«Круглий стіл»: що політичні сили пропонують зробити для переселенців

Читать на русском
У Раді пропонують змінити розмір допомоги переселенцям та скасовувати пеню і штрафи за кредитами.
zmina.info

В Україні зараз зареєстровано більше 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб і це ще одна категорія громадян, про яку має дбати держава. Періодично Верховна рада ухвалює якісь законопроєкти для допомоги – скасування туристичного збору, будівництво житла, пом'якшення кредитного режиму тощо. «Слово і діло» пропонує подивитися, що політичні сили пропонують зробити для переселенців.

«Слуги народу» запропонували скасувати пеню за кредитами для переселенців

Два законопроєкти, що стосуються переселенців, зареєстрували в 2019 році Максим Ткаченко, Ірина Аллахвердієва, Руслан Горбенко і Олексій Кузнєцов.

У проєкті №2329 депутати запропонували, щоб переселенців, які втратили місце проживання і дохід, звільнили від негативних наслідків невиконання ними фінансових зобов'язань. Зокрема, не нараховувати штраф або пеню за невиконання зобов'язань за кредитами або позиками. Також вводиться норма, що підсумкова загальна сума відсотків по кредиту не повинна перевищувати зазначену при підписанні договору процентну ставку.

«Ухвалення цього проєкту закону дозволить зменшити фінансове навантаження на боржників за договорами кредиту, позики, які постраждали від конфлікту на Сході України і тимчасової окупації АР Крим, враховуючи втрату ними постійних джерел доходу і майна, а також зміцнить довіру цих осіб до органів державної влади та в Україна в цілому», – вважають депутати. Ініціатива 4 лютого цього року була ухвалена в першому читанні і готується на друге.

Максим ТкаченкоНародний депутат України
Ткаченко пообіцяв розробляти законопроекти для внутрішньо переміщених осібСказано 14 липня 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

Ці ж нардепи в законопроєкті №2330 (знаходиться в комітеті) запропонували, щоб для переселенців не рахували додатковим благом прощену кредитором суму.

З розгляду в лютому 2021-го зняли законопроєкт №3037а, авторами якого є Андрій Холодов, Елла Рєпіна, Олексій Устенко, Олександр Качура, Владлен Неклюдов і Георгій Мазурашу. Вони запропонували внести зміни до Податкового кодексу, щоб нерухомість переселенців на окупованих територіях не враховувалася при розрахунку бази оподаткування об'єкта.

В ОПЗЖ пропонували встановити новий розмір допомоги для переселенців

Наталія Королевська, Юрій Солод та Валерій Гнатенко вносили законопроєкт №3103-1, яким запропонували звільнити внутрішньо переміщених осіб від сплати туристичного збору. Їх ініціативу відхилили, але проєкт був альтернативним – основний законопроєкт парламент затвердив.

У жовтні 2019 року Королевська та Солод внесли в парламент законопроєкт №2250-1 щодо сприяння працевлаштуванню молодих фахівців і переселенців, зупинки відтоку українських фахівців за кордон. Депутати запропонували:

  • звільняти від оподаткування прибуток підприємств та організацій, в яких кількість переселенців і громадян до 27 років, становить не менше 50% працівників за умови, що фонд оплати праці таких осіб становить протягом звітного періоду не менше 25% суми загальних витрат на оплату праці;

  • звільняти від сплати єдиного податку платників другої-четвертої груп, які відповідають вище зазначеним критеріям;

  • встановити нульову ставку податку на доходи фізичних осіб для працівників у віці до 27 років.

Законопроєкт на розгляд народних депутатів ще не виносили.

Крім того, в парламенті лежить законопроєкт №2297 (теж автори Королевська та Солод), який передбачає право переселенців на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання та на оплату ЖКП. Розмір допомоги пропонують такий:

  • для осіб з інвалідністю I групи і дітей-інвалідів – 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • для осіб з інвалідністю II групи – 115% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • для осіб з інвалідністю III групи – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;

  • для працездатних осіб, для осіб, які втратили працездатність, дітей – прожитковий мінімум для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Які законопроєкти вносила «Батьківщина»

Юлія Тимошенко, Сергій Соболєв, Вадим Івченко, Михайло Цимбалюк, Анжеліка Лабунська та Сергій Євтушок внесли до Верховної ради законопроєкт №4014 і запропонували, щоб переселенці могли отримувати пенсійні виплати та соціальні допомоги у відділеннях «Укрпошти» і державних банках місцем реєстрації фактичного проживання. Проєкт поки знаходиться в комітеті.

Іншу ініціативу членів фракції «Батьківщина» відправили на доопрацювання авторам (законопроєкт №2015). Його метою було відкрити доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, «для ефективного забезпечення захисту їх прав та законних інтересів з боку української держави».

Оренда житла переселенцями: що запропонували в «Довірі»

Цікавий законопроєкт (№2069) в 2019 році зареєстрували члени депутатської групи «Довіра» – Сергій Шахов, Сергій Вельможний і Олександр Сухов.

Вони запропонували скасувати для орендодавця-фізичної особи зобов'язання платити податки з доходів, отриманих в якості орендної плати за житло від переселенців. «Внутрішньо переміщеним особам часто вкрай важко знайти гроші на оплату оренди житла. Тому для них дуже важливим є питання зниження орендної плати. Власник житла-фізична особа, платить податки від орендних доходів – фактично закладає в ціну оренди свої подальші витрати на сплату податків з цих коштів. Скасування оподаткування орендних доходів для випадків, коли житло орендується внутрішньо переміщеним особою, сприятиме зменшенню розміру плати за оренду», – вважають депутати.

Законопроєкт поки знаходиться в комітеті, на розгляд його ще не виносили.

Допомога переселенцям: спільні ініціативи різних політсил

«Слуги народу» разом з депутатами від «Європейської солідарності», «Голосу» і «За майбутнє» запропонували внести зміни в закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№4487): спростити видачу довідки про взяття на облік переселенця в випадку, якщо у нього немає реєстрації місця проживання на окупованій території – скоротити термін прийняття рішення з 15 до 7 робочих днів.

Депутати також запропонували прописати в законі, що держава забезпечує право переселенців на житло шляхом реалізації державних і місцевих програм, зокрема, житла соціального та тимчасового призначення, надання низькопроцентних кредитів для придбання житла, надання можливості викупу житла через фінансовий лізинг тощо. Ініціатива зараз знаходиться в комітеті.

Іванна Климпуш-ЦинцадзеНародний депутат України
Климпуш-Цинцадзе у передвиборчій програмі обіцяє надавати підтримку переселенцямСказано 19 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Члени фракції «Слуга народу» і «Батьківщини» – Максим Ткаченко, Неллі Яковлєва, Олексій Кузнєцов, Сергій Тарута – в 2019 році внесли законопроєкт №2374, який комітет рекомендував ухвалити за основу (втім, на голосування його досі не виносили).

Законопроєкт пропонує до 1 січня 2022 року зупинити всі виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень судів стосовно юридичних осіб, виробничі приміщення і потужності яких розташовані на тимчасово окупованих територіях Донбасу. А також, тимчасово до 1 січня 2022-го заборонити порушення справ про банкрутство юридичних осіб виробничі приміщення і потужності яких розташовані в ОРДЛО.

Зняли з розгляду спільний проєкт нардепів «Голосу», «Слуги народу» і «Європейської солідарності», яким вони пропонували звільнити від адміністративної відповідальності осіб за несвоєчасне подання заяви про державну реєстрацію народження дитини, яка народилася на тимчасово окупованих територіях України

Нагадаємо, раніше ми писали, які рішення політичні сили пропонували по тарифам, підвищенню пенсій, зміни прожиткового мінімуму, а також щодо подолання наслідків коронавірусу.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: