Рік та дев'ять місяців роботи Кабміну Шмигаля: як міністри виконують обіцянки

Читать на русском

Уряд Дениса Шмигаля працює вже рік та дев'ять місяців. За даними «Слово і діло», за цей час міністри виконали 691 обіцянку, провалили – 227, а в процесі виконання залишається ще 567 зобов'язань (крім обіцянок із програми дій).

За останній місяць – з 4 листопада до 4 грудня – у Кабінеті міністрів дали 87 нових обіцянок, виконали – 44 та ще 8 виконати не змогли.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна подивитися тут.

Які обіцянки не виконали у Кабміні за останній місяць

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв до грудня подати до парламенту нову програму діяльності уряду. Нагадаємо, що два попередні документи народні депутати відхилили. «Новий документ проходить фінальну стадію обговорень і буде внесений до парламенту восени», – говорив Шмигаль ще у середині червня. Але восени нова програма у Верховній раді не з'явилася.

У 2021 році Шмигаль обіцяв продати сім об'єктів у рамках «великої приватизації». Приватизацію великих державних підприємств було розблоковано у квітні, перший об'єкт – завод «Більшовик» – продали лише 27 жовтня за 1,4 млрд грн. Це всі успіхи, за словами прем'єра, надходження від приватизації цього року очікуються на рівні 3 млрд. Отже, обіцянка не виконана.

Ми вже вважаємо невиконаною програмну обіцянку Кабміну переглянути стимули до сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. У Міністерстві соціальної політики у грудні 2020 року та листопаді 2021-го повідомили, що роботу щодо перегляду стимулів зупинено до стабілізації економічної ситуації в країні.

Юлія СвириденкоПерший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України
Свириденко пообіцяла, що програма з виплати однієї тисячі гривень вакцинованим громадянам діятиме до кінця 2022 рокуСказано 30 листопада 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

У жовтні 2020 року прем'єр-міністр пообіцяв найближчим часом поширити покриття швидкісним інтернетом на 95% території України. За понад рік цей план не виконано.

Своєю чергою, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров не виконав цьогорічну обіцянку підключити всі міжнародні траси до мережі Інтернет. У міністерстві заявили, що мобільний інтернет з'явиться на всіх міжнародних автошляхах до кінця 2022 року.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна не впоралася із обіцянкою гарантувати дотримання графіку підвищення пенсій у 2021 році. За календарем, у липні мали встановити щомісячну доплату до пенсії у розмірі 400 грн для громадян віком 75-80 років. Але Кабмін відтермінував початок реалізації програми з липня на жовтень.

Які обіцянки виконали міністри

Ірина Верещук виконала перші обіцянки на посаді віцепрем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Зокрема, вона одразу вирушила з робочою поїздкою до Донецької та Луганської областей. Також на адміністративному кордоні з Кримом було відкрито пункти вакцинації від коронавірусу.

Виконано програмну обіцянку уряду підвищити розмір грошового забезпечення осіб, які добровільно взяли на виховання дітей-сиріт. Зокрема, з 1 грудня виплати становлять: для дітей віком до 6 років – 5,2 тис. грн, для дітей з інвалідністю до 6 років – 7,3 тис. грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 6,5 тис. грн, для дітей з інвалідністю від 6 до 18 років – 9,1 тис. грн.

Ще одна виконана обіцянка із програми – забезпечити розвиток кінематографа. За перші два роки роботи Кабміну Шмигаля підтримка забезпечувалась фінансуванням бюджетної програми «Державна підтримка кінематографії»: у 2020 році на рівні 455 млн грн, у 2021 році – 610 млн грн.

Голова Мінцифри Михайло Федоров виконав обіцянки запровадити можливість отримання пенсії та субсидії через портал «Дія».

До кінця року міністр обіцяв оновити телефонні апарати у своєму робочому кабінеті: «До кінця року оновимо апарати та почнемо користуватися сучасними, із сенсорними екранами. Будуть і спеціальні смартфони на випадок переговорів під час відрядження. Зараз ми працюємо над цим проєктом разом із Держспецзв'язком».

У грудні стало відомо, що Держспецзв'язку в рамках Концепції розвитку державної системи урядового зв'язку здійснює поступовий перехід абонентів урядового зв'язку на ІР-мережі. Старі телефони замінили на сучасні, тому обіцянку виконано.

Голова МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю «Слово і діло» пообіцяв негайно обрати керівника Національної служби здоров'я. 17 листопада уряд призначив на цю посаду Наталію Гусак.

Ляшко обіцяв розширювати перелік підприємств, установ та організацій, працівники яких мають обов'язково вакцинуватись проти COVID-19. Обіцянка виконана: вже від 9 грудня обов'язково мають бути щеплені працівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; установ, що надають соціальні послуги, установ соціального захисту дітей, реабілітаційних установ; підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів держвласності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Крім того, Ляшко виконав обіцянку до 2022 року придбати понад 600 автомобілів для екстреної медичної допомоги.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, які кадрові перестановки пережив уряд Шмигаля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: