Які тимчасові слідчі комісії були створені в Раді IX скликання

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує підводити підсумки роботи Верховної ради IX скликання. Сьогодні пропонуємо подивитися, які за два роки були створені тимчасові слідчі комісії. Нагадаємо, це тимчасовий орган парламенту, який створюється з числа нардепів для контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

На даний момент в Раді є кілька чинних ТСК:

  • з розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу;

  • з перевірки оцінки і стану «Укрзалізниці»;

  • з розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю;

  • з розслідування випадків і причин порушення прав дитини під час децентралізації повноважень з питань охорони дитинства;

  • з розслідування можливих протиправних дій представників влади, які сприяли порушенню державного суверенітету і територіальної цілісності.

Півроку пропрацювала ТСК з розслідування нападів на Катерину Гандзюк і громадських активістів. ТСК з розслідування пожеж і вибухів на складах боєприпасів працювала рік. Стільки ж діяла тимчасова слідча комісія з розслідування можливого порушення законодавства президентом УАФ Андрієм Павелком при будівництві футбольних полів в 2017-2018 роках.

Створення не всіх ТСК знаходить підтримку серед народних депутатів. Наприклад, створити ТСК саме по «вагнерівцям» голосів не вистачило – постанова набрала лише 97 «за». Також парламент відхилив пропозицію «Опозиційної платформи» створити ТСК з розслідування масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року – 79 голосів «за».

Олександр Дубінський в 2019 році пропонував створити ТСК з розслідування діяльності керівництва НБУ та Фонду гарантування вкладів в 2014-2019 роках. Але потім депутат відкликав свою постанову.

«Слуга народу» Олександр Качура реєстрував постанову про створення ТСК щодо проведення технічної експертизи будівельних робіт і перевірки використання бюджетних коштів парі будівництві Шулявського моста. Але теж відкликав свою постанову.

Чекає розгляд в Раді постанова про створення ТСК для контролю за розслідуванням вбивства Павла Шеремета. Постанову ще півтора роки тому зареєструвала Ірина Фриз з «Європейської солідарності».

З квітня 2020-го чекає розгляду питання про створення ТСК з розслідування фактів порушення Конституції та законів мером Одеси Геннадієм Трухановим. Єлизавета Богуцька в січні цього року запропонувала створити ТСК для парламентського контролю розслідування фактів, які сприяли окупації Криму.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, хто з депутатів більше інших давав обіцянок, а хто – виконував або провалював.

На інфографіці можна подивитися, хто з народних депутатів все ще не виконав жодної обіцянки.

Також ми писали, скільки законодавчих ініціатив зареєстрували та ухвалили в парламенті цього скликання.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: