Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук пообіцяла підтримати обидві постанови щодо створення ТСК з приводу "вагнерівців"

17 березня 2021 року народний депутат України Ірина Верещук пообіцяла підтримати обидві постанови щодо створення ТСК з приводу "вагнерівців". "Якщо я правильно розумію, сьогодні є в парламенті на розгляді, ми ще поки що не голосували, дві постанови щодо створення тимчасової слідчої комісії. Одна з яких належить пану Роману Костенко, який був ініціатором. Це фракція "Голос". Інша постанова належить моїй колезі Мар'яні Безуглій, яка є ініціатором створення ТСК. В принципі, я так розумію, що обидві будуть стояти на розгляді і обидві будуть голосуватися. Я буду голосувати за обидві", - зафіксовано у відео (7:56 - 8:27).
Не виконано
Сказано 17 березня 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/yQaVhkIsYC0?t=730
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69953
  • https://censor.net/ua/news/3253993/komitet_rady_pidtrymav_stvorennya_tsk_yaka_zayimetsya_diyamy_politykiv_proty_ukrayiny_vagnerivtsi_budut
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12745
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12747

Результат

19 травня 2021 року у Верховній раді відбулося голосування за проєкти постанов:

1) про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та нанесення шкоди національним інтересам України № 4105, згідно з якою передбачено повна та неупереджена перевірка оприлюднених у засобах масової інформації фактів щодо можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та нанесення шкоди національним інтересам України;

2) про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України № 5243, проте яка передбачає розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України, а також виявлення та попередження загроз суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній економічній чи інформаційній безпеці України.

Верховна рада знайшла необхідну кількість голосів для прийняття постанови № 5243, яка передбачає створення ТСК, однак не визначає окремо питання "вагнерівців". Ірина Верещук підтримала прийняття цього рішення, однак не голосувала за постанову № 4105, ініціатором якої є Роман Костенко.

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки народний депутат не виявила послідовності та сталості позиції, не підтримавши проєкт постанови про створення ТСК щодо "вагнерівців", хоча попередньо зазначала саме про постанову ініційовану Романом Костенко.