Як виконують обіцянки співголови фракції «Євросолідарність» Геращенко та Герасимов

Читать на русском
Ірина Геращенко виконала 19 відсотків обіцянок, а другий співголова фракції ЄС – Артур Герасимов – 15 відсотків.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує детально розбирати, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Ми вже писали про Давида Арахамію зі «Слуги народу», Юрія Бойка та Вадима Рабіновича з «Опозиційної платформи – За життя», лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко. Сьогодні переходимо до «Європейської солідарності», у фракції два співголови – Ірина Геращенко та Артур Герасимов.

Ірина Геращенко виконала 19% обіцянок

Ірина Геращенко у парламенті дев'ятого скликання дала 97 обіцянок: виконала – 18 (19%), провалила – 18, у процесі залишається 61.

Геращенко поки що виконала дві програмні обіцянки. Перша – сприяти створенню умов надання додаткових можливостей молоді. Депутат у квітні підтримала законопроєкт щодо засад молодіжної політики. Він передбачає створення Національної ради з питань молоді, надає право місцевим та державним органам влади створювати молодіжні ради. Крім того, законопроєкт встановлює особливості реалізації окремих соціальних гарантій молоді у сфері забезпечення житлом, зайнятості та підприємництва, освіти, культури, туризму, оздоровлення тощо.

І виконана передвиборча обіцянка стимулювати розвиток освіти. Геращенко та її фракція підтримали понад 10 законопроєктів для цього.

Водночас Геращенко провалила програмну обіцянку створити комплексний національний проєкт, щоб відкрити Україну світові. Вона взагалі більше належить до компетенції виконавчої гілки влади. Але й Геращенко та її колеги відповідних законодавчих ініціатив не реєстрували.

Не виконані програмні обіцянки створити єдиний орган фінансової безпеки та позбавити правоохоронні органи повноважень втручання у господарську діяльність – Геращенко не голосувала за створення Бюро економічної безпеки.

Також нардеп не виконала пункту програми про спрощення умов експорту та імпорту товарів шляхом запровадження інституту авторизованих економічних операторів. За відповідний законопроєкт Геращенко не голосувала, а альтернативних «Європейська солідарність» не реєструвала.

Особисті виконані обіцянки Геращенко найчастіше пов'язані із позицією фракції у парламенті. Як і обіцяла нардеп, «Європейська солідарність» не голосувала за зміни до держбюджету-2020 (Геращенко заявила, що вони «спрямовані на знищення децентралізації та підтримують силові відомства) та за бюджет на 2021 рік.

Також Геращенко виконала обіцянку, що фракція не проголосує за відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Депутат сказала, що Разумков хоч і несе відповідальність за весь «треш, який вони із Зеленським привели до Ради», але як спікер він намагався зберегти хоча б мінімальну залежність від Банкової і давав слово опозиції: «Ми не голосували за призначення Разумкова, тож і за відставку голосувати не будемо. У війні жаб і мишей не беремо участі».

Як і обіцяла Геращенко, «Євросолідарність» не підтримувала призначення Дениса Монастирського головою МВС, вносила поправки до законопроєкту про страхування медиків та зареєструвала законопроєкт про виведений капітал.

18 листопада Геращенко пообіцяла, що «Європейська солідарність» разом із опозиційними фракціями ініціюють ТСК щодо використання коштів із ковідного фонду. «Тут порушили питання щодо того, що парламент має збільшити свою контрольну функцію щодо використання грошей платників податків, виділених на ковідний фонд. І ми хочемо проанонсувати, що ухвалено рішення: опозиційні фракції зареєструють ТСК щодо використання коштів ковідного фонду для того, щоб досліджувати, куди ці кошти йдуть», – заявив нардеп. Через тиждень постанова про створення ТСК була зареєстрована.

Минулого року нардеп виконала обіцянку про те, що її фракція проводитиме мітинг на захист української мови. Акція «Не чіпай мову» відбулася у Києві 16 липня за участю депутатів від «Європейської солідарності».

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко пообіцяла віддати свою заробітну платню на квартири для військовихСказано 11 червня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Крім програмних, Геращенко не виконала обіцянку про те, що фракція внесе 27 постанов про скасування законопроєкту №5600 – загалом вийшла 21 постанова.

Не виконано кілька обіцянок щодо запитів. Геращенко обіцяла, що «Європейська солідарність» подасть запит щодо виплати 300% надбавок медикам, а також запит до Дмитра Разумкова на тему «хто заробляє на українській армії».

У березні минулого року Геращенко обіцяла, що фракція підтримає «антиколомойський» законопроєкт, якщо з нього приберуть норму щодо компенсації колишнім власникам банків. У фінальній версії закону йдеться, що власники та колишні власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитків лише у грошовій формі. Незважаючи на це, «Європейська солідарність» голосувала за закон, а значить, депутат провалила обіцянку.

Як виконує обіцянки Артур Герасимов

Артур Герасимов у цьому скликанні трохи пішов «у тінь» Геращенко. Депутат дав 65 обіцянок, виконав – 10 (15%), не виконав – 7, решта перебувають у реалізації.

З програмними обіцянками у Герасимова так само, як і у Геращенко. Виконано обіцянки стимулювати розвиток освіти та сприяти створенню умов для надання додаткових можливостей молоді, провалено – створити комплексний національний проєкт, щоб відкрити Україну світу; створити єдиний орган фінансової безпеки та позбавити правоохоронні органи повноважень втручання у господарську діяльність; спростити умови експорту та імпорту товарів.

У грудні 2020 року Герасимов виконав обіцянку про те, що фракція підтримає законопроєкт про продовження особливого статусу Донбасу – «за» проголосували 22 з 27 депутатів. До речі, цього року «Європейська солідарність» також підтримала закон.

Наприкінці жовтня нардеп обіцяв, що «Європейська солідарність» ініціюватиме позачергове засідання Ради для ухвалення закону про кисневі станції. 1 листопада Ірина Геращенко звернулася до спікера парламенту із проханням надати підписні листи для збирання підписів.

Артур ГерасимовНародний депутат України
Герасимов заявив, що фракція "ЄС" ініціює висловлення недовіри уряду Дениса ШмигаляСказано 2 червня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як і обіцяв Герасимов, фракція підтримала законопроєкти щодо відновлення повноважень НАЗК – про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції, а також зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складання протоколу про адміністративні правопорушення.

Також депутат виконав обіцянку підготувати правки до законопроєкту про ринок землі. Загалом їх у Герасимова було 14 – усі відхилили.

З провалених можна виділити торішню обіцянку ініціювати створення ТСК з нераціонального використання коштів, виділених боротьбу з коронавірусом. «Європейська солідарність» не пропонувала створити таку, а сам Герасимов потім сказав, що це завдання всього парламенту: «Ще одне завдання парламенту – посилити контроль за діями не компетентної, дилетантської та схильної до корупції виконавчої влади. І створити тимчасову слідчу комісію з розслідування видатків із спеціального антикоронавірусного фонду».

У вересні Герасимов погрожував принести до студії телеканалу «Україна 24» темники партії «Слуга народу». «Брехня, це їхня візитна картка. Я вже зі сміхом їх слухаю, я вже сьогодні їхні темники читав», – додав депутат. Втім, свого слова він не дотримав і про темники більше не згадував.

Також нардеп забув і про обіцянку оприлюднити статистику видання книг до ухвалення закону про українську мову та після.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, які слова найчастіше використовували лідери фракцій та груп протягом роботи п'ятої сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: