Якими були головні події 2021 року у світі

Читать на русском

На початку 2021 року увага суспільства була прикута до масових заворушень у Вашингтоні та загалом до політичних перипетій у Сполучених Штатах. У цей час Велика Британія остаточно вийшла з Європейського Союзу, хоча цей процес планувалося провести ще у 2019 році. «Слово і діло» пропонує згадати, якими були головні події у світі протягом року, що минає.

Політичні події

1 січня 2021 року Велика Британія остаточно вийшла з Європейського Союзу. Хоча Британія перестала бути членом ЄС ще з січня 2020 року, протягом перехідного періоду залишалася у єдиному ринку і на неї продовжували тимчасово поширюватися правила ЄС.

6 січня у столиці США, Вашингтоні, прихильники Дональда Трампа прорвалися до Капітолію, де в цей час відбувалося обговорення підсумків виборів, на якому мали сертифікувати голоси виборників.

Прибічники Трампа захопили будівлю, а служби охорони вдалися до термінової евакуації сенаторів і конгресменів.

Внаслідок заворушень загинуло щонайменше п’ятеро осіб, постраждали десятки поліцейських, деяких госпіталізували. Місцева влада запровадила у столиці США комендантську годину.

Окрім цього, через тиждень палата представників США вдруге оголосила імпічмент Дональду Трампу.

20 січня відбулася церемонія інавгурації Джо Байдена, який став 46-м президентом США.

Інавгурація Байдена: як відбуватиметься церемоніяІнавгурація Джо Байдена 20 січня відбудеться у Вашингтоні. Столицю охоронятимуть 25 тисяч військових, а Дональд Трамп не прийде на церемонію.

На початку лютого у М'янмі стався військовий переворот, голова уряду Аун Сан Су Чжі та президент Він М'їн були затримані та усунені з посад. У країні оголосили надзвичайний стан на рік.

На початку березня експрезидента Франції Ніколя Саркозі визнали винним у корупції та у спробі підкупити суддю. Його засудили до трьох років, але два з них він відбуватиме умовно. Сам Саркозі заперечував звинувачення і називав їх переслідуваннями з боку політичних опонентів.

Під кінець березня в Ізраїлі відбулись четверті за останні два роки вибори до ізраїльського парламенту – Кнесету. У виборах взяли участь 37 партій і блоків. Однак, жоден політичний блок чи альянс так і не досяг вирішальної перемоги.

Прем’єр-міністр Ізраїлю знову не зміг створити урядову коаліцію. У лідера партії «Лікуд» Біньяміна Нетаньягу закінчився термін мандата на формування уряду.

Згодом парламент Ізраїлю більшістю лише в один голос таки підтримав створення нової урядової коаліції з восьми партій під керівництвом Яїра Лапіда та Нафталі Беннетта. Так завершилася ера Біньяміна Нетаньяху, який обіймав посаду голови уряду 12 останніх років.

У середині квітня Чехія офіційно вислала 18 співробітників посольства Російської Федерації у зв'язку з підозрою про причетність її розвідки до вибуху на складі військових боєприпасів у 2014 році.

Відтак Росія оголосила персонами нон ґрата 20 співробітників посольства Чехії в Москві та наказала їм залишити країну.

Наприкінці травня білоруська влада примусово посадила літак авіакомпанії Ryanair. В аеропорту Мінська затримали колишнього редактора каналу Nexta Романа Протасевича та його дівчину.

Затримання Романа Протасевича в Мінську: усі подробиціПодробиці затримання в Мінську Романа Протасевича, колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta.

Улітку-восени 2020 року канал активно висвітлював і координував протести в Білорусі. Також журналісти займаються розслідуваннями злочинів режиму Лукашенка.

У середині червня відбувся перший закордонний візит Джо Байдена, метою якого стало відновлення глобального лідерства США та політичної єдності колективного Заходу у суперництві з РФ та Китаєм.

У середині липня відбувся візит канцлера Німеччини Ангели Меркель до США. За підсумками переговорів Меркель і Байден відзначили спільні позиції з питань трансатлантичних відносин, співпраці в сфері енергетики і захисту клімату, відносин з РФ, Китаєм, а також протидії пандемії коронавірусу.

Наприкінці серпня США завершили 20-річну місію в Афганістані. Влада в країні перейшла до талібів – на початку вересня Талібан захопив останню непідконтрольну провінцію

Наприкінці листопада острівна держава Барбадос з конституційної монархії перетворилася на республіку, вийшовши з-під корони Великої Британії. Першою президенткою стала Сандра Мейсон.

У грудні Ангела Меркель склала повноваження федерального канцлера Німеччини після понад 15 років при владі, на посаді її замінив Олаф Шольц. До речі, раніше ми розбирали, чи вплине зміна канцлера на відносини Німеччини з Україною.

Надзвичайні події та оборона

На початку лютого в Індії у штаті Уттаракханд сходження льодовика спричинило масштабну повінь. Понад 200 людей вважають зниклими безвісти. Місцева влада запровадила «червоний» рівень надзвичайної ситуації.

У середині вересня було створено оборонний союз AUKUS у складі Австралії, Об’єднаного Королівства (Велика Британія) та США, з метою преференційного обміну передовими технологіями та контролю за їхнім використанням, розвитку військового потенціалу для протистояння Китаю, а в перспективі – і РФ.

21-22 жовтня відбулася нарада міністрів оборони країн-членів НАТО. Основна увага була зосереджена стані та перспективах відносин між НАТО і Російською Федерацією, включаючи військове стримування, оцінку російського ракетно-ядерного потенціалу та військово-технічну модернізацію НАТО.

У листопаді розпочалася міграційна криза на кордоні Польщі та Білорусі. Білоруська влада організувала канали перекидання мігрантів з країни до країн ЄС.

Групи мігрантів намагалися прорвати кордон, Польща та Литва у відповідь запровадили режим надзвичайної ситуації. У цій міграційній кризі Європа звинувачує Олександра Лукашенка.

Екологічні проблеми, економіка, космос та спорт

Станом на 19 лютого Bitcoin оновив історичний максимум – капіталізація криптовалюти досягла 1 трлн доларів. Нещодавні інвестиції Tesla у Bitcoin дали прибуток американській компанії понад 1 млрд доларів.

21-22 квітня відбувся міжнародний саміт з питань клімату, присвячений боротьбі з глобальною зміною клімату, зокрема, скороченню викидів парникових газів. Через пандемію коронавірусу саміт, в якому взяло участь 40 керівників держав і голів урядів, відбувся в онлайн-режимі.

У липні засновник корпорації Amazon Джефф Безос із командою здійснив свій перший політ у космос, який тривав 10 хвилин 22 секунди.

18-метрова повністю автоматизована ракета New Shepard, що не потребувала управління з боку екіпажу, піднялась на висоту у понад 100 кілометрів від поверхні Землі.

23 липня розпочалися XXXII літні Олімпійські ігри у Токіо. Українські спортсмени вибороли 19 олімпійських медалей – одну золоту, шість срібних та 12 бронзових. У неофіційному медальному заліку за загальною кількістю нагород Україна здобула 16 місце серед 206 країн-учасниць.

На початку листопада у Глазго відбувся кліматичний саміт (КС-26) на якому були присутні представники 200 країн, а 120 делегацій очолили глави держав. Держави домовились скоригувати національні кліматичні цілі вже до кінця 2022 року — на 3 роки раніше, ніж планували.

13 грудня американський журнал Time оголосив Ілона Маска «людиною року». Крім Маска, у списку претендентів були глави держав, громадські організації, політики, спортсмени, артисти, керівники та засновники великих корпорацій.

Нагадаємо, раніше ми писали, якими були головні події України за 2021 рік.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: