Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що у 2021 році запрацює програма фінансового лізингу на житло під 5% «для всіх людей, які отримують заробітну плату з бюджету»

22 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що у 2021 році запрацює програма фінансового лізингу на житло під 5% «для всіх людей, які отримують заробітну плату з бюджету». «Лізингова програма під 5% також паралельно розробляється. В Нацполіції вона вже працює тільки для своїх службовців, але в принципі для всіх людей, які отримують заробітну плату з бюджету, для них точно з'явиться цього року ця можливість. Ми йдемо і по цій програмі, вона також не проста, але дійдемо обов'язково», – заявив президент (відео 40:13).
Не виконано
Сказано 22 лютого 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/Q9ukQLJAcFg?t=2413
  • Лист Мінфінансів
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2021-%D0%BF#Text
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3344142-minfin-planue-zapustiti-finansovij-lizing-na-zitlo.html
  • Лист Укрфінжитла
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/91059.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/92254.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1265-2021-%D0%BF#Text
  • Лист Мінекономіки
  • Лист Мінфінансів

Результат

У 2021 році уряд забезпечив докапіталізацію ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» на суму 20 млрд грн (див. джерело № 6).

Механізм забезпечення ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» громадян України житлом на умовах фінансового лізингу та іпотечного кредитування за рахунок власних та залучених коштів було визначено умовами, затвердженими постановою уряду від 4 серпня 2021 року № 856.

Відповідно до цих умов:

– до таких, що можуть претендувати на забезпечення житлом, належать громадяни України, які отримують заробітну плату (грошове забезпечення) за рахунок коштів державного бюджету (!) або місцевих бюджетів та/або відомості про яких внесені до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб;

– органи забезпечення житлом приймають від заявників заяви разом з документами, необхідними для отримання житла на умовах фінансового лізингу, перевіряють їх, а також ведуть облік заявників. Органи забезпечення житлом – центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи, установи, організації та заклади, що належать до сфери управління таких центральних органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, де перебуває на обліку заявник, і (!) уклали договір (!) про співпрацю з Укрфінжитлом.

Після затвердження цих умов, у листопаді 2021 року було підписано договір між ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» та МОЗ України для забезпечення медиків житлом на умовах фінансового лізингу. Того ж дня, міністр фінансів Марченко пообіцяв ініціювати підписання таких договорів (!) з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери мали можливість придбати житло на пільгових умовах. Але вже у грудні повноваження з управління ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» забрали в Мінфінансів та передали Мінекономіки (постанова уряду від 02.12.2021 № 1265).

Далі, з листа ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» від 10 лютого 2022 року стало відомо, що договори, які необхідні для поширення програми фінансового лізингу на житло під 5% «для всіх людей, які отримують заробітну плату з бюджету» укладено з деякими центральними органами виконавчої влади – список з 5 позицій. Серед міністерств лише МОЗ і Мінфінансів.

Таким чином, станом на початок 2022 року програмою фінансового лізингу на житло під 5% не можуть скористатися всі громадяни України, які отримують заробітну плату з державного бюджету і обіцянці присвоєно статус «не виконано».