Інавгурація Байдена: як відбуватиметься церемонія

Читать на русском

Інавгурація Джо Байдена 20 січня відбудеться у Вашингтоні. Столицю охоронятимуть 25 тисяч військових, а Дональд Трамп не прийде на церемонію.
cnn.com

Обраний президент США Джо Байден сьогодні, 20 січня, офіційно набуде повноважень. Церемонія інавгурації розпочнеться о 12 годині за Вашингтоном (19:00 за Києвом) і традиційно пройде у західного фасаду Капітолію. «Слово і діло» розібралося, як відбуватиметься церемонія в умовах посилених заходів безпеки, хто відвідає інавгурацію і що запланував Байден у перший день на посаді.

Як відбуватиметься інавгурація Байдена

Сьогоднішній особливий день для Джо Байдена і його дружини Джилл, а також майбутнього віцепрезидента Камали Гарріс буде таким:

  • о 8:45 ранку за місцевим часом (15:45 за Києвом) Байден і Гарріс відвідають богослужіння;

  • о 10:30 (17:30 за Києвом) Байден і Гарріс приїдуть у Капітолій;

  • об 11:15 (18:15 за Києвом) розпочнеться церемонія інавгурації. До речі, гімн США на церемонії виконає співачка Леді Гага.

  • о 12:00 (19 за Києвом) Джо Байден і Камала Гарріс складуть присягу. Потім Байден виголосить інавгураційну промову, вона буде тривати близько 20 хвилин;

  • о 13:40 (20:40 за Києвом) президент і віцепрезидент США перевірять готовність військ;

  • о 14:25 (21:25 за Києвом) Байден і Гарріс покладуть вінки біля Могили невідомого солдата;

  • о 15:15 (22:15) за Києвом Байден і Гарріс вирушать у Білий дім.

Увечері у Байдена буде онлайн-церемонія, на якій складуть присягу призначені в перший день чиновники.

Традиційного балу 20 січня не буде через пандемію коронавірусу. Однак близько 21 години за місцевим часом (4 ранку за київським) розпочнеться спеціальна півторагодинна програма, присвячена інавгурації – «Америка, що святкує». Вестиме програму відомий голлівудський актор Том Генкс, спеціальні гості – Джон Бон Джові, Демі Ловато, Джастін Тімберлейк, Брюс Спрінгстін, Джон Ледженд та інші.

Дивитися інавгурацію Джо Байдена онлайн можна тут

The Inauguration of Joe Biden and Kamala Harris | Jan. 20th, 2021Biden Inaugural Committee

Інавгурація президента США: які будуть заходи безпеки

На церемонію інавгурації президента США в цьому році серйозно вплинуть два фактори: пандемія коронавірусу і недавній штурм Капітолію. Через це заходи безпеки на церемонії значно посилили.

У Вашингтоні сьогодні чергує безпрецедентна кількість військових – 25 тисяч членів Національної гвардії, частина з них зі зброєю. Центр столиці розділили не кілька зон за допомогою загороджень. Є «червона зона» в безпосередній близькості від Білого дому і Капітолію, туди можна проїхати тільки за спеціальними перепустками. Також є зовнішня, «зелена зона» – 20 січня туди пускатимуть тільки громадян, які живуть або працюють в її межах.

Крім того, у Вашингтоні закриті понад 13 станцій метро, припинений рух деяких автобусних маршрутів. Навколо будівлі Конгресу поставили огорожу з колючим дротом заввишки близько 4 метрів, її патрулюють військові.

Через коронавірус американських громадян закликали спостерігати за інавгурацією Байдена онлайн. Зазвичай на церемонію роздають кілька сотень тисяч квитків, але цього разу їхню кількість скоротили до тисячі. Відвідати інавгурацію зможуть колишні президенти, чиновники і члени Конгресу. Кількість представників ЗМІ на заході також буде обмеженою.

Усі гості церемонії напередодні повинні здати тест на коронавірус, на самому заході дотримуватися маскового режиму та дистанції. На сцені, де Байден і Гарріс складуть присягу, буде не більше ста осіб, стільці вже розставили з урахуванням карантинних правил.

Гості на інавгурації Байдена

Цілком очікувано, що 45-й президент США Дональд Трамп інавгурацію свого наступника не відвідає. Варто відзначити, що Трамп не перший президент, який хоче пропустити інавгурацію нового глави держави.

Напередодні Трамп виступив з прощальною промовою, в якій перерахував успіхи своєї адміністрації за ці роки і засудив нещодавній напад на Капітолій. «На цьому тижні ми передаємо владу новій адміністрації і молимося за її успіх в збереженні безпеки і процвітання Америки», – наголосив він.

Farewell Address of President Donald J. TrumpThe White House

Трамп зі своєю дружиною Меланією вже залишили Білий дім і вирушили в Палм-Біч у Флориді.

Церемонію інавгурації планує відвідати віцепрезидент в адміністрації Трампа Майк Пенс. Деякі ЗМІ також повідомляли, що присутня буде дочка Трампа Іванка. За інавгурацією спостерігатимуть три американських президенти з дружинами: Барак і Мішель Обама, Білл і Гілларі Клінтон, Джордж і Лора Буш.

У Вашингтоні на інавгурації також буде представник України – посол в США Володимир Єльченко._ «Інавгурація президента – це спеціальна церемонія в США, яка точно не пов'язана із зустрічами з іноземними лідерами. Для цього існують окремі офіційні візити. Всі країни будуть представлені на рівні послів, які вже знаходяться у Вашингтоні»_, – пояснив Єльченко.

Плани Байдена на перший день президентства

Планується, що в перший же день свого президентства Джо Байден почне «зводити нанівець роки правління Дональда Трампа». Сьогодні Байден підпише 15 указів, які стосуються пандемії COVID-19, економічної допомоги, імміграції, зміни клімату і расової рівності.

Також Байден хоче заморозити кілька десятків останніх нормативних актів Трампа і направити в Конгрес США закон про імміграцію, завдяки якому мільйони мігрантів без документів зможуть отримати громадянство.

Крім того, в середу Байден візьметься за створення в Білому домі групи реагування на коронавірус, яка координуватиме дії федерального уряду і влади штатів щодо активізації вакцинації, розширенню можливостей тестування, розповсюдження засобів індивідуального захисту тощо.

Нагадаємо, як Білий дім готується до переїзду Джо Байдена, можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: