Встигнути за лічені дні: які обіцянки Зеленський та міністри мають виконати до кінця року

Читать на русском
Володимир Зеленський має до кінця року розпочати виплачувати тисячу за вакцинацію, Ірина Верещук – відкрити Центр відновлення миру.
Слово і діло

Лише три тижні залишилося до Нового року, і українським політикам треба поспішити з деякими обіцянками, якщо вони не хочуть отримати «не виконано». Серед завдань – завершення ремонту інфраструктурних об'єктів, цифровізація та нова програма дій уряду. «Слово і діло» розібралося, які обіцянки до кінця року мають виконати президент і міністри.

Тисяча за вакцинацію та житло ветеранам: завдання Зеленського до кінця 2021-го

Залишилися поки що невиконаними у Володимира Зеленського кілька інфраструктурних обіцянок. За рік Зеленський хотів відремонтувати 6,5 тисяч кілометрів доріг. Поки що про остаточний кілометраж «Укравтодор» та місцеві держадміністрації не звітували, тому складно сказати, буде обіцянка виконана чи ні.

Не закінчили ще ремонтувати дорогу Стрий-Покровськ, яку обіцяв зробити Зеленський. Ремонт дороги Київ-Харків-Довжанський завершено на 88,6%, глава держави також обіцяв зробити її в 2021-му.

Крім того, цього року Зеленський обіцяв оснастити 210 приймальних відділень медичним обладнанням. Вже відремонтовано 127 відділень, у 74 роботи тривають. Після завершення будівельно-ремонтних робіт і встановлюватиметься обладнання. Тож, можливо, цього року всі не встигнуть.

Зеленський обіцяв виплачувати вакцинованим від коронавірусу тисячу гривень. Електронні гроші можна буде отримати через програму «Дія» та витратити на спортзал або фітнес-клуб, кінотеатр, театр, музей, книги, внутрішні авіа- та залізничні перевезення.

Перший етап виплат, як повідомив прем’єр-міністр, триватиме з 19 до 29 грудня. А виділення коштів із держбюджету Зеленський уже схвалив, підписавши відповідний закон.

До кінця року президент обіцяв надати грошові компенсації на житло близько 500 ветеранам війни та членам сімей загиблих військових. У червні було передбачено компенсації для 190 осіб, а у жовтні Зеленський підписав закон про додаткові 282 млн грн, щоб ще 220 сімей змогли отримати компенсацію.

Вадим ГутцайтМіністр молоді та спорту України
Гутцайт пообіцяв відкрити до кінця 2021 року 600 «Активних парків»Сказано 21 вересня 2021 р.Статус обіцянки: Виконано

Також цього року Зеленський обіцяв, що запрацює програма фінансового лізингу на житло під 5% для бюджетників. У серпні схвалено умови програми: претендувати на житло можуть громадяни України, які отримують зарплату за рахунок держбюджету або місцевих бюджетів. Але станом на листопад механізм запрацював лише для медиків.

Ліквідувати паперові довідки та закупити комп'ютери вчителям: які обіцянки мають виконати міністри

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль цього року обіцяв збудувати та відремонтувати загалом 7 тисяч кілометрів доріг, а також майже 300 навчальних закладів.

Серед грандіозних планів прем'єра було ліквідувати до кінця року паперові довідки щодо взаємовідносин з державою.

Також Шмигаль обіцяв у 2021 році подати до Верховної ради нову програму діяльності уряду (обіцянку зробити це до грудня вже провалено).

У Михайла Федорова серед завдань – створити єдиний реєстр народонаселення, закупити 60 тисяч комп'ютерів для вчителів та підключити до швидкісного фіксованого інтернету близько 11 тисяч соціальних об'єктів.

Крім того, міністр цифрової трансформації обіцяв, що до кінця року по всій країні можна буде змінити електронне місце реєстрації. З 1 грудня у додатку «Дія» запустили бета-тестування цієї послуги.

Ірина Верещук обіцяла до кінця року зареєструвати Центр відновлення миру. Центр збиратиме докази порушення прав людини на окупованих територіях та злочинів, пов'язаних із російською агресією. Також надаватиме юридичну допомогу людям для отримання компенсацій.

Голова МВС Денис Монастирський до кінця року обіцяв запустити на дорогах 270 комплексів автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. І ще одна новинка цифровізації – довідку про несудимість можна отримати онлайн, обіцяв міністр.

Нагадаємо, раніше ми писали, як виконують обіцянки урядовці Шмигаля.

Також «Слово і діло» розібралося, що з послання Володимира Зеленського до парламенту правда, а які твердження не зовсім відповідають дійсності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: