Як виконують обіцянки співголови групи «За майбутнє» Батенко та Бондар

Читать на русском
Тарас Батенко виконав 9 обіцянок, тоді як його колега з групи За майбутнє Віктор Бондар – лише одну.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує розповідати про те, як голови парламентських фракцій та груп виконують обіцянки. Ми вже писали про обіцянки Давида Арахамії зі «Слуги народу», Юрія Бойка та Вадима Рабіновича з «Опозиційної платформи – За життя», Юлії Тимошенко з «Батьківщини», Ірини Геращенко та Артура Герасимова з «Європейської солідарності». Сьогодні детально розберемо обіцянки Тараса Батенка та Віктора Бондаря – співголів групи «За майбутнє».

Тарас Батенко виконав 26% обіцянок

Тарас Батенко у дев'ятому скликанні парламенту дав 34 обіцянки: виконав – 9 (26%), провалив – 4, у процесі реалізації – 21.

Батенко виконав програмну обіцянку наполягати на ухваленні закону про обмеження депутатської недоторканності та підтримувати ухвалення нового Виборчого кодексу з відкритими списками. Нардеп голосував за необхідні законопроєкти.

Також виконано обіцянку наполягати на ухваленні закону про поновлення дії статті про покарання за незаконне збагачення. Батенко голосував за зміни до законодавства щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації, а також за закон про відповідальність за недостовірне декларування.

Водночас у 2020 році Батенко разом із депутатами з «Опозиційної платформи» звернувся до Конституційного суду із проханням заборонити НАЗК проводити перевірку необґрунтованих доходів у членів сім'ї посадової особи. Також нардепи попросили скасувати ухвалу про внесення до декларації всіх наявних коштів. Тоді ж, у серпні 2020-го, ці депутати попросили КСУ визнати неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ.

КСУ задовольнив обидві скарги, а Батенко провалив програмну обіцянку домагатися продовження системних реформ, передбачених угодою між Україною та Європейським Союзом.

Крім того, Батенко провалив програмну обіцянку добиватися запровадження мораторію на закриття та оптимізацію закладів охорони здоров'я та освіти. Нардеп не подавав відповідних законодавчих ініціатив.

Торік у березні Батенко виконав обіцянку про те, що «За майбутнє» проголосує за новий уряд. Від групи було 18 голосів за призначення Дениса Шмигаля прем'єр-міністром.

Улітку 2021-го Батенко обіцяв, що «За майбутнє» підтримуватиме відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, але голосували за це лише 7 членів групи із 22. Тому обіцянка не виконана.

Щодо ринку землі спочатку Батенко виконав обіцянку про те, що його група не голосуватиме за реформу, а потім обіцяв зробити все, щоб заблокувати підписання закону. Проте група «За майбутнє» не реєструвала постанов про скасування результатів голосування, хоч і підтримала постанови інших депутатів. Але все ж таки закон був підписаний, тому нардеп провалив обіцянку.

Як і обіцяв нардеп, його політична сила зареєструвала законопроєкт щодо психіатричного огляду виборних осіб. «Ми переконані, що потрібно передбачити обов’язок усіх кандидатів на виборні посади, на посади державної служби, проходити психіатричне оглядання. Щоби потім не було соромно перед українцями. Відповідний законопроєкт зареєструємо найближчим часом», – сказав Батенко. Законопроєкт з'явився у парламенті 2 листопада, його ще не розглядали.

Віктор Бондар виконав лише одну обіцянку у IX скликанні

Віктор Бондар має 45 обіцянок: виконано лише одну (2%), не виконано – 6, у процесі залишається 38 зобов'язань.

Єдина виконана обіцянка у Бондаря була у передвиборчій програмі – ухвалити антирейдерський закон про землю. У грудні 2019 року Верховна рада ухвалила зміни до Земельного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству, депутат голосував «за».

Метою закону було забезпечити захист майнових прав власників та користувачів земельних ділянок, запобігти протиправному поглинанню та захопленню підприємств в аграрному секторі економіки.

Більше успіхів у виконанні обіцянок Бондар не має.

Віктор БондарНародний депутат України
Бондар у передвиборчій програмі пообіцяв знизити тарифи для населенняСказано 20 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Депутат провалив програмну обіцянку запровадити дієвий механізм імпічменту президента. Верховна рада у 2019 році ухвалила закон про імпічмент авторства Володимира Зеленського, але Бондар утримався під час голосування.

У програмі Бондар обіцяв скасувати депутатську недоторканність. Він підтримав зміни до Конституції щодо недоторканності нардепів, але утримався під час ухвалення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність із законом України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України». Тому обіцянка не виконана.

Не зміг нардеп виконати програмну обіцянку та зберегти мораторій на продаж землі. Хоча він не голосував за земельну реформу, парламент все одно її затвердив.

Не виконано передвиборчу обіцянку скасувати підвищення пенсійного віку. З квітня 2021 року в Україні мінімальний пенсійний вік для чоловіків і жінок зрівнявся та становить 60 років. Бондар не реєстрував жодних законодавчих ініціатив щодо зниження віку виходу на пенсію.

У травні депутат обіцяв голосувати за відставку міністрів та всього Кабміну Шмигаля. «Цього тижня ми розуміємо, що влада хоче насамперед провести кадрові зміни в уряді. Ми можемо підтримувати ці зміни – вони, насправді, ні на що не впливають. Оскільки ми бачимо з вами, уряд сьогодні діє взагалі безсистемно, і зміна там окремих міністрів особливо нічого не змінює в цілому ні для країни, ні для діяльності самого уряду... Тому ми, безумовно, підтримуватимемо і голосуватимемо за зміну не лише міністрів , але й взагалі по всьому уряду», – говорив Бондар на Погоджувальній раді.

18 травня Рада звільнила Максима Степанова із МОЗ, Владислава Криклія з Міністерства інфраструктури, Ігоря Петрашка з Мінекономіки. Бондар голосував за звільнення всіх, крім Криклія, і таким чином провалив обіцянку.

Нагадаємо, на інфографіках «Слово і діло» можна подивитися, чим станом на 2020 рік володіли Тарас Батенко та Віктор Бондар.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: