Як виконує обіцянки голова фракції «Слуга народу» Арахамія

Читать на русском
Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія виконав 24 відсотки обіцянок. Докладніше про те, як він справляється з обіцянками, у матеріалі Слово і діло.
Слуга народу

«Слово і діло» пильно стежить за обіцянками всіх народних депутатів: від найпублічніших до тих, чиї імена невідомі більшості виборців. Рівень відповідальності кожного – можна відстежувати онлайн на нашому сайті в розділі Верховна рада. Найближчі тижні ми вирішили присвятити докладному огляду обіцянок голів парламентських фракцій та груп. Почнемо з Давида Арахамії, який керує найбільшою фракцією за всю історію незалежності України, і, судячи з усього, теж стежить за рівнем виконання своїх обіцянок на «Слово і діло» (хоча цифри, які він озвучив нещодавно в ефірі, трохи перебільшені).

Давид Арахамія дуже щедрий на обіцянки – за даними «Слово і діло» у нього їх 207: нардеп виконав 49 зобов'язань (24%), провалив – 53, в процесі реалізації залишається 104.

Серед цих двох сотень обіцянок є як масштабні, так і простіші для виконання. Сам Арахамія був незадоволений тим, що «Слово і діло» не враховує складність реалізації обіцянок. Але для нас насамперед відіграє роль не «вага» обіцянки, а саме те, наскільки політик послідовний у своїх заявах та вчинках.

Кадрові перестановки в Кабміні та тест на детекторі брехні: які обіцянки виконав Арахамія

Як і всі «слуги народу», Давид Арахамія виконав багато передвиборчих обіцянок. Зокрема, обмежити депутатську недоторканність, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, позбавити СБУ та Нацполіцію функцій обмеження бізнесу, запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками, запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів, провести перезавантаження прокуратури, перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Арахамія голосував за потрібні законопроєкти і, таким чином, виконав пункти програми.

Зі своїх особистих обіцянок Арахамія виконав кілька, які стосувалися голосувань у парламенті. Як і обіцяв, він підтримав призначення Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ, голосував за звільнення Руслана Рябошапки з посади генерального прокурора, а також голосував за законопроєкт щодо легалізації грального бізнесу.

У жовтні 2019 року Арахамія пообіцяв пройти тест на детекторі брехні разом із Олександром Дубінським. Це сталося після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про можливе отримання хабаря 11 депутатами з комітету з фінансів, податкової та митної політики. Тест Арахамія пройшов 24 жовтня.

У листопаді 2019-го глава фракції обіцяв ініціювати виключення Ганни Скороход із «Слуги народу». Обіцянка була виконана: окрім Скороход, виключили також Антона Полякова.

Виконано обіцянку затвердити та оприлюднити кодекс етичної поведінки депутата. Відповідний документ, складений Арахамією, «слугам народу» запропонували підписати у грудні 2020-го. Підписанти зобов'язуються дотримуватись етики щодо президента, керівництва парламенту, міністрів, а також «не висловлювати негативно» на адресу своїх колег – депутатів «Слуги народу». Крім того, відстоювати позицію партії та фракції у медійному просторі.

Давид АрахаміяНародний депутат України
Арахамія пообіцяв відправити у відставку 2-х міністрів через пів рокуСказано 4 листопада 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Арахамія виконав обіцянку перерахувати свою зарплату за липень 2020-го переселенці з Донбасу. Вийшло близько 30 тисяч гривень.

У березні цього року Арахамія порушив правила дорожнього руху, коли припаркувався біля Офісу президента прямо на пішохідному переході. При цьому журналісти з'ясували, що автомобіль, за кермом якого був нардеп, не задекларований. «Це машина, якою володіє моя дружина. Вона була придбана цього року і до 1 квітня у наступній декларації, все побачите», – пообіцяв Арахамія. Слова він дотримав: у декларації-2020 було вказано автомобіль Toyota Land Cruiser, який належить дружині депутата.

Обіцяв нардеп створити тимчасову слідчу комісію щодо «вагнерівців». Обіцянка була виконана, хоча й не так, як очікували опозиційні фракції. Верховна рада проголосувати за ТСК щодо розслідування фактів можливо держзради представників влади, сюди, зокрема, входить і епізод із «вагнерівцями». Водночас «Голос» пропонував створити комісію винятково щодо «Вагнергейту».

Щодо уряду, то в квітні минулого року, як і обіцяв голова фракції «Слуга народу», програму дій Кабміну Шмигаля відправили на доопрацювання. А в червні Арахамія вже підтримав новий документ, хоча голосування за постанову все одно було провалено.

Цієї осені, як і казав Арахамія, в уряді змінилося кілька міністрів. Так, Олексій Рєзніков став міністром оборони замість Андрія Тарана. А посаду Резнікова у Міністерстві з питань окупованих територій отримала Ірина Верещук. Крім того, Павла Рябікіна було замість Олега Уруського призначено міністром з питань стратегічних галузей промисловості, а Юлію Свириденко – міністром економіки замість Олексія Любченка.

А от відставки Дениса Шмигаля восени не було. Це також обіцяв Арахамія.

Які обіцянки провалив «слуга народу»

Відповідно до меморандуму партії «Слуга народу» Арахамія мав бути присутнім на всіх пленарних засіданнях парламенту. Але це зобов'язання нардеп не виконав: без поважних причин його не було на деяких засіданнях у грудні 2019-го, січні-липні 2020-го та навесні 2021-го.

Не виконано програмну обіцянку створити механізм народного вето на щойно ухвалені закони. Верховна рада ухвалила закон про народовладдя через всеукраїнський референдум. На референдум можна виносити питання скасування закону або його окремих положень, але це не можуть бути питання бюджету, податків чи амністії. Таким чином, відповідні ухвалені законодавчі ініціативи вже не підпадають під обіцяну концепцію народного вето. Крім того, процес підготовки референдуму досить важкий, і проведення волевиявлення є досить дорогим механізмом.

Також Арахамія, як і інші «слуги народу», не виконав програмну обіцянку законодавчо врегулювати право володіння зброєю. У березні парламент відхилив два законопроєкти, які стосувалися обігу цивільної вогнепальної зброї. Члени фракції «Слуга народу» також майже не дали голосів за ці ініціативи.

У вересні минулого року нардеп пообіцяв виступати категорично проти створення будь-якої ТСК щодо роботи спецслужб: «Це не обговорюється навіть у широкому контексті, для цього потрібно мати доступ до державної таємниці та отримати відповідний допуск до матеріалів». Проте сам Арахамія запропонував створити ТСК щодо розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, які сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності. ТСК займається і епізодом із «вагнерівцями», а це прямо пов'язано з роботою спецслужб.

До речі, ще Арахамія обіцяв створити ТСК з розслідування пожежі в коледжі Одеси – тоді загинули 16 людей та більше 30 постраждали – але так і не зробив цього.

Давид АрахаміяНародний депутат України
Арахамія пообіцяв піти в депутати тільки якщо В. Зеленський піде на другий термінСказано 27 вересня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

У листопаді 2019 року Арахамія пообіцяв виганяти із фракції депутатів, які порушать кодекс етичної поведінки. Але вже за місяць нардеп заявив, що за невиконання угоди буде лише «досить суворий товариський суд».

У квітні минулого року депутат навпаки пообіцяв більше не виключати нікого з фракції «Слуга народу». «Щодо виключень із фракції – це питання дискусійне. Ці люди навмисне чекають, коли ми когось почнемо виключати. Це спрямована атака на монобільшість, щоб розвалити монобільшість. Ми не робитимемо цього», – пояснив він.

Попри це у вересні з фракції виключили Гео Лероса, а цього року – Олександра Дубінського, Євгена Шевченка, Артема Дмитрука та Людмилу Буймістер.

Депутат провалив обіцянку вакцинуватися від коронавірусу власним коштом і в прямому ефірі – все сталося приватно та за державний рахунок (як і для всіх українців).

Також Арахамія не виконав обіцянку про те, що Олександра Корнієнка зможуть призначити першим заступником голови парламенту лише голосами «Слуги народу». Фракція монобільшості дала 222 голоси «за», решту – додали депутатські групи та позафракційні.

Незважаючи на свої обіцянки, депутат не зареєстрував законопроєкт про імперативний мандат, а також про націоналізацію підприємства «Мотор Січ».

Майже півтора року тому Арахамія обіцяв підписати коаліційну угоду. «У нас є напрацювання коаліційної угоди. І ми хочемо, щоб усі депутати вже трошки відволіклися від законодавчої діяльності, змогли нормально приділити цьому час і напрацювати це питання разом. У вересні ми його підпишемо», – казав він.

Але публічних консультацій із цього приводу не проводили, документ не оприлюднили і про створення коаліції у парламенті не оголошували. Фракція «Слуга народу» продовжує одноосібно виконувати цю роль (хоча з голосами їй найчастіше допомагають депутатські групи).

Нещодавно Арахамія пообіцяв, що він та ще 200 «слуг народу» стануть членами міжфракційного об'єднання «Розумна політика», яке створив Дмитро Разумков. Але в МФО, як і раніше, лише 24 депутати.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як виконує обіцянки нова керівниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: