Як виконує обіцянки голова фракції «Голос» Железняк

Читать на русском
Глава фракції Голос Ярослав Железняк виконав майже третину своїх обіцянок. Докладніше – у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує детально аналізувати, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Сьогодні черга дійшла до Ярослава Железняка, який очолює фракцію «Голос» (хоча частина депутатів, які виступають від об'єднання «Справедливість», так не вважають і вимагають відсторонити Железняка).

За даними «Слово і діло», у Железняка 159 обіцянок: виконано – 43 (27%), не виконано – 21, у процесі реалізації – 5.

Які обіцянки виконав Железняк

«Голос» і, зокрема, Железняк мають досить багато виконаних програмних обіцянок.

Депутат голосував за закон про створення Бюро економічної безпеки та виконав обіцянку позбавити правоохоронні органи та інші силові структури повноважень у сфері розслідування економічних злочинів.

Виконані обіцянки повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, удосконалювати електронну систему публічних закупівель ProZorro, викорінити академічну недоброчесність, побудувати системи обміну інформацією з митницями сусідніх країн ЄС, запустити відкриті тендери на постачання техніки та озброєння тощо.

У лютому 2020-го Железняк пообіцяв подати план з деокупації Криму та Донбасу. План був опублікований на сайті партії «Голос», називається він «Стратегія холодної деокупації Криму та Донбасу». Стратегія передбачає вісім етапів: довгострокове припинення вогню; створення демілітаризованої зони, залучення міжнародної поліцейської місії; початок процесу роззброєння; створення передумов для деокупації; запровадження тимчасової міжнародної адміністрації та початок деокупації; завершення деокупації та початок режиму реінтеграції; завершення процесу деокупації Донбасу; початок остаточного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Також у 2020 році нардеп виконав обіцянку не голосувати за продовження дії особливого порядку самоврядування на Донбасі. Цього року, до речі, також не голосував.

У червні минулого року Железняк пообіцяв, що «Голос» ініціює збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Постанову про його звільнення зареєстрували – обіцянку виконано. Щоправда, звільнили Авакова лише цього липня.

Голосувати за призначення нового голови МВС, як і обіцяв Железняк, фракція не стала. «Ми фракція опозиції, тому не голосуватимемо за це призначення. Це, очевидно, це вже як аксіома», – пояснював депутат.

До речі, за призначення в уряд Віктора Ляшка Олександра Кубракова та Олексія Любченка фракція теж не голосувала – ще одна виконана обіцянка Железняка.

Наприкінці 2020-го Железняк пообіцяв, що «Голос» представить свій план із вакцинації від коронавірусу. План рекомендацій Кабміну з трибуни представила Ольга Стефанишина, фракція також зареєструвала постанову.

Була у Железняка обіцянка про те, що «Голос» підготує альтернативний текст законопроєкту про олігархів. Законопроєкт був зареєстрований у червні, його авторами стали нардепи від «Голосу» та «Європейської солідарності». Самого Железняка серед авторів немає, але обіцянка все одно виконана.

Як і обіцяв депутат, фракція підтримала «антиколомойський» законопроєкт, не голосувала за держбюджет на 2021 рік та за «ресурсний» законопроєкт.

Майже всі невиконані обіцянки Железняка – із програми партії

Практично всі провалені обіцянки Ярослава Железняка – із передвиборчої програми партії.

Від себе особисто депутат обіцяв, що фракція відстоюватиме усі поправки до законопроєкту №5600. Від «Голосу» було п'ять поправок, але під час розгляду законопроєкту Железняк наполягав на ухваленні лише двох.

На початку року Железняк обіцяв, що «Голос» підтримає збільшення суми на субсидії. «Я вважаю, що держава має зробити все можливе, це позиція нашої фракції, щоби субсидій було достатньо. Якщо 36 млрд буде недостатньо, запевняю, наша фракція готова підтримати збільшення цієї суми», – сказав він. У жовтні Рада голосувала за внесення змін до держбюджету-2021, зокрема передбачили додаткові витрати на виплату субсидій. Але 13 депутатів фракції утрималися, ще 7 – були відсутні.

Також Железняк провалив обіцянку про те, що «Голос» не підтримає відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Від фракції таки було 6 голосів «за».

І провалено обіцянку зареєструвати законопроєкт про покарання для неповнолітніх громадян, які порушують правила дорожнього руху. «Ми любимо – політики – поговорити, а потім наступна тема, і ми про неї забудемо. Я ніколи від поліції не чув проблему, що ми не маємо можливості забрати автомобіль і покарання зробити для людини, якій менше 18 років. Якщо це проблема – наше зобов'язання з наступного тижня внести цей закон та виправити цю ситуацію. Це єдине, що ми, як політики, правильно можемо зробити та стежити, щоб такого не було», – говорив Железняк і не зробив.

Ярослав ЖелезнякНародний депутат України
Железняк пообіцяв не змінювати політичну силу ні зараз, ні на виборахСказано 17 липня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

З програмних Железняк не виконав обіцянку на законодавчому рівні обмежити участь олігархів у приватизації великих підприємств. В антиолігархічному законі, за який нардеп не голосував, є норма про те, що людині, яка потрапила до списку олігархів, не можна буде вносити вклади на підтримку політичних партій та брати участь у великій приватизації.

Не виконана обіцянка запустити міжнародний науковий аудит окремих установ. По-перше, це скоріше повноваження виконавчої влади; по-друге, представники «Голосу» не реєстрували відповідних ініціатив. Те саме стосується і обіцянки запустити глобальну інформаційну платформу підтримки українців.

Железняк голосував проти закону про імпічмент і провалив обіцянку запровадити відповідний механізм.

У програмі «Голосу» була обіцянка, що всі кандидати на посаду судді та прокурора мають пройти перевірку на чесноту та тест на IQ. У законопроєкті щодо першочергових заходів щодо реформи органів прокуратури та у законопроєктах із судової реформи, які ухвалила Рада, передбачено лише перевірку на доброчесність. «Голос» та Железняк ці ініціативи підтримували та не пропонували додатково запровадити тест на IQ.

Нагадаємо, раніше ми писали про обіцянки Давида Арахамії зі «Слуги народу», Юрія Бойка та Вадима Рабіновича з «Опозиційної платформи – За життя», Юлії Тимошенко з «Батьківщини», Ірини Геращенко та Артура Герасимова з «Європейської солідарності», Тараса Батенка та Віктора Бондаря із групи «За майбутнє».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: