Як виконує обіцянки лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко

Читать на русском
Лідерка Батьківщини Юлія Тимошенко виконала лише 11 відсотків обіцянок у парламенті дев'ятого скликання.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує розповідати про те, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Ми вже писали про голову фракції «Слуга народу» Давида Арахамію, співголів «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка і Вадима Рабіновича. Сьогодні розберемося, як у Верховній раді дев'ятого скликання виконує обіцянки лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко у поточному скликанні дала 133 обіцянки: виконала – 15 (11%), провалила – 32, у процесі реалізації – 86.

Законопроєкт про мікропозики та звернення до КСУ: які обіцянки виконала Тимошенко

Юлія Тимошенко поки що виконала лише одну програмну обіцянку – зберегти газотранспортну систему у державній власності. У 2019 році Тимошенко та її фракція проголосували за законопроєкт про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з відділенням діяльності з транспортування природного газу. Він передбачає, що оператор ГТС та оператор підземних сховищ природного газу залишаються у держвласності.

Як і в інших керівників фракцій, у Тимошенко багато обіцянок, які стосуються спільної позиції під час голосування. Депутат виконала обіцянки про те, що «Батьківщина» підтримає відставку Якова Смолія з посади голови Нацбанку та не голосуватиме за призначення Юрія Вітренка першим віцепрем'єром – міністром енергетики.

Крім того, «Батьківщина», як і обіцяла Тимошенко, проігнорувала голосування за звільнення Максима Степанова з Міністерства охорони здоров'я. Фракція «Батьківщина» також голосувала проти законопроєкту щодо легалізації грального бізнесу.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко обіцяє не бути в опозиціїСказано 1 липня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

У вересні Тимошенко заявила, що фракція не підтримає президентський законопроєкт щодо деолігархізації. «Ми внесли альтернативний законопроєкт – серйозний, детальний. Ми зібрали підписи реальних політиків, які хочуть за це боротися, тому за фейки ми не голосуватимемо, ми голосуватимемо за свій сильний дієвий закон», – сказала нардеп. Обіцянка була виконана.

Тимошенко виконала обіцянку оскаржити в Конституційному суді ухвалення двох законопроєктів – про земельну реформу та банківський, а також постанови про утворення та ліквідацію районів.

Торік у жовтні депутат пообіцяла терміново розробити законопроєкт, який упорядкує сферу мікропозик. Законопроєкт про захист прав позичальників у рамках договорів мікрокредитування та мікропозики був зареєстрований у Раді у березні, його поки що не розглядали.

Виконано обіцянку зареєструвати законопроєкт про перенаправлення 2,7 млрд грн від Міжнародного валютного фонду на субсидії. Цю ініціативу «Батьківщини» також на розгляд не виносили.

30 листопада після ухвалення «ресурсного» законопроєкту Тимошенко пообіцяла, що фракція вноситиме постанови про скасування результатів голосування за нього. Загалом фракція зареєструвала три такі постанови.

Реалізація «Нового курсу» та підвищення пенсій: які обіцянки провалила Тимошенко

Юлія Тимошенко та її фракція не виконали передвиборчі обіцянки домогтися скасування депутатської недоторканності, скасувати медичну реформу Уляни Супрун, притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних у розкраданні власності народу, повернути народу України незаконно відчужену власність, провести повну інвентаризацію державної власності.

Також Тимошенко у передвиборчій програмі обіцяла за перші 100 днів роботи Верховної ради реалізувати перший етап нагальних дій «Нового курсу». Жоден із наступних пунктів не виконаний:

  • створити максимально широку коаліцію дій (у парламенті монобільшість);

  • скасувати корупційні рішення старої влади (у публічному просторі представники політичної сили не звітували щодо розслідування корупційних схем попередньої влади);

  • ухвалити справедливий бюджет (за держбюджет-2020 фракція не голосувала і не подавала альтернативний проєкт);

  • знизити тарифи та закласти основи для зростання економіки (тарифи на газ знижено не були);

  • ухвалити зміни до Податкового кодексу щодо скасування 20% податкової ставки (фракція подала законопроєкт, але його не розглянули за сто днів);

  • підняти пенсії та зарплати, а також повернути грошову допомогу при народженні дитини (невелике підвищення цих виплат було закладено у держбюджеті, за який «Батьківщина» не голосувала;

  • за перші 100 днів ухвалити законопроєкт про страхову медицину (законопроєкт зняли з розгляду).

Обіцяла Тимошенко у програмі, що жоден пенсіонер не отримуватиме пенсію менше за прожитковий мінімум. Цю норму було закладено у держбюджеті на 2020 рік, за який «Батьківщина» не голосувала, тому обіцянка не виконана.

Також провалено програмну обіцянку підвищити мінімальну пенсію до 3094 гривень, одразу після виборів.

Тимошенко не виконала кілька обіцянок щодо сільгоспземлі. У програмі вона обіцяла продовжити мораторій на продаж землі, але Верховна рада ухвалила земельну реформу, яка передбачає відкриття ринку. Протидіяти ухваленню реформи Тимошенко обіцяла силовими методами. «Ми просто у рукопашному бою у Верховній раді будемо боротися за те, щоб цей закон не пройшов», – говорила нардеп. Але фракція навіть не стала блокувати трибуну, як це робила «Опозиційна платформа».

До речі, блокувати трибуну Тимошенко обіцяла і щоб не допустити ухвалення «ресурсного» законопроєкту. Але представники фракції знову обмежилися усним висловлюванням негативної позиції щодо цієї законодавчої ініціативи.

Тимошенко не виконала обіцянку подати постанову про звільнення Галини Третьякової з посади голови соціального комітету та звільнення Миколи Сольського з посади голови аграрного комітету.

Незважаючи на обіцянку Тимошенко, «Батьківщина» не оскаржила у Конституційному суді законопроєкт щодо державної підтримки інвестиційних проектів.

На початку року депутат обіцяла першою ініціювати референдум щодо тарифів: «І перший референдум, який ми намагатимемося з людьми провести – це по тарифах. Український газ – людям, атомну енергетику – людям». Але вже у квітні пріоритети Тимошенко змінилися, і вона вирішила розпочати підготовку до проведення референдуму щодо продажу землі.

Нагадаємо, на інфографіці можна побачити, як працює у парламенті фракція «Батьківщина».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: