Таліби захопили Афганістан: як це вплине на світ та які уроки потрібно винести із ситуації

Читать на русском
Скільки грошей в Афганістан вклали США, чому Талібан так швидко захопив владу і які будуть наслідки – на відео.
Слово і діло

США до кінця серпня остаточно виведуть свої війська з Афганістану. Після того, як президент Джо Байден оголосив про це навесні, угруповання «Талібан» почало наступ в країні і одна за одною захоплювало провінції. Уже 15 серпня таліби захопили Кабул і оголосили, що контролюють весь Афганістан. Детальніше про ситуацію – на відео від «Слово і діло».

Війна на трильйони: чого нас може навчити афганська катастрофаСлово і діло

Військові сили США увійшли в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Саме в цій країні ховалися терористи «Аль-Каїди», які і спланували атаки. Афганістан на той момент контролював «Талібан», але вже за кілька тижнів їхній режим скинули і талібів вигнали в гори.

На стабілізацію ситуації в Афганістані і відновлення країни США виділяли мільярди доларів. З 2001 до 2019 року витрати Пентагону досягли 778 млрд доларів, ще 44 млрд Держдеп США витратив на проєкти реконструкції. Це офіційні дані. Американські аналітики ж стверджують, що реальні витрати перевищують 2 трлн доларів. Частина цих коштів пішла на забезпечення військового контингенту США, а частина – на операції проти «Талібану» і «Аль-Каїди».

Крім того, значні суми грошей виділяли на навчання і озброєння афганської армії, реформування країни – будівництво шкіл, лікарень, доріг та іншої інфраструктури. Ще близько 10 млрд доларів США витратили на боротьбу з виробництвом наркотиків в Афганістані. Після захоплення влади «Талібан» зможе вирощувати опіумний мак по всій країні, втім, організація заявила, що припиняє його виробництво.

Феномен «Талібану»: чи насправді в Афганістані занепала цивілізаціяВ Афганістані занепала не цивілізація. В Афганістані занепав політичний режим. Політичний режим, складність якого могла підтримуватися винятково за рахунок зовнішньої допомоги.

Незважаючи на такі витрати, афганська армія чисельністю близько 300 тисяч солдатів практично не пручалася талібам (їх налічується 100-150 тисяч). У деяких східних провінціях армія все-таки вступала в бій, але «Талібан» її розгромив.

Перемога «Талібану» буде великою проблемою для Росії, Китаю та сусідніх з Афганістаном країн. Експерти прогнозують зростання терористичних загроз у регіоні, відродження «Аль-Каїди», сплеск наркотрафіку і величезний потік біженців.

У самій країні найгірше доведеться жінкам. До приходу «Талібану» до влади вони могли вчитися і працювати, тепер же країна буде жити за законами шаріату і у жінок не буде практично ніяких прав.

Президент США Джо Байден визнав, що таліби захопили владу швидше, ніж прогнозувалося. Але про рішення вивести американські війська з Афганістану він не шкодує: «Американські війська не можуть і не повинні брати участь і гинути у війні, в якій афганські сили не бажають боротися за себе. Ми дали їм всі шанси самим визначити своє майбутнє. Бажання боротися за це майбутнє ми їм дати не змогли».

За словами Байдена, США досягли своїх цілей в Афганістані – ліквідувати організаторів терактів 11 вересня. Але місії «побудувати демократію» в Афганістані в Америки не було. Україні теж потрібно засвоїти цей урок – ніхто, крім нас, не зможе побудувати країну і захистити її від окупантів.

Нагадаємо, в авторській колонці Дениса Поповича можна прочитати, які уроки з ситуації в Афганістані варто винести Україні.

На інфографіці – як змінювався військовий контингент України в Афганістані.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: