Обіцянки партій: за пів року прориву у виконанні програм не сталося

Читать на русском

Традиційно наприкінці року «Слово і діло» підбиває підсумки виконання обіцянок політичними партіями. Востаннє ми робили це влітку перед парламентськими канікулами, і слід сказати, що відтоді мало що змінилося – за пів року у виконанні передвиборчих програм прориву не сталося. Докладніше – на інфографіці.

Найбільше програмних обіцянок виконали Слуга народу та Голос. Докладніше – на інфографіці.
Як фракції виконують обіцянкиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

«Слуга народу»

У пропрезидентській партії за пів року ситуація із виконанням програмних обіцянок не змінилася. Загалом у програмі «Слуги народу» 90 зобов'язань: виконано – 17 (20%), провалено – 7, у реалізації – 65.

Ще одну обіцянку виконано частково – децентралізувати та демонополізувати оборонні держзакупівлі. Верховна рада вже ухвалила закон про оборонні закупівлі, але уряд зі свого боку ще не все зробив для його імплементації.

«Голос»

У «Голосу» найширша програма – 121 обіцянка. Партія виконала 21 обіцянку (18%), ще одну виконала частково, 15 – провалено та 84 – перебувають у процесі реалізації.

За останні пів року «Голос» провалив обіцянку про те, що всі кандидати на посаду судді мають пройти перевірку на доброчесність та тест на IQ. У законопроєктах щодо судової реформи, які ухвалив парламент і за які голосували члени фракції, передбачено лише перевірку на доброчесність. Більше того, нардепи не пропонували запровадити тест на IQ для кандидатів у судді.

Частково виконано у «Голосу» обіцянку обмежити участь олігархів у приватизації великих підприємств на законодавчому рівні. Ця норма є в антиолігархічному законі, але за нього голосувала лише половина фракції.

«Європейська солідарність»

У «Європейській солідарності» виконано 4,2% програми. З 47 обіцянок реалізовано лише 2, не виконано – 5, у процесі реалізації залишається 40.

З останнього, що не виконали депутати «Євросолідарності» – обіцянку надавати підтримку локальним та національним культурним проєктам. Фракція не голосувала за зміни до бюджету-2021 щодо спрямування коштів на «Велику реставрацію».

«Батьківщина»

У програмі партії Юлії Тимошенко 70 обіцянок: виконано, як і раніше, 2 (2,8%), не виконано – 12, у процесі реалізації – 56.

У «Батьківщини», зокрема, не виконані обіцянки повернути народу України незаконно відчужену власність, притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних у розкраданні власності народу та провести повну інвентаризацію державної власності.

«Опозиційна платформа – За життя»

Партія «Опозиційна платформа – За життя» поки що найгірше виконує програму: з 70 обіцянок виконано лише одну (1,4%), не виконано – 11, у процесі реалізації – 58.

Одна з останніх провалених обіцянок – скасувати закон про мову. Депутати від ОПЗЖ подавали відповідне подання до Конституційного суду, але у серпні він ухвалив рішення про те, що закон про державну мову відповідає Основному закону.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, хто з народних депутатів у 2021 році більше виконав та провалив обіцянок.

На інфографіці можна побачити, кого з нардепів найчастіше позбавляли виплат за прогули у 2021 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: