Кліматичний саміт у Глазго: які цілі поставили країни-учасниці

Читать на русском

У Глазго завершився двотижневий екологічний саміт ООН, який був першим з моменту укладання Паризької угоди у 2015 році. У конференції взяли участь понад 30 тисяч активістів, бізнесменів та лідери 120 країн. Як завжди, перед закриттям саміту затвердили спільну декларацію – Кліматичний пакт Глазго, який підписали делегації майже 200 країн. Які цілі визначили на саміті, розібралося «Слово і діло».

Ключові положення пакту такі (до речі, одна з найвідоміших екоактивісток Грета Тунберг сформулювала їх як «бла-бла-бла»):

  • поступове скорочення обсягів використання вугілля як найбільш руйнівного для екології викопного палива;

  • аналіз роботи на більш регулярній основі;

  • збільшення фінансової допомоги бідним країнам, що розвиваються, для боротьби з кліматичними змінами.

Ще минулого саміту, коли було підписано Паризьку угоду, країни домовилися у XXI столітті утримати глобальне потепління у межах 1,5 градуса за Цельсієм. Адже, за прогнозами вчених, до кінця століття Земля нагріється на 2,7 градуса, а це призведе до неминучої катастрофи.

Щоб утримати підвищення температури в заданих межах, до 2030 року потрібно зменшити глобальні викиди вуглекислого газу на 45%, а до 2050 року – взагалі до нуля.

Які зобов'язання взяли на себе країни. Близько 120 країн, на частку яких припадає близько 90% світових лісів, зобов'язалися до 2030 року зупинити їхнє зникнення.

Понад 100 країн зобов'язалися до 2030 року скоротити викиди метану на 30%, ще 40 країн – взагалі відмовитися від метану (але в який термін не уточнюється). До 2040 року понад 40 країн узяли на себе зобов'язання відмовитись від використання вугілля в енергетиці.

Близько 100 представників урядів, міст, штатів та великих підприємств готові до 2040 року перейти на автомобілі з нульовим рівнем викидів. І лише 13 країн вирішили припинити продаж вантажного транспорту, який працює на викопному паливі.

450 компаній із 45 країн, на частку яких припадає 40% світових фінансових активів, до 2050 року мають повністю скоротити викиди парникових газів.

Президент України Володимир Зеленський також виступав на екологічному саміті та нагадав, що мета України до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% (від рівня 1990-го), а не пізніше 2060 року – досягти кліматичної нейтральності.

Нагадаємо, в ООН підготували перший за сім років великий звіт щодо клімату. Основні дані з нього – на інфографіці.

Як глобальне потепління вплине на Землю та життя людей – на відео «Слово і діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: