«Круглий стіл»: як політичні сили пропонують стимулювати розвиток IT-індустрії

Читать на русском
У Верховній раді пропонують встановити особливий режим оподаткування для IT-компаній, щоб стимулювати розвиток індустрії.
Слово і діло

Верховна рада у квітні ухвалила в першому читанні законопроєкт про запровадження в Україні спеціального правового режиму Дія City. Законопроєкт передбачає особливий правовий режим оподаткування суб'єктів IT-індустрії, спеціальну модель оподаткування доходів IT-шників і можливість обрати контрактну форму трудового договору. Детальніше про цей документ, а також про те, як політичні сили пропонують стимулювати розвиток IT-індустрії – в матеріалі «Слово і діло».

«Слуга народу»

Законопроєкт про стимулювання розвитку цифрової економіки (№4303) ініціювали нардепи з фракції «Слуга народу» і один член фракції ОПЗЖ (Сергій Ларін).

Його мета – сформувати в Україні передову цифрову економіку протягом кількох років і наростити частку високотехнологічних продуктів і послуг у загальному ВВП до 10%.

Сергій ШаховНародний депутат України
Шахов у передвиборчій програмі пообіцяв створити умови для розвитку ІТ-сфериСказано 14 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Автори запропонували створити Дія City – середовище (екосистему), що буде стимулювати розвиток цифрової економіки, розробки в сфері передових технологій з високою додатковою вартістю. Участь у Дія City буде добровільною, резидентом може бути юридична особа, зареєстрована в установленому законодавством порядку, незалежно від її місцеперебування та місця здійснення господарської діяльності, що відповідає таким вимогам:

  • здійснює виключно види діяльності IT-індустрії;

  • середньомісячна зарплата працівників компанії становить 1200 євро;

  • середньооблікова чисельність її працівників і гіг-спеціалістів (в разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця становить не менше 9 осіб.

Також проєкт передбачає:

  • спеціальний режим оподаткування резидентів Дія City;

  • особливу форму найму резидентами фізичних осіб (гіг-контракт);

  • елементи системи загального (англійського) права, що забезпечують гнучкі інструменти залучення фінансування резидентами Дія City;

  • державні гарантії непогіршення законодавчого регулювання для інвесторів на час дії правового режиму Дія City;

  • створення самоврядної організації резидентів Дія City, покликаної об'єднати їхні зусилля, в тому числі, для розвитку освіти і просування екосистеми в Україні і за кордоном.

Детальніше про цей законопроєкт і про те, що зупиняє запуск Дія City, можна прочитати в нашому матеріалі.

Також «Слуга народу» зареєструвала в парламенті зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (№5376) – про податкову систему Дія City. Для компаній-резидентів планують встановити таке податкове навантаження:

  • податок на дохід фізичних осіб – 5%;

  • єдиний соціальний внесок вираховуватиметься від мінімальної зарплати;

  • законопроєкт дає компаніям-резидентам можливість обирати, який корпоративний податок платити – податок на прибуток (18%) або податок на виведений капітал за ставкою 9%;

  • військовий збір – 1,5%.

Ці пропозиції поки що обробляються в профільному комітеті.

Єгор Чернєв, Данило Гетманцев і Олександр Ковальчук внесли в Раду зміни до Податкового кодексу щодо заходів стимулювання розвитку індустрії інформаційних технологій в Україні (№3933-1). Законопроєкт, зокрема, передбачає, що зарплати і прирівняні до неї платежі працівників IT-індустрії будуть обкладати податком на доходи фізосіб у розмірі 5% і ЄСВ в розмірі 5% (за умови, якщо сума єдиного внеску буде не менше подвійного розміру мінімального страхового внеску ).

«Опозиційна платформа»

Депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віталій Борт реєстрував законопроєкт «Про особливості регулювання господарської діяльності в галузі інформаційних технологій» (№4303-1). Цей проєкт був альтернативним до того, який Рада ухвалила в першому читанні, і депутати його відхилили.

Проєкт передбачав запровадження низки заходів зі стимулювання розвитку IT-індустрії:

  • встановлювалися особливості оподаткування суб'єктів господарювання в галузі IT та їхні взаємовідносини з органами контролю в сфері оподаткування;

  • визначалися особливості укладання трудового договору при оформленні трудових відносин між суб'єктами господарювання в галузі IT та їхніми працівниками;

  • були закладені гарантії захисту суб'єктів господарювання в галузі IT від протиправних дій з боку правоохоронних органів;

  • визначався статус суб'єкта спеціального правового режиму в галузі IT та порядок його придбання.

Спільні ініціативи різних політсил

Депутати від «Батьківщини» (Андрій Ніколаєнко, Сергій Тарута, Вадим Івченко, Олег Мейдич, Іван Кириленко, Альона Шкрум, Михайло Цимбалюк), «Слуги народу» (Арсеній Пушкаренко, Дмитро Любота, Олег Воронько), ОПЗЖ (Сергій Ларін), груп «Довіра» (Борис Приходько) і «За майбутнє» (Ярослав Дубневич, Сергій Лабазюк) зареєстрували в минулому році зміни до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії інформаційних технологій (№3933).

Нардепи запропонували з 1 січня 2021 року до 31 грудня 2030-го встановити особливий режим оподаткування для IT-компаній:

  • податок на зарплати найманих працівників – 10% (5% ЄСВ і 5% ПДФО). При цьому зарплата в компанії повинна становити не менше 5 мінімальних;

  • військовий збір – 0%;

  • податок на прибуток – 9%.

Скористатися цим зможуть суб'єкти індустрії інформаційних технологій, які 90% доходів отримують від IT-діяльності, і в яких питома вага витрат на оплату праці дорівнює або перевищує 50%.

Олександр КовальчукНародний депутат України
Ковальчук у передвиборчій програмі пообіцяв підтримувати сферу ІТ в окрузіСказано 20 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Верховна рада відхилила альтернативний законопроєкт №4303-2 «Про стимулювання розвитку інформаційних технологій України», який подавали нардепи від «Голосу» і «Батьківщини». Вони порахували, що в основному законопроєкті є принципові недоліки, які несуть системні ризики для функціонування IT-галузі та роботи Дія City.

Наприклад, депутати заявили, що законопроєкт надає невиправдано широкі повноваження регуляторним органам, а також містить непрозорі механізми входу в правовий режим Дія City. Крім того, дає Міністерству цифрової трансформації необмежені повноваження щодо доступу до інформації компаній-резидентів Дія City.

Нагадаємо, раніше ми писали, які законопроєкти політичні сили подавали щодо: тарифів, підвищення пенсій, зміни прожиткового мінімуму, подолання наслідків коронавірусу, переселенців, екології, захисту здоров'я нації, підтримки студентів та молоді, захисту прав людей з інвалідністю, розвитку дорожнього господарства, розширення доступності кредитування, створення вільних економічних зон, створення фондів і реєстрів.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: