Затримання Романа Протасевича в Мінську: усі подробиці

Читать на русском

Подробиці затримання в Мінську Романа Протасевича, колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta.
Reuters

У Мінську 23 травня через неправдиве повідомлення про мінування посадили літак авіакомпанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. На борту перебував опозиційний журналіст і колишній головний редактор каналу Nexta Роман Протасевич, якого після посадки затримали правоохоронці. У Білорусі Протасевича звинувачують за трьома статтями, і за різними даними йому загрожує до 15 років в'язниці або взагалі смертна кара. «Слово і діло» зібрало все, що на даний момент відомо про вчорашній інцидент.

Хто такий Роман Протасевич

Роман Протасевич – білоруський блогер, журналіст і активіст, колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta, який у Білорусі визнаний екстремістським. Улітку-восени 2020 року канал активно висвітлював і координував протести в Білорусі. Також журналісти займаються розслідуваннями злочинів режиму Лукашенка.

Правоохоронні органи Білорусі звинувачують Протасевича за трьома статтями:

  • вчинення умисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності;

  • організація масових заворушень;

  • організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок.

Максимальне покарання за цими статтями – до 15 років позбавлення волі. Видання Tut.By зазначає, що смертна кара Протасевичу не загрожує, хоча в листопаді минулого року КДБ Білорусі вніс його в список осіб, причетних до терористичної діяльності.

З Білорусі активіст виїхав ще наприкінці 2019 року, в січні 2020 року він попросив політичного притулку в Польщі. Останнім часом жив у Литві.

Екстрена посадка Ryanair у Мінську: подробиці

Учора, 23 травня, близько 13:30 білоруські ЗМІ повідомили, що в аеропорту Мінська приземлився літак Ryanair за маршрутом Афіни-Вільнюс. За попередньою інформацією, пілоти повідомили про мінування.

Телеграм-канал «Пул першого» повідомив, що про ситуацію із «замінованим» літаком доповіли Олександру Лукашенку, і він дав команду «літак розгортати і приймати». Також для супроводу літака в повітря підняли винищувач МіГ-29. «Черговий екіпаж отримав завдання здійснювати контроль і, в разі необхідності, надати допомогу цивільному судну здійснити безпечну посадку на аеродром Мінськ-2», – прокоментували в Міністерстві оборони Білорусі.

Пасажирам літака оголосили лише про вимушену посадку в Мінську, її причину не повідомили. Через годину після посадки літака з'ясувалося, що на борту перебував Роман Протасевич, і його затримали правоохоронці (а також його супутницю, громадянку Росії, Софію Сапегу). Інформація про замінування виявилася хибною.

Після оголошення про незаплановане приземлення, за словами очевидців, один із пасажирів, це був Протасевич, почав нервувати. «Він встав зі свого місця, відчинив верхню шафку, витягнув ноутбук з ручної поклажі і передав його супутниці разом зі своїм мобільним телефоном. Я думаю, він зробив помилку. Було багато людей, тому він міг передати речі мені або іншим пасажирам, а не дівчині, яка, я думаю, теж була затримана», – наводить Reuters слова пасажира.

Також за словами пасажирів, Протасевич намагався поговорити з членами екіпажу і просив не робити посадку в Білорусі. Вони відповіли, що повинні діяти за інструкцією.

Відкритим поки що залишається питання, хто повідомив про замінування літака, а також хто прийняв рішення посадити борт в Мінську. Державний телеканал Білорусі ONT опублікував нібито фрагменти записів переговорів диспетчерів з пілотами Ryanair. З них випливає, що повідомлення про вибуховий пристрій отримала служба безпеки аеропорту по е-mail. Крім того, судячи з фрагменту переговорів, рішення сідати в Мінську прийняв екіпаж. Справжність цього запису не підтверджена.

Є також непідтверджена інформація про те, що крім Протасевича і його дівчини з Мінська не вилетіли ще кілька пасажирів. Це може говорити про те, що в літаку були агенти спецслужб.

Як інцидент прокоментували в компанії Ryanair

Учора авіакомпанія Ryanair опублікувала офіційну заяву в Twitter: «Екіпаж рейсу Афіни-Вільнюс був проінформований білоруським керівництвом повітряного руху про потенційну загрозу безпеці на борту і був проінструктований перенаправити борт в найближчий аеропорт, Мінськ. Літак успішно приземлився, після чого пасажирів вивели назовні і почався огляд салону. Нічого загрозливого не знайшли, тоді представники білоруських служб покинули салон і борт разом з пасажирами і екіпажем зміг покинути Мінськ приблизно о 7 годині вечора. Ryanair повідомив відповідні національні та європейські агентства з авіабезпеки. Ми приносимо щирі вибачення за цю затримку, яка була поза контролем Ryanair».

Сьогодні інцидент у Мінську прокоментував виконавчий директор Ryanair Майкл О'Лірі. Він назвав подію «актом державного піратства» і припустив, що на борту літака були співробітники КДБ Білорусі.

Затримання Протасевича: реакція України та країн Заходу

На затримання Романа Протасевича в Білорусі вчора відреагували в Міністерстві закордонних справ України. «Учергове тривожні новини з Білорусі. На цей раз в Мінську затримали білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого повинні бути безумовно гарантовані», – написав спікер МЗС Олег Ніколенко.

Інцидент засудили також усі західні країни. Держсекретар США Ентоні Блінкен зажадав від влади Білорусі негайно звільнити Протасевича. Екстрену посадку літака в США назвали назвав «шокуючим актом режиму Лукашенка».

Відпустити журналіста вимагають також в Австрії та Німеччині. Президент Литви Гітанас Науседа попросив Євросоюз і НАТО відреагувати на загрозу, що йде від білоруського режиму. За його словами, Протасевич живе і працює в Литві за національною візою.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав ЄС запровадити проти Білорусі нові санкції.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг зажадав провести міжнародне розслідування інциденту. «Це серйозний і небезпечний інцидент, який вимагає міжнародного розслідування. Білорусь повинна забезпечити безпечне повернення екіпажу і всіх пасажирів», – підкреслив він.

Стурбованість повідомленням про вимушену посадку літака висловив і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Чим може загрожувати Білорусі інцидент з посадкою літака

У Європейській комісії заявили, що порушення міжнародних правил повітряного транспорту повинно мати наслідки.

У Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO) вже повідомили, що вимушена посадка літака Ryanair може суперечити Чиказькій конвенції (вона встановлює основні принципи роботи міжнародної авіації). Організація буде проводити своє розслідування.

Затримання Протасевича сьогодні, 24 травня, обговорять на саміті Євросоюзу. Серед можливих наслідків для Білорусі – заборона польотів над її територією, заборона авіакомпанії «Белавіа» на польоти в аеропорти країн ЄС, нові персональні санкції.

ЗМІ повідомляють, що Кабінет міністрів України також обговорить можливу заборону на польоти українських авіакомпаній над Білоруссю і заборону на польоти «Белавіа» над Україною.

Нагадаємо, білоруський опозиціонер Павло Латушко заявив, що Мінськ погрожував збити авіалайнер компанії Ryanair, якщо екіпаж не виконає екстрену посадку у столиці Білорусі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: