Україна відмовляється від податку на виведений капітал, незважаючи на обіцянку Зеленського та чотирьох партій

Читать на русском
Україна відмовляється від запровадження податку на виведений капітал, йдеться у меморандумі з МВФ. Такий податок обіцяли Володимир Зеленський та чотири партії.
Слово і діло

Україна отримала 700 млн доларів траншу від Міжнародного валютного фонду. З меморандуму про економічну та фінансову політику, укладеного з МВФ, випливає, що Україна відмовляється від ідеї замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. «Після детального технічного вивчення, ми не будемо робити кроків щодо заміни чинного податку на прибуток підприємств податком на розподілений прибуток або податком на виведений капітал», – йдеться у документі. При цьому обіцянка запровадити ПВК є у передвиборчій програмі Володимира Зеленського та деяких партій. Докладніше про це – у матеріалі «Слово і діло».

Пропрезидентська партія «Слуга народу» обіцяла у програмі запровадити податок на виведений капітал, «як тільки для цього виникнуть необхідні економічні умови». Обіцянка про цей податок є також у передвиборчій програмі «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Опозиційної платформи – За життя».

Крім того, нардепи-мажоритарники Олександр Герега та Роберт Горват обіцяли запровадити податок на виведений капітал.

Вже під час роботи парламенту дев'ятого скликання нардеп Ірина Геращенко обіцяла, що фракція «Європейська солідарність» зареєструє законопроєкт про виведений капітал. Вони справді це зробили 16 червня минулого року, але їхній проєкт Рада не розглядала.

Президент Володимир Зеленський обіцяв у передвиборчій програмі: «Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал дасть бізнесу більше свободи для розвитку та знизить адміністративний тиск».

Аналогічну обіцянку у 2018 році давав його попередник. «Ми плануємо внести зміни до податкового законодавства, замінити податок на прибуток, щоб стимулювати залучення інвестицій, але лише у разі, якщо кошти виводяться з України. Коли ви інвестуєте в Україну – ви не сплачуєте податків», – обіцяв Петро Порошенко. Він навіть реєстрував у Верховній раді законопроєкт про податок на виведений капітал, але його не розглянули. Однією з причин було те, що Міжнародний валютний фонд виступав проти.

Зеленський у виконанні зобов'язання просунувся трохи далі Порошенка (але тепер, очевидно, розпочате не буде доведено до кінця). Водночас із 2019 року у владі постійно висловлювали побоювання щодо впровадження податку на виведений капітал.

Аналізуємо виконання президентської програми: податок на виведений капіталЗамінити податок на прибуток податком на виведений капітал обіцяв в програмі Володимир Зеленський. Слово і діло розібралося, чи є прогрес у проведенні реформи.

Наприклад, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев хоч і публікував для обговорення свій законопроєкт, але заявив, що Міжнародний валютний фонд не дуже задоволений цією реформою. Зокрема через негативний досвід інших країн.

Сам Зеленський теж побоювався того, як заміна податку позначиться на співпраці з МВФ, але минулого літа заявив, що податок треба запроваджувати, «якщо є готовність».

Колишній міністр економіки Олексій Любченко не підтримував заміну податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. Проти виступає і міністр фінансів Сергій Марченко: у лютому він заявив, що міністерство поки що не бачить можливості запровадити податок на виведений капітал, оскільки відсутні компенсаторні механізми.

Проте частково впровадити податок на виведений капітал планували у проєкті Дія City. «Ми подивимося, наскільки цей податок є чітким, зрозумілим, наскільки його можна далі застосовувати на всю систему. Єдине, що я хочу сказати – я розумію втрати бюджету (від повноцінного впровадження податку на виведений капітал – ред.), тому на сьогоднішній момент мені важко робити якісь інші оцінки. Звичайно, може бути таке політичне рішення, але тут є певні застереження з боку МВФ, який категорично не сприймає податку виведеного капіталу», – розповів Марченко.

Найсвіжіша обіцянка була від Данила Гетманцева. 26 жовтня він пообіцяв до кінця року зареєструвати законопроєкт про податок на виведений капітал: «Я думаю, що до кінця року я внесу законопроєкт до Верховної ради. Я наполягатиму на моделі податку на виведений капітал до 200 млн на польський зразок».

До речі, на тлі новин про зобов'язання України відмовитися від ідеї податку Гетманцев написав у соцмережах: «Все не зовсім так. Чекайте на новини».

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, чому «ресурсний» законопроєкт про зміни до Податкового кодексу зняли з розгляду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: