«Круглий стіл»: що політичні сили пропонують щодо захисту прав людей з інвалідністю

Читать на русском
Депутати пропонують підвищувати допомогу особам з інвалідністю, а також створювати умови для реабілітації.

У передвиборчих програмах партій, як і в програмах мажоритарників немає обіцянок, які стосувалися би поліпшення життя людей з інвалідністю (зате таких обіцянок чимало в програмі дій уряду). Проте у Верховній раді досить багато законопроєктів, спрямованих на захист їхніх прав. «Слово і діло» обрало найцікавіші ініціативи політичних сил.

«Слуга народу»

Наприкінці 2020 року Верховна рада ухвалила закон про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності (№3668). Майже всі автори ініціативи – депутати від «Слуги народу». Мета закону – побудувати дієздатну й ефективну систему реабілітації в сфері охорони здоров'я.

Закон вводить функціонування сучасної системи реабілітації – надання якісної допомоги в закладах охорони здоров'я з самого початку захворювання або травми. І описує реабілітаційну допомогу до етапу настання стійкого обмеження життєдіяльності, тобто до проведення медико-соціальної експертизи та отримання особою статусу «особи з інвалідністю».

Також парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу, запропоновані «слугами народу», щодо створення сприятливих умов діяльності для підприємств і організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю (№2439). Закон, зокрема, передбачає продовження до 2022 року пільгової ставки ПДВ за операціями з постачання товарів і послуг, що виготовляються і поставляються організаціями або підприємствами осіб з інвалідністю.

У комітеті перебуває законопроєкт №4550 про внесення зміни до закону «Про гуманітарну допомогу» щодо врегулювання окремих питань у сфері забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями. Депутати запропонували звільнити від оподаткування автомобілі, обладнані під кермуванням особами з інвалідністю та які на момент ввезення в Україну були вперше зареєстровані не пізніше ніж 15 років тому, з об'ємом двигуна не більше 1800 куб. см.

Крім того, «слуги народу» запропонували внести зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення (№4594), щоб розширити повноваження інспекторів з паркування – надати їм право розглядати справи про адмінпорушення, пов'язані з притягненням до відповідальності осіб, які залишили свої транспортні засоби на місцях для автомобілів, якими керують водії із інвалідністю або в яких таких осіб перевозять.

«Опозиційна платформа – За життя»

Більшість законопроєктів «Опозиційної платформи – За життя» щодо захисту прав осіб з інвалідністю або відхилили, або повернули на доопрацювання авторам.

Зняли з розгляду зміни до закону «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» (№2031-1). Наталія Королевська і Юрій Солод запропонували підвищити розмір допомоги:

  • удвічі розмір допомоги особам з інвалідністю з дитинства I, II, III груп та дітям з інвалідністю;

  • удвічі розмір надбавки на догляд особам з інвалідністю, надбавка на догляд підвищується з 15% до 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Також зняли з розгляду зміни до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов діяльності для підприємств і організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю (№2431-1). Це був альтернативний законопроєкт, а основний ухвалили. Депутати від ОПЗЖ запропонували, щоб пільгову ставку ПДВ за операціями з постачання товарів і послуг, що виготовляються і поставляються організаціями або підприємствами осіб з інвалідністю, продовжили до 2030 року (а не до 2022).

Повернули на доопрацювання Тетяні Плачковій законопроєкт №2323, яким вона пропонувала законодавчо захистити права осіб з інвалідністю шляхом надання їм додаткових соціальних гарантій з оплати житлово-комунальних послуг.

Знятий з розгляду законопроєкт Королевської та Солода щодо підвищення соціального захисту осіб з інвалідністю (№3780-1). Депутати пропонували:

  • на 40% підвищити розмір державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства I, II, III груп та дітям з інвалідністю;

  • встановити порядок надання особам з інвалідністю пристосованого житла, передбачивши, зокрема, механізм заміни житла в разі його невідповідності вимогам безперешкодного доступу та неможливості пристосувати до потреб людини з інвалідністю.

«Батьківщина»

Михайло Цимбалюк від «Батьківщини» пропонував парламенту встановити безкоштовний і пільговий проїзд пенсіонерів, ветеранів праці, учасників АТО і інших ветеранів війни, осіб з інвалідністю, які навчаються, вихованців, студентів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з неповних, багатодітних і малозабезпечених сімей. Законопроєкт №2009 повернули на доопрацювання.

У вересні минулого року Верховна рада ухвалила законопроєкт «Батьківщини» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд (№2031). Згідно із законом з 1 січня 2021 року особам з інвалідністю з дитинства, віднесеним до підгрупи А I групи надбавку підвищили до 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а 1 січня 2022 року – до 200%.

Для людей з інвалідністю з дитинства, віднесених до підгрупи Б I групи надбавка склала 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Одиноким особам з інвалідністю з дитинства II і III груп, які за висновком лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу потребують постійного стороннього догляду, встановлюється надбавка на догляд за ними в розмірі 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У комітеті перебуває законопроєкт №4005 щодо індексації зарплат, пенсій, державної допомоги, допомоги особам з інвалідністю, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Юлія Тимошенко, Анжеліка Лабунська, Михайло Цимбалюк і Сергій Євтушок запропонували, щоб:

  • індексація грошових доходів населення проводилася при перевищенні порогу інфляції 101%;

  • індексація грошових доходів населення проводився в повному розмірі, а витрати в бюджетах для індексації повинні враховуватися залежно від рівня інфляції.

Також в комітеті опрацьовують зміни «Батьківщини» до держбюджету на 2021 рік. Депутати запропонували підвищити мінімальну пенсію для пенсіонерів та осіб з інвалідністю: в третьому кварталі – до 3 тис. 537 грн, в четвертому кварталі – до 3 тис. 692 грн.

«Європейська солідарність»

У грудні 2020 року парламент ухвалив закон авторства нардепів від «Європейської солідарності» щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб з інвалідністю (№1198). Ініціатива доповнила статтю 13 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» положенням про надання деяким категоріям осіб з інвалідністю права на отримання безкоштовної медичної допомоги в закладах охорони здоров'я Міністерства оборони, інших центральних органів виконавчої влади, які здійснюють керівництво військовими формуваннями.

Це можуть бути особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення в складі добровольчих формувань.

Нагадаємо, раніше ми писали, які законопроєкти політичні сили подавали щодо: тарифів, підвищення пенсій, зміни прожиткового мінімуму, подолання наслідків коронавірусу, переселенців, екології, захисту здоров'я нації, підтримки студентів.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: