію та тарифів на послуги розподілу природного газу. В ОПЗЖ «за» голосували лише 13 із 44 депутатів, включно з Бойком. Менше половини фракції, тому обіцянка не виконана.

Як виконує обіцянки Вадим Рабінович

У Вадима Рабіновича обіцянок менше, ніж у його колеги – 90: виконав – лише 3 (3%), не виконав – 24, у процесі реалізації – 90.

Рабінович виконав обіцянку про те, що фракція не голосуватиме за держбюджет на 2021 рік, а також за відставку Дмитра Разумкова.

Крім того, як і обіцяв Рабінович, «Опозиційна платформа» звернулася до Конституційного суду щодо закону про ринок землі. «Упевнений, що ухвалений закон із кричущими порушеннями не може Конституційним судом бути визнаним як законний», – упевнений нардеп.

Вадим РабіновичНародний депутат України
Рабінович пообіцяв,що фракція не буде підтримувати жодну ініціативу уряду Дениса ШмигаляСказано 7 травня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

На цьому його виконані протягом роботи дев'ятого скликання обіцянки закінчуються. Як і Юрій Бойко (та інші члени фракції) Рабінович провалив програмні обіцянки ухвалити закон про всеукраїнський та місцевий референдуми, скасувати закон про мову, посилити кримінальну відповідальність за скоєння корупційних злочинів посадовцями, зберегти транзитний потенціал України. За необхідні для виконання пунктів програми законопроєкти депутат не голосував.

Набагато цікавішими є особисті обіцянки Рабіновича. Наприклад, минулого року він збирався поставити у кожній області дошку ганьби з іменами тих, хто проголосує за продаж землі – «щоб на віки їхні нащадки, діти, онуки пам'ятали». Але свій амбітний проєкт він не реалізував.

Торік у травні Рабінович обіцяв, що фракція ігноруватиме всі заходи за участю прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. «Для нас – партії «Опозиційна платформа – За життя» – більше не існує прем'єр-міністра Шмигаля, а є лише людина, яка сьогодні обіймає таку високу посаду, фактично порушуючи закон України, ображає ветеранів перед 9 травня. Це не прем'єр-міністр, а чергове українське нещастя, чергова ганьба, черговий самокатник, який не розуміє, де він перебуває! Тепер усі заходи за участю прем'єр-міністра Дениса Шмигаля наша політична сила ігноруватиме, і жодної ідеї, яку видасть цей уряд, ми більше не підтримаємо», – заявив депутат.

За кілька днів фракція залишила сесійну залу Ради перед початком години питань до Кабміну. Депутат заявив, що це триватиме, доки прем'єр не вибачиться перед ветеранами. Але вже 4 червня ОПЗЖ була присутня в залі під час розгляду програми Кабміну за участю Шмигаля. Хоча самого Рабіновича тоді не було, проте протест та обіцянку провалено.

Також у 2020 році Рабінович обіцяв, що представники «Опозиційної платформи» братимуть участь у параді перемоги у Москві. Російська влада перенесла парад через коронавірус на 24 червня, але української делегації в особі ОПЗЖ там не було.

У червні 2021-го депутат пообіцяв, що фракція не братиме участі у позачергових засіданнях Ради, допоки «монобільшість не поверне в країну мир і не припинить репресії проти керівників партії». ОПЗЖ ігнорувала позачергові засідання 14-15 та 20 червня, 23-24 серпня та 8 вересня. Але 23 вересня і 7 жовтня фракція все ж таки на позапланові засідання прийшла, обіцянку – не виконано.

Торік у серпні Рабінович обіцяв вимагати від парламенту внести до порядку денного сесії законопроєкт про кримінальну відповідальність за невиконання передвиборчих обіцянок, але якось забув про це і більше про законопроєкт не згадував.

Крім того, провалено обіцянку ініціювати імпічмент президента Володимира Зеленського. Партія ОПЗЖ на з'їзді 4 лютого вирішила розпочати відповідну процедуру, 11 червня фракція отримала підписні листи для збору підписів за імпічмент (потрібно 226). Але що далі сталося зі збиранням підписів – невідомо.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, депутат від «Опозиційної платформи» Ілля Кива живе у маєтку під Києвом за 21 млн грн, якого немає у декларації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: