У ЄС та НАТО готують відповідь на вимоги Росії щодо безпеки

Читать на русском
Представники НАТО та Євросоюзу поки що не домовилися, яким чином можна вести з Росією переговори щодо її пропозицій.
фото Getty Images

Представники НАТО та Євросоюзу поки що не домовилися, яким чином можна вести з Росією переговори щодо її пропозицій у сфері європейської безпеки. Водночас відповісти прямою відмовою можливості немає.

Про це у вівторок, 21 грудня, повідомляє The Financial Times із посиланням на представників влади країн Заходу.

У МЗС відповіли на вимогу Росії гарантувати неприєднання України до НАТОУ Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на поширені МЗС Російської Федерації російські проекти договору зі США та угоди з НАТО.

«Офіційні особи розповіли The Financial Times, що консенсусу щодо того, як вести переговори і хто в них братиме участь, немає», - йдеться у повідомленні.

Неназваний представник НАТО також пояснив виданню, чому не можна відповісти відмовою РФ.

«Проблема тут полягає в тому, що якщо ви просто скажете «ні» на вимоги Москви, тоді у вас не буде простору для діалогу», - сказав він.

Співрозмовник додав, що зараз у НАТО та ЄС обговорюють те, як відповісти на пропозиції Росії.

У виданні нагадали, що офіційні особи країн Заходу відкинули майже всі пропозиції РФ, називаючи їх такими, що не заслуговують на довіру і суперечать договорам епохи після холодної війни. У той же час, пише The Financial Times, оборонні відомства західних країн хочуть уникнути прямої відмови від пропозицій РФ та знизити напруженість у ситуації навколо України.

Проте західні дипломати не хочуть, щоби РФ встановлювала умови взаємодії щодо цих питань.

Нагадаємо, 17 грудня Росія опублікувала проекти договору про гарантії безпеки з ЄС та угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. В них, зокрема, Москва просить не приймати Україну до Альянсу.

У США заявили, що не мають наміру вести з Росією жодних переговорів про безпеку в Європейському союзі без участі самих країн-членів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: