Діяльність КМДА та розкрадання в «Укроборонпромі»: щодо яких питань нардепи обіцяють створити ТСК

Читать на русском
Депутати обіцяють створити ТСК щодо вагнерівців, розкрадання в Укроборонпромі і втручання у вибори в США.
Слово і діло

У Верховній раді станом на сьогодні працюють понад 10 тимчасових слідчих комісій. Найбільш пильна увага прикута до ТСК, яка займається, зокрема, справою «вагнерівців». «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, що народні депутати обіцяли стосовно цієї ТСК, а також які ще комісії хотіли створити в парламенті.

Що депутати обіцяли стосовно ТСК у справі «вагнерівців»

У Білорусі 29 липня 2020-го затримали 32 росіян з приватної військової компанії Вагнера. Україна просила екстрадувати тих, хто воював на Донбасі, але влада Білорусі передала всіх бойовиків Росії. Пізніше стало відомо, що операцію із затримання «вагнерівців» готували українські спецслужби, але через витік інформації вона провалилася. З осені у Верховній раді вимагали створити тимчасову слідчу комісію з цього приводу.

У вересні Сергій Рахманін виконав обіцянку про те, що фракція «Голос» зареєструє постанову про створення ТСК по «вагнерівцям». Постанову ініціював нардеп Роман Костенко.

Рахманін також пообіцяв зробити все можливе для початку роботи ТСК з цього питання: «Я впевнений, що ця ТСК буде створена. Я приєднаюся і зроблю все від мене залежне, і не тільки я, але я в силу своєї посади це зроблю для того, щоб ця ТСК була зареєстрована найближчим часом і сподіваюся вона приступить до роботи».

Постанову про ТСК, ініційовану Костенком, парламент відхилив, але створив аналогічну комісію, яка займається не тільки справою «вагнерівців». «Голос» ж постійно домагався винесення питання до порядку денного, тому Рахманін обіцянку виконав.

Ірина Геращенко виконала обіцянку проголосувати за створення ТСК щодо «вагнерівців»: вона підтримала постанову Романа Костенка. А Марія Іонова виконала обіцянку про те, що ТСК підтримає «Європейська солідарність»: всі 27 членів фракції проголосували «за».

Нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук обіцяла підтримати і ТСК лише по «вагнерівцям», і ТСК з розслідування можливих протиправних дій влади, які сприяли порушенню державного суверенітету і територіальної цілісності. Однак Верещук підтримала тільки постанову, ініційовану її колегою по фракції, а за постанову Костенка не голосувала.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія спочатку був категорично проти створення будь-якої ТСК стосовно роботи спецслужб. «Це не обговорюється взагалі в широкому контексті, для цього потрібно мати доступ до державної таємниці і отримати відповідний допуск до матеріалів», – говорив він.

Однак згодом Арахамія все ж пообіцяв створити тимчасову слідчу комісію щодо «вагнерівців». У травні депутати проголосували за ТСК, яка займається, зокрема і цим питанням, а також іншими можливими протиправними діями, які загрожували нацбезпеці.

Які ще ТСК обіцяли створити нардепи

Позафракційний нардеп Андрій Деркач у жовтні 2019 року обіцяв зареєструвати в Раді постанови про створення ТСК з розслідування фактів міжнародної корупції посадових осіб, а також ТСК щодо втручання у виборчий процес США.

Першу обіцянку він виконав: наприкінці місяця нардеп вніс постанову для розслідування фактів міжнародної корупції за участю вищих посадових осіб держави, пов'язаних з діяльністю НБУ і Мінфіну. А ось про розслідування втручання в американські вибори Деркач забув.

Вадим Івченко не виконав обіцянку про те, що «Батьківщина» зареєструє постанову про створення ТСК із боротьби з рейдерством. Він говорив про це в квітні, але за кілька місяців від фракції не було такої ініціативи. Аналогічну обіцянку давала Юлія Тимошенко: «Також ми зареєструємо постанову про створення ТСК, яка почне розбиратися з усім рейдерством по країні. Ми будемо разом з людьми боротися і не залишимо без уваги ні рейдерські захоплення, ні інші злочини проти українців». Воно теж провалено.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов в червні минулого року обіцяв ініціювати створення ТСК щодо нераціонального використання коштів, виділених для боротьби з COVID-19. Майже за півроку ні від Герасимова, ні від його колег відповідної постанови не було. При цьому Герасимов заявив, що створення даної ТСК є завданням всього парламенту. Обіцянка – не виконана.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що фракція "ЄС" буде ініціювати створення ТСК щодо заяви слідчого ДБРСказано 8 липня 2020 р.Статус обіцянки: Не виконано

У жовтні 2019-го Ірина Верещук пообіцяла ініціювати створення ТСК з приводу розкрадань в «Укроборонпромі». За півтора року депутат свого зобов'язання виконати не змогла. У квітні цього року Верещук пообіцяла створити цю ТСК після завершення роботи комісії з розслідування пожеж і вибухів на складах боєприпасів. «Я є членом ТСК, і закон дозволяє бути тільки один раз членом ТСК. Я є членом ТСК по підривах на складах. Як тільки я завершу там своє перебування, ми створимо ТСК по «Укроборонпрому», – розповіла вона.

Обіцянку підтримати створення ТСК стосовно «плівок Медведчука» Верещук виконала. Постанову проголосували 19 травня, нардеп натиснула кнопку «за».

Давид Арахамія обіцяв 22 травня цього року зареєструвати ТСК щодо діяльності Київської міськадміністрації. Йшлося саме про оцінку КМДА нерухомості під час здачі об'єкта в експлуатацію. Але ні 22 травня, ні в інший день «слуга народу» постанову не вносив.

Член групи «Довіра» Сергій Шахов не виконав обіцянку увійти до складу тимчасової слідчої комісії з розслідування пожеж у Луганській області.

Володимир Кальцев з «Опозиційної платформи» наприкінці 2019 року обіцяв підготувати постанову про скасування ТСК з розслідування дотримання вимог законодавства під час зміни власників телеканалів. Але депутат цього так і не зробив. Зате проголосував проти звіту даної ТСК.

У процесі виконання обіцянка Юрія Бойка ініціювати продовження роботи ТСК щодо вибухів на військових складах.

Кіра Рудик обіцяла створити ТСК із закупівель, які проводило Міністерство охорони здоров'я за керівництва Максима Степанова. «Ми вимагаємо аудиту Міністерства охорони здоров'я щодо закупівель, які були зроблені, і аудиту витрачених коштів. Перш за все, новий глава МОЗ підтримав цю ідею і заявив про те, що аудит буде проведений самим відомством. Ми очікуємо, що такі кроки відбудуться. Якщо ж ні, то створимо тимчасову слідчу комісію, на основі результатів роботи якої будуть подаватися заяви в правоохоронні органи», – сказала нардеп. Обіцянка поки що в процесі виконання.

Також у процесі обіцянка «слуги народу» Мар'яни Безуглої до кінця каденції розглянути питання встановлення винних у підготовці захоплення Криму в форматі ТСК.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, які тимчасові слідчі комісії були створені в Раді IX скликання.

Також «Слово і діло» писало, які популістські обіцянки дають народні депутати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: