Забруднення повітря в Україні: скільки порушників виявили інспектори у 2020 році

Читать на русском

Щодня в Києві фіксується понаднормовий рівень забруднення повітря і столиця вже неодноразово потрапляла у першу двадцятку міст світу за цим показником. «Слово і діло» надіслало запит у Державну екологічну інспекцію, щоби дізнатись, наскільки ефективно вони перевіряють українські міста і де зафіксували найбільше порушників. Якою була відповідь ‒ дивіться на ексклюзивній інфографіці.

У 2020 році Державна екологічна інспекція провела понад п’ять тисяч перевірок у галузі охорони атмосферного повітря. Загалом склали 4 055 протоколів і 3 503 особи притягнули до відповідальності.

Найбільше порушень зафіксували в Дніпропетровській області – 498, а найменше у Закарпатській ‒ загалом 75.

Такі порушення загрожують екології країни та фінансовими збитками. Усього завдано шкоди на 73 тис. грн, через що інспектори наклали штрафи на порушників майже на 829 тис. грн.

За результатами таких перевірок інспектори стягнули з порушників понад 952 тис. грн. Найбільше у державну скарбницю сплатили порушники з Дніпропетровщини, там підприємства оштрафували на 81,5 тис. грн, а найменше стягнень було в Івано-Франківській області.

Розміри збитків та штрафів у галузі охорони атмосферного повітря у 2020 році, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Державна екологічна інспекціяСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Після низки зафіксованих порушень Державна екологічна інспекція у 2021 році проведе близько 30 планових перевірок великих підприємств у Дніпропетровській області.

Перевірки заплановані з 5 квітня на «ArcelorMittal Кривий Ріг», із 21 квітня ‒ на ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», із 27 квітня ‒ на ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» (ЦГЗК), із 6 травня на КП «Кривбасводоканал».

Нагадаємо, у столиці запрацювали перші пункти моніторингу повітря. Пости розташовані на вулицях Архітектора Вербицького, 26 і на Харківському шосе, 7/1. Програмне забезпечення на нових постах відповідає європейським стандартам, зокрема директивам Євросоюзу та рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: