Позафракційні нардепи: як виконують обіцянки на старті шостої сесії Ради

Читать на русском
Серед позафракційних народних депутатів краще за всіх обіцянки виконують Дмитро Разумков і Руслан Стефанчук.
Слово і діло

Верховна рада увійшла в роботу шостої сесії. «Слово і діло» вже проаналізувало, з яким результатом виконання обіцянок фракції та групи повернулися з канікул. Сьогодні окремо розглянемо, як виконують обіцянки позафракційні народні депутати. У парламенті вони представляють самі себе, тому порівнювати їх з іншими політсилами було б некоректно.

У Верховній раді IX скликання всього 20 позафракційних нардепів. За даними «Слово і діло», в загальному вони дали 1 тисячу 82 обіцянки: виконали – 162, не виконали – 139, в процесі реалізації залишається 781 зобов'язання. Таким чином, середній рівень виконання обіцянок серед позафракційних становить 9,6%.

У кого з позафракційних нардепів найвищий рівень виконання обіцянок

Трійка позафракційних депутатів, які виконали найбільше обіцянок, має такий вигляд: спікер Ради Дмитро Разумков, віцеспікер Руслан Стефанчук і, неочікувано, колишній «слуга народу» Олександр Дубінський (він же – лідер серед позафракційних народних депутатів з найбільшою кількістю провалених обіцянок).

Дмитро Разумков виконав 38 обіцянок (26%), провалив – 11, в процесі реалізації – 100. Серед виконаних обіцянок є тези як з передвиборчої програми партії «Слуга народу», за списком якої Разумков зайшов в парламенті, так і його особисті. Наприклад, він виконав обіцянку ввести систему персонального голосування в Раду, подати правки до законопроєкту про олігархів, внести зміни в регламент для протидії «законодавчого спаму», підтримати призначення Дениса Монастирського на пост глави МВС.

Його заступник Руслан Стефанчук виконав 28 обіцянок (24%), не виконав – 6, в процесі залишається 85. Так, віцеспікер виконав обіцянку заборонити кнопкодавство, затвердити план законопроєктних робіт Ради, зареєструвати законопроєкт про правотворчу діяльність.

Позафракційний нардеп, колишній член фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський виконав 38 публічних зобов'язань різного ступеня значимості (22%), провалив – 53, 85 залишається в процесі реалізації. Депутат виконав обіцянки не голосувати за відставку Арсена Авакова, не голосувати за законопроєкт про Бюро економічної безпеки, підтримати законопроєкт про референдум, продати свою частку акцій від телеканалу 1+1.

Топ-3 позафракційних, які провалили найбільше обіцянок

Олександр Дубінський є лідером в Раді за кількістю невиконаних обіцянок – 30% зобов'язань він провалив. Серед них – програмна обіцянка скасувати депутатську недоторканність, не голосувати за відкриття ринку землі, стати мером Києва, зібрати підписи за висловлення недовіри прем'єр-міністру.

Потрапляння Дубінського одразу в обидва списки передусім свідчить про наявність великої кількості короткострокових обіцянок у народного депутата і його активність, у цілому.

Старт роботи шостої сесії Ради: які закони ухвалили і через що билися депутатиРада почала роботу шостої сесії. Головна тема цієї осені – можливі відставки в уряді. Які закони нардепи ухвалили за перший тиждень, хто з ким конфліктував – в матеріалі.

Високий відсоток провалених обіцянок у ще одного колишнього «слуги народу» Гео Лероса – 22% (28 обіцянок), виконав він – 15 (12%). Відзначимо, що у Лероса серед невиконаних чимало обіцянок з програми партії, за списком якої він пройшов до парламенту. Наприклад, перезавантажити ВККС і ВРП, позбавити Нацполіцію і СБУ функцій обмеження бізнесу, провести перезавантаження прокуратури. Він не підтримав відповідні законопроєкти. Також нардеп провалив гучну обіцянку опублікувати матеріал, який доводить причетність президента Володимира Зеленського до покриття корупціонерів.

Євген Шевченко, якого теж нещодавно виключили з фракції «Слуга народу», провалив 21% своїх обіцянок (10), виконав – 8 обіцянок (17%). Депутат, зокрема, не виконав обіцянки втілити курс президента через конкретні законопроєкти і рішення, лобіювати концепцію роздільного продажу землі, домогтися притягнення до відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Як виконують обіцянки інші позафракційні нардепи

Роман Іванісов виконав 7 обіцянок (18%), провалив – 8 (21%), в процесі виконання залишається – 23. Такий досить високий відсоток виконаних у депутата завдяки програмним обіцянкам «Слуги народу».

Юлія Світлична виконала 4 обіцянки (16%), жодної ще не провалила і 21 залишається в процесі.

Олександр Юрченко виконав 10 обіцянок (15%), провалив – 7 (10%), ще 51 залишається в процесі виконання. Всі його виконані обіцянки теж з передвиборчої програми партії «Слуга народу».

Дмитро Шпенов виконав 2 обіцянки (9%), 4 – провалив (18%), 16 знаходяться в процесі реалізації. Оксана Савчук виконала 8% обіцянок, Вікторія Гриб – 6%, Муса Магомедов, Євген Яковенко та Андрій Деркач – по 5%, Дмитро Шенцев – 3%.

Віцеспікер парламенту Олена Кондратюк в цьому скликанні дала 72 обіцянки: виконала – 2 (3%), провалила – 6, в процесі реалізації залишається 64.

Жодної обіцянки досі не виконали Олесь Довгий, Сергій Магера та Вадим Новінський. Всі обіцянки в процесі у нардепа Андрія Аксьонова, але він тільки в травні пройшов до Верховної ради.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки депутатів від «Слуги народу» порушили пункти меморандуму партії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: